Mozilla Firefox je jedan od najkvalitenijih i samim time najraširenijih internetskih preglednika koje imamo priliku koristiti. Ako želite brzinu (ne kao kod Google Chromea, ali opet ne zaostaje daleko), pouzdanost i sigurnost onda je Mozilla Firefox preglednik kojeg ćete svakako željeti koristiti i imati instaliranog na svom računalu.

Danas na internetu postoji nekoliko dostupnih verzija Mozille Firefox. Neke od njih nude eksperimentalne mogućnosti i alate developera, dok su druge stabilne, uobičajene verzije koje možemo svakodnevno koristiti.

Koliko verzija Mozilla Firefox preglednika danas postoji i po čemu se one razlikuju jedna od druge? Koje od tih verzija možemo koristiti i za što? Više o tome u nastavku članka.

 

Pet mogućih verzija Mozille Firefox

Možda ste i sami naišli na neke od njih dok ste pregledavali internet i možda ste se pitali kakve su to drugačije verzije Firefox preglednika. Sve u svemu postoji sveukupno pet različitih, ali dostupnih verzija Firefox preglednika. Evo o čemu se radi te što svaka od njih nudi.

 

Firefox Quantum

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox ili jednostavnije i kraće rečeno Firefox je standardna verzija Mozilla-inog internetskog preglednika. Kao što znamo ova verzija preglednika je dostupna svim korisnicima i namijenjena je za široku upotrebu. Na nekim mjestima na internetu možete vidjeti da za ovu verziju piše da se zove Firefox Quantum.

Bilo kako bilo radi se o najnovijoj verziji Mozilla-inog preglednika koji je krajem 2017. godine doživio velike preinake i nadogradnje. Mozilla Firefox Quantum je nadograđena verzija Firefox-a koja omogućuje brže pregledavanje interneta od prošle verzije i uz to za vrijeme korištenja troši manje memorije uređaja.

Vjerovali ili ne Mozilla Firefox preglednik se u originalu zvao Mozilla Phoenix. Preglednik je dostupan za korištenje već sedamnaest godina. Zašto naziv fenix (ili ”Phoenix”)? Kao što znamo feniks je mitska ptica koja umire zapaljenjem i nakon toga ponovno oživi iz pepela. U Mozillinoj priči taj pepeo iz kojeg je nastao prvo Phoenix pa kasnije Firefox bio je Netscapeov Navigator internetski preglednik.

Zašto korisnici toliko vole Mozillu Firefox?

Kao prvo, ovaj internetski preglednik je besplatan. Iako je i velik broj drugih preglednika isto tako besplatan stvar je u tome da neki od njih dolaze predinstalirani na uređaje. Firefox ne dolazi ili uglavnom ne dolazi.

Druga stvar zbog kojeg ga korisnici vole jest taj što se radi o ”open-source” pregledniku, što znači da je otvoren za svakoga. Ako netko ima ideje ili zamisli oko poboljšavanja preglednika može se javiti i sam to isprobati ili testirati preglednik.

Stvari su se dodatno popravile otkako je na internetu osvanuo Firefox Quantum koji je došao s poboljšanim mjerama sigurnosti, različitim dodatnim mogućnostima skrivanja internetskih tragova i ograničavanja neželjenih aplikacija i svega ostaloga što ne bi trebalo biti na našim računalima. Sve u svemu danas je Firefox Quantum jedan od najpopularnijih i najboljih internetskih preglednika koji postoje.

 

Firefox Nightly

Firefox Nightly

Firefox Nightly je još jedna od verzija Firefox operacijskog sustava koja je dostupna za korištenje. Glavna razlika između ove verzije i ostalih je u tome što Firefox Nightly služi za aktivne korisnike koji volontiraju kako bi isprobavali i nakon toga prijavljivali postojanje eventualnih grešaka. Sve u svemu, radi se o verziji Firefoxa koju koriste oni korisnici koji žele ostvariti pristup svim najnovijim mogućnostima i svemu onome što će preglednik sadržavati (ili što bi trebao sadržavati) prije nego što bude izbačen na internet za ”mainstream” korištenje.

