Google Chrome je baziran na Chromiumu, koji je web preglednik otvorenog koda. Svako može uzeti izvorni kod Chromuima i napraviti svoj vlastit preglednik, preimenovati i promijeniti ga kako želi. Zato postoji mnogo alternativa Google Chrome-u – ali većinu njih nemojte nikada koristiti.

Nekada su mnoge web stranice čak i preporučivale neke od tih preglednika, ali s vrmenom se pokazalo da su bile u krivu, osim nekoliko iznimaka.

 

„Sigurni“ Comodo Dragon ima nekoliko velikih sigurnosnih problema

Comodo Dragon je preglednik baziran na Chromeu i napravljen od strane sigurnosne tvrtke Comodo. Službeno se instalira sa Comodo Internet Security službenih web stranica.

 

comodo_dragon-1

 

Naravno svi bi mogli posmisliti da je  „sigurni“ preglednik napravljen od strane tvrtke koja radi sigurnosne softvere siguran? Ali je zapravo imao nekoliko velikih problema.

Tavis Ormandy

Iz Google-ovog tima za sigurnost, Tavis Ormandy, je izjavio da je ovaj preglednik podložan ozbiljnim problemima koji uništavaju sigurnost HTTPS enkripcije. Rekao je: Comodo je opisan kao“ najveći nivo brzine, sigurnosti i privatnosti“ ali ustvari onemogućava svu web sigurnost.

Comodo je nakon toga napravio izmjene, koje ustvari nisu riješile problem. Comodo je to naposljetku ipak popravio, ali to ne mijenja činjenicu da je takav veliki problem neko vrijeme bio prisutan u ovom web pregledniku. Kompanije kao Google, Mozila, Microsoft i Apple nikada nisu napravile takvu pogrešku sa njihovim proizvodima. Zbog toga Comodo i ne zvuči kao tvrtka od koje želimo preglednik.

 

 

SRWare Iron tvrdnje o privatnosti su pretjerane i ažuriranja su spora

SRWare Iron obećava da će ukloniti mnoge sporne opcije privatnosti sa Google Chroma. Ali to nije dobro kao što zvuči.

srware-iron-preglednik

 

Odmah od početka, postoji nešto što nam se nikako ne sviđa: sredinom ožujka ove godine 2017., zadnja verzija SRWare Iron je bila 56.0.2950.1. a zadnja verzija Chromea je bila 57.0.2987.110, izdana prije ove zadnje verzije SRWare Iron-a. To znači da SRWare Iron-u fali više od 36 sigurnosnih zakrpi koje je Chrome izdao u međuvremenu.

To je zato što programeri imaju dosta dodatnog posla prije nego što izdaju zadnje sigurnosne zakrpe koje Google izda sa Chrome-om. Jednostavno nemogu ažurirati promptno svoju inačicu web preglednika istovremeno kada Chrome to napravi. Tako da može proći dosta vremena da se izdaju zadnja ažuriranja za takve projekte od trećih strana.

Što je najgore od svega, ustvari nećete dobiti ništa više privatnosti sa SRWare Iron-om. Većina stvari koje SRWare Iron nudi moguće je napraviti i kroz same Chromove postavke. I ako ih omogućite u Chromeu, dobit ćete zadnje sigurnosne zakrpe bez ikakvog čekanja i vjerovanja nekoj drugoj kompaniji.

 

Chromium nije za korisnike (osim onih koji koriste Linux)

Google ne želi da koristite Chromium preglednik otvorenog koda. To je zato što je Chromium projekt relativno sirov i mogao bi biti pun bugova za Windows. Također nema automatsko ažuriranje, tako da morate ručno skidati novu verziju koja je malo dorađena i nema bugova.

chromium preglednik

 

Te verzije Chromiuma su samo razvojni alat da bi se vidjelo jesu li bugovi popravljeni u najnovijem Chromium kodu. Držite se podalje od njega.

Glavna razlika između Chromea i Chromiuma je to što Chromium ima potpuno otvoreni kod dok Chrome ima nekoliko zatvorenih kao npr. Flash. Preglednik Chromium koji ste dobili uz vaš Linux paket trebao bi biti siguran i dobivati sigurnosna ažuriranja regualrno od vaše Linux distribucije. Ali korisnici Windowsa i Mac bi trebali instalirati Chrome.

