Bio jednom jedan internetski preglednik. Njegovo ime je bilo Internet Explorer. Jedno vrijeme, davno davno, taj internetski preglednik je suvereno vladao internetom i korisnicima. Je li bio brz? Mislili smo da jest. Je li bio siguran? Mislili smo da jest. Je li nam na najbolji mogući način učitavao sve ono što smo željeli pregledavati na internetu? Mislili…. Zapravo i nije.

Internet Explorer je u svoje vrijeme, u vrijeme kada još nije bilo Safarija, Google Chromea, kada Mozilla Firefox nije bila ovo što je danas, u danima kada Opera preglednik nije zasjao na internetskoj sceni sa svojim poznatim slovom ”O” bio zaista respektabilan preglednik. Jedan od razloga zbog čega je to bilo tako jest taj što baš i nije imao neku konkurenciju.

Stvari su se dolaskom i etabliranjem novijih preglednika (Chrome, Firefoxa i ostatka društva) uvelike promijenili. Svijet je upoznao značenje riječi brzina i pouzdanost. Microsoft je, vidjevši da mu izmiče tlo pod nogama u pogledu internetskih preglednika, odlučio 2015. godine osmisliti nadogradnju na Internet Explorer – Microsoft Edge.  No čini se da nije uspio prekinuti dominaciju gore navedene škvadre, od kojih Googleov Chrome vodi glavnu riječ. Što sada? Vrijeme je za novi internetski preglednik!

Iako predinstaliran na svako Windows 10 računalo malo tko ga koristi

Svi korisnici koji su kupili nova računala koja na sebi imaju ”po defaultu” Windows 10 znaju da se na njihovim računalima nalazi i Microsoft Edge. No malo tko koristi taj preglednik i velika većina si odmah skinu Google Chrome te njega koriste kao primarni preglednik. Zato se Microsoft odlučio na novi potez.

Prema vijestima iz Windows Central-a Microsoft planira povući Microsoft Edge i razviti novi internetski preglednik. Taj novi preglednik bi trebao biti razvijen pod kodnim nazivom ”Anaheim”.

Anaheim=Chromium?

Novi internetski preglednik kojeg Microsoft želi staviti umjesto svog ne baš slavnog i uspješnog Microsoft Edgea je već duže vrijeme u planu. Točnije, prema vijestima, novi preglednik kodnog naziva ”Anaheim” već je neko vrijeme (ne zna se točno koliko dugo vremena) dio Chromium projekta. Čak je neko vrijeme taj novi preglednik trebao biti Microsoftov novi pokušaj osmišljavanja novog internetskog preglednika unutar Windowsa 10 za ARM. No, najnovije viejsti pokazuju drugačije.

Prema najnovijim vijestima, Anaheim će biti potpuno drugačiji internetski preglednik koji je isto tako zasnovan na Chromium bazi, ali neće imati nikakve veze sa onim prošlim. Nadalje, prebacivanje na novi program koji će biti zadužen za projekciju slikovnog i tekstualnog prikaza na ekranima (iliti novi ”render engine”) znači da će osim osmišljavanja novog internetskog preglednika Microsoft osmisliti i svoj vlastiti, novi ”render engine” koji će se zvati ”EdgeHTML”.

Microsoft je poznat po tome što stalno traži neka nova rješenja za tehnološke probleme i izazove. Što je dobro, jer to znači da ćemo još dugo viđati nove stvari od ove renomirane tvrtke. No, neka tehnološka rješenja nisu se nužno pokazala najuspješnijm. Jedno od njih je i posljednji Microsoft Edge internetski preglednik. Njime Microsoft jednostavno nije uspio ostvariti ono što je želio, a to je skidanje Googleovog Chromea sa trona najboljeg. Hoće li mu to barem djelomično poći za rukom novim preglednikom ili će novi korisnici Windows OS i dalje rado koristiti sve druge ”ne-Microsoft” preglednike?

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here