Gotovo na svakodnevnoj bazi developeri Mozilla preglednika zapisuju kod koji nakon toga postaje dio takozvanog ”skladišta” kodova. Nakon zapisivanja ti kodovi bivaju sastavljeni zajedno kako bi ih testeri isprobali i tako nastaje Firefox Nightly. S obzirom da je to niti beta verzija Mozilla-inog preglednika Firefox Nigthtly je i najnestabilnija verzija Firefox preglednika. A

ko odlučite koristiti ovu verziju budite spremni na veliki broj bugova i greški. Osim toga, Mozilla anonimno sakuplja statistike mjerenja i testiranja koje im onda pomažu u daljnjem poboljšavanju kvalitete preglednika.

Kako Nightly polako, ali sigurno ”sazrijeva” tako on postaje Firefox Beta.

 

Firefox Beta

Firefox Beta

Firefox Beta korisnicima omogućuje i dopušta testiranje i isprobavanje internetskog preglednika koji u sebi sadržava manje-više sve ono što će imati i konačna verzija. Radi se o verziji unutar koje odabrani korisnici mogu detaljnije isprobati funkcionalnost preglednika, što je inače nedostupno za širu javnost, no uz jednu veliku razliku: Beta je puno stabilnija od Nightly verzije Firefoxa.

Samim time što je Beta više usmjerena na ”mainstream” korisnike ona je i stabilnija od Firefox Nightly. No iako je stabilnija to ne znači da Beta neće u sebi sadržavati greške. Biti će ih iako dosta manje. Slično kao i kod Nightly verzije i kod Firefox Beta verzije Mozilla anonimno prikuplja informacije od onih koji su koristili ovu verziju.

 

Firefox Developer Edition

Firefox Developer Edition

Naziv govori sve: Firefox Developer Edition je verzija Firefox preglednika namijenjena developerima, odnosno svima onima  koji na bilo koji način sudjeluju u dizajniranju, izrađivanju i testiranju različitih stvari koje postoje na internetu.

Developer Edition u sebi sadrži velik broj mogućnosti i alata koji će olakšati web development posao. Tu su mogućnosti tipa JavaScript debugger, vizualizacija CSS gridova i tako dalje. No za razliku od Nightly verzije Developer Edition je stabilnija verzija i nije osmišljena kao mjesto testiranja mogućnosti Firefox preglednika.

 

Firefox Extended Support Release

Firefox Extended Support Release

Firefox Extended Support Release je namijenjen organizacijama kojima treba poboljšana kontrola nad računalima svih onih koji će koristiti računala unutar tih organizacija. Iako možda neće uvijek imati najnovije mogućnosti, ova verzija će u sebi ipak imati sve važne sigurnosne zakrpe.

Za razliku od standardne verzije Firefox preglednika, ova verzija dobiva dostupne nadogradnje godinu dana. Nakon što godina dana istekne ta verzija više neće dobivati dostupne nadogradnje. Umjesto toga organizacija će imati mogućnost skinuti novu verziju takvog Firefox preglednika.

firefox-releases

Koju verziju  Firefoxa ćete vi koristiti?

Mozilla Firefox je danas nesumnjivo jedan od najboljih internetskih preglednika koji postoje. Neki će čak i reći da je Firefox otkako je prešao na Quantum čak i bolji od Chromea. Je li to tako ili ne, ovisi od korisnika do korisnika, s obzirom na to da oba ova preglednika imaju svoje pozitivne i negativne strane.

No bilo kako bilo Firefox je već dugo vremena s nama, što dodatno pokazuje i dokazuje kvalitetu koju ovaj preglednik ima. Nadamo se da će, kako vrijeme bude prolazilo, ta kvaliteta samo rasti.

Sada kada znate koliko verzija Firefox preglednika postoji i koja za što služi – koju ćete verziju vi koristiti?

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here