 

Preglednici bazirani na Chrome-u koje vrijedi koristiti: Opera, Vivaldi i Chrome Portable

 

Uvijek ima nekoliko izuzetaka. Neki preglednici su solidne alternative Chrome-u, Firefoxu, Safariu, Edgeu i Internet Exploreru.

Na primjer, Opera, ona je dostupa već poduže vrijeme u ovom ili onom obliku. Prva verzija Opere je predstavljena 1995. Godine. U 2013. kompanija je napustila svoj stari browser engine, Presto, i Opera je sada bazirana na Chromiumu.

opera preglednik

 

Ali Opera nije samo klon Chrome-a, ona je jedinstven preglednik sa svojim jedinstvenim funkcijama, kao ugrađeni besplatni VPN koji može zaštiti vaše pregledavanje web stranica.

Vivaldi je također baziran na Chromiumu, i napravljen od strane bivših razvojnih programera Opere koji se nisu složili u kojem smjeru bi Opera trebala ići. Predstavljen 2016. Godine Vivaldi pokušava vratiti određene funkcije za naprednije korisnike koji su maknuti iz Opera projekta.

 

 

Na primjer, Vivaldi vam dopušta da se kartice prikažu kao vertikalne sličice, što uopće nije moguće u Chrome-u. Programeri rade na razvoju ugrađenog Email klijenta, funkcija koje više nema u zadnjim verzijama Opere.

Opera i Vivaldi podržavaju Chromova proširenja, s obzirom da su bazirani na istoj tehnologiji. Ako tražite novi preglednik koji koristi Chromov brzi rendering engine i podržava ista proširenja koja koristite u Chrome-u, ovi preglednici su interesantne opcije koje možete isprobati.

portable-google-chrome-1

 

Na kraju, također možete razmisliti o portable verziji Chrome-a ili Chromiuma. Na primjer Chromium Portable projekt, je prilagođena verzija Chromiuma, dizajnirana da radi kao „prijenosna aplikacija“. Ako ga stavite na USB ili neki drugi prijenosni medijski uređaj, možete ga koristit između računala, i da bi ga koristili ne morate ga instalirati.

S tim da, Chromuim Portable je baziran na nestabilnom razvojnom kanalu Google Chromea, što znači da je nestabilniji od normalne stabilne verzije Google Chromea. To vjerojatno ne tražite. Ako bi preferirali stabilnu prijenosnu verziju Google Chromea, vjerojatno bi željeli koristit Google Chrome Portable paket od PortableApps.com. Kako god oba su solidne i sigurne verzije Chromea.

 

Zašto su manje poznati web preglednici sumnjivi

Postoji još preglednika baziranih na Chromiumu. Ali smo vrlo skeptični po pitanju njihove upotrebljivosti, a također trebali bi biti i vi.

Problem je u tome što su web preglednici vrlo važni programi. Skoro svo vrijeme dok ste povezani na Internet koristite preglednike, tako da moraju biti u najmanju ruku sigurni. Sigurni u smislu da dobijete sigurnosna ažuriranja čim su dostupna, što sa manje poznatim preglednicima baziranim na Chromiumu to baš i nije tako. Nadalje, sa takvim manje poznatim preglednicima morate vjerovati nekoj maloj kompaniji ili grupi programera koji će napraviti drugačiji preglednik, što u bližoj budućnosti može predstavljati probleme, namjerne ili ne.

Comodovi sigurnosni propusti i SRWare-ova kašnjenja sa ažuriranjima su neki od primjera mogućih problema do koji može doći, čak i kad programeri rade s dobrom namjerom. Ili još gore, ako programeri vašeg sumnjivog preglednika i ne rade s dobrom namjerom, vi ste tada u još goroj poziciji, jer bi putem takvog preglednika mogli njuškati i po vašem računalu.

Čak i ako ne vjerujete previše Google-u, Google je ipak velika kompanija sa puno očiju uperenih u njih. Google sigurno neće ukrasti broj vaše kartice. Ako Google napravi nešto loše ili nekakvu veliku grešku, svi će brzo čuti za to. A to baš i nije tako kod Chromium alternativa.

Mnoge funkcije tih web preglednika treće strane se mogu dobiti sa jednostavnim podešavanje Chromovih postavki ili instaliranje proširenja, tj. ekstenzija sa Chrome Web Store-a. U svakom slučaju, bolje je da nastavite koristiti Chrome i instalirate nekoliko proširenja nego da se prebacite na neki od “sumnjivih” preglednika.

Piše: F.J.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here