Jedan od legendarnih Microsoftovih operacijskih sustava, Windows 95, u svijet tehnologije vraća se u obliku aplikacije. Naime, njemački programer Felix Reiseberg je app veličine 129 MB po uzoru na popularni OS objavio na svoj GitHub. Program se može instalirati na Windows, Linus i Mac računala, a ujedno označava i povratak klasičnog Solitairea, Wordpada i MS Painta.

Windows 95 predstavljen je u kolovozu 1995. godine. Microsoft je zbog sustava koji je nosio kodno ime Chicago u kratkom roku postigao neviđen uspjeh, svojevremeno postavši najprodavaniji operacijski sustav ikada. Za kampanju su tada izdvojili 300 milijuna dolara, no ulaganje im se kasnije višestruko vratilo. Tvrtka mu je support prekinula na Silvestrovo 2001. Međutim, izgleda da će nostalgičari sada ponovno moći uživati u neizostavnom dijelu svojih prvih računala.

Nova verzija operacijskog sustava izrađena je u electron frameworku za gradnju multiplatform aplikacija u CSS-u te HTML-u. Ipak, mnogo sastavnih dijelova 95-ice još uvijek ne radi. Internet Explorer još se ne uspijeva spojiti na Internet, a Minesweeper ne funkcionira kako treba.


„Ovo radi slučajno i nastalo je kao šala. I sam sam iznenađen kako dobro radi“, kazao je Reiseberg o svojoj verziji Windowsa 95. Ostatak disfunkcionalnosti trebao bi nestati s vremenom, jer trenutna verzija obnovljenog Windowsa 95 nije konačna.

Aplikaciju možete preuzeti ovdje. Pogledajte i video koji se detaljno osvrće na stari-novi Microsoftov operacijski sustav:

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here