Zašto koristiti Firefox Quantum? Je li zaista riječ o najbržem internet pregledniku?

Kao što nam je poznato, Mozilla je nedavno na internet, a samim time i u korištenje, lansirala svoj novi, unaprijeđeni internetski preglednik. Riječ je o Mozilla Firefox Quantum ili skraćeno – Firefox Quantum internet pregledniku. Mišljenja korisnika su zasad vrlo pozitivna. Velik broj korisnika koji trenutno koriste Quantum je zadovoljan.

Prema onome što smo mogli čuti od strane Mozilla-inih stručnjaka, Firefox Quantum bi trebao biti najbrži internetski preglednik ikada. Osim bržeg pregledavanja i otvaranja internetskog sadržaja, Firefox Quantum bi, zahvaljujući svoj korisničkom sučelju koje je poboljšano u odnosu na protekle verzije Mozillinog preglednika, trebao pružiti vrhunsko internet iskustvo.

Osim toga, Mozilla bi se ovim potezom još više trebala približiti Googleovom Chrome pregledniku koji još uvijek slovi kao najbolji internetski preglednik na svijetu.

Mi ćemo u nastavku članka nešto više reći o tome što je sve pozitivno i dobro donio Firefox Quantum i koji su sve razlozi zbog čega bi svaki korisnik, htio koristiti Firefox Quantum.


 

Firefox Quantum

 

Kratka povijest Mozille

Prije nego što krenemo u objašnjavanje i pojašnjavanje razloga zbog kojih bi bilo dobro koristiti Firefox Quantum, recimo prije toga nešto i o povijesti ovog internetskog preglednika.

Mozilla je neprofitna organizacija koja je nastala početkom dvijetisućitih godina (znači prvo desetljeće nakon 2000. godine). Primarni i jedini cilj Mozilla-e jest korisnicima davati proizvode i usluge vrhunske kvalitete, bez bilo kakve naknade ili potrebe da korisnik bilo što treba kupiti. Da, dobro ste pročitali.

Glavni cilj Mozilla-e jest kvaliteta, ali da ta kvaliteta bude dostupna svima pod jednakim uvjetima. S obzirom da se radi o neprofitnoj organizaciji sav novac koji Mozilla dobije skuplja od donacija.

 

Firefox 1.0
Firefox 1.0

Prva iteracija Mozilla-inog internet preglednika nazvanog Firefox 1.0 pušten je u korištenje 2004. godine. Oni koji malo više prate razvoje internetskih preglednika kroz povijest znaju da je upravo to vrijeme bio vrhunac vladavine Microsofta i njegovog Internet Explorera, što znači da drugi internetski preglednici pored njega baš i nisu imali prevelike šanse.

Jedan od takvih primjera neuspjelih internetskih preglednika koji je u utrci sa Internet Explorerom izvukao deblji kraj jest recimo Netscape Navigation. Netscape Navigation, unatoč tomu što je korišten na širem broju uređaja nego što je to bio slučaj kod Internet Explorera (recimo korišten je i na Mac računalima) nije uspio izdržati pritisak konkurencije pa je početkom dvijetisućitih i ugašen. 2003.

Apple je za svoje uređaje osmislio internet preglednik Safari koji je i danas u upotrebi na svim Appleovim uređajima.

 

safari

 

Iako skromnih početaka i neznatne upotrebljenosti kako to obično i biva u početku, s vremenom je Mozilla ipak počela dobivati na popularnosti. Kako je vrijeme odmicalo tako se Mozilla-in Firefox internetski preglednik počeo sve više koristiti na sve većem broju računala.

Danas je u usporedbi sa 2004. godinom situacija u pogledu Mozilla-e i Firefoxa ”nebo i zemlja.” Prema podacima koji su izrađeni nakon istraživanja koje je poduzeo portal Wired, pretpostavlja se da se danas Mozilla Firefox nalazi na oko 90 milijuna računala diljem svijeta (što je oko 6% sveukupog broja korisnika interneta i računala).

Ova brojka je svakako impresivna i pokazuje da su korisnici prepoznali Firefox kao jedan pouzdan i vrlo dobar internetski preglednik. Kako to izgleda u odnosu na neke druge internetske preglednike? Pa recimo i dalje vodi Google Chrome kojeg koristi oko 55% računala, dok je Appleov Safari ”odmah” iza njega sa 15%.

 

FIREFOX QUANTUM

 

Zašto koristiti Firefox Quantum?

Iz kratkog povjesnog pregleda jasno je za vidjeti da se, kako je vrijeme odmicalo, Mozilla Firefox sve više i više ”proširivala” među korisnicima. Razlozi za to su naravno pouzdanost korištenja, sve veća stabilnost i činjenica da je za razliku od ostalih preglednika Mozilla Firefox besplatan.

Logično je za zaključiti da bi Firefox Quantum trebao donijeti još veća poboljšanja i još grandioznije nadogradnje. Je li to zaista tako? Koji su sve razlozi zbog kojih bi svaki korisnik barem trebao isprobati novi Mozilla-in internet preglednik?

