U mnoštvu internetskih preglednika Google Chrome je postao najpoželjniji i najzastupljeniji preglednik. Prema najnovijim podacima StatCountera, Chrome ima veliki tržišni udio od čak 64% korisnika. Safari zauzima drugo mjesto sa samo 18% tržišta, dok Firefox zaostaje na skromnih