 

  1. Firefox Quantum je puno brži od posljednje iteracije Mozilla Firefox internet preglednika

Ono što su iz Mozilla-e i obećavali po svemu sudeći čini se da su i ispunili. Firefox Quantum je navodno dvostruko brži od posljednje verzije Mozilla Firefox internet preglednika. Testovi koji su došli od strane korisnika internet preglednika i koji su obavljeni programom Speedometer 2.0 to i pokazuju.

 

FIREFOX Quantum test brzine

 

FIREFOX Quantum test brzine

 

Ako se sjećamo prije izlaska Firefox Quantuma često puta se znalo reći kako će novi Mozilla-in preglednik napokon ”prestići” Google Chrome i maknuti ga s trona najbržeg internetskog preglednika na tržištu.

 

FIREFOX Quantum test brzine usporedba

 

Je li to zaista tako, teško je za reći, ali ono što jest istina jest da je Firefox Quantum- brz, puno brži od bilo koje prošle verzije Firefox-a. Gotovo da se i ne radi o istom internet pregledniku koji je osmišljen od istog developerskog tima i iste organizacije.

 

FIREFOX Quantum upotreba ram memorije

 

  1. Manja potrošnja memorije

PF Usage ili potrošnja memorije, odnosno resursa računala je nešto u čemu se itekako ističe Google Chrome. Samo nekoliko otvorenih kartica unutar Google Chromea će podignuti potrošnju memorije na i do 3 GB (što opet ovisi o kakvom se internetskom sadržaju radi).

Prema nekim mjerenjima Firefox Quantum navodno koristi i do 30% manje memorije od Google Chromea. Je li to jedan od razloga zbog kojeg bismo trebali koristiti Firefox Quantum? Svakako!

 

FIREFOX Quantum otvaranje mnogo prozora

 

  1. Kartice (ogroman broj njih) otvorene u isto vrijeme

Gotovo svaki korisnik za vrijeme svog pregledavanja interneta voli u isto vrijeme otvoriti više od jedne kartice. Bilo da se radi o čitanju vijesti s jedne kartice, slušanje pjesme sa You Tubea s druge i otvaranje adrese elektroničke pošte na trećoj, korisnici vole otvarati više kartica odjednom.

Svako otvaranje nove kartice dodatno troši memoriju računala i dodatno usporava rad preglednika. No ne i kod Firefox Quantuma. Istraživanja pokazuju kako Firefox Quantum dopušta korisniku otvaranje čak i do 1700 odvojenih kartica u manje od 15 sekundi.

Ako uzmemo u obzir i to da Firefox Quantum u sebi ima već ugrađeno privatno pregledavanje koje automatski blokira reklame i koje ne ”pamti” povijest pregledavanja, to nam daje itekakav razlog zbog kojih bismo trebali koristiti Firefox Quantum.

 

FIREFOX Quantum recenzija

 

  1. Novo sučelje koje dodatno olakšava internet iskustvo

Bez obzira na to koliko neki internet preglednik bio brz, ako je njegovo korisničko sučelje komplicirano ili prekomplicirano za snalaženje, to će odbiti velik broj korisnika. Korisnici žele brzinu i pristupačnost koju osigurava samo jednostavno korisničko sučelje kakvo Firefox Quantum ima.

 

  1. Sada i sa Googleovom tražilicom

Poznato je kako je u prošlosti Mozilla na svoj Firefox kao predefinirani ”engine” pretraživanja ili tražilicu stavljala Yahoo! . Firefox Quantum je to odlučio promijeniti. Umjesto Yahoo! Quantum koristi Googleovu tražilicu. Razlog? Popularnost.

Googleovu tražilicu kao predefinirani način traženja internetskog sadržaja koristi jako velik broj korisnika. S obzirom da Firefox Quantum želi na što bolji način ”izaći u susret” svojim korisnicima, implementacija Googleove tražilice kao predefiniranog načina pretraživanja je jedan od odličnih načina kako to i učiniti.

 

Firefox Quantum – da ili ne?

Ako promotrimo razvoj Mozilla-inog internet preglednika koji je u nepunih 13 godina dosegao broj od 90 milijuna korisnika i vidimo što je sve Firefox uspio postići, teško je ne uzeti u obzir sve ono što Firefox Quantum nudi.

Sve u svemu, smatram da se radi o odličnom nastavku odličnog internet preglednika koji je postao samo još bolji. Trud se isplati, a s obzirom da se trud treba i cijeniti, mislim da će Firefox Quantum biti itekako dobro prepoznat od strane korisnika.

Piše: I.H.

2 Komentari

  1. Naućio sam na Mozili pa je i koristim! Ali od kad sam povukao novu mozilu ,nažalost i nakon drugog reinstaliranja nailazim na iste probleme sa nekim video zapisima. Dal’ preko youtube ili facebook-a umjesto videa green screen!
    Paralerno koristim i Maxthon koji se do sada pokazao jedan od naučinkovitijih pretraživaća do sada!

  2. ja sa imao problema baš kod igrica i gledanja balkan club tv. i još mi se usporavao tako da sam se prebacio na crome i sad je sve u redu. ako možda poboljšate Faerfox možda se i vratim na preglednik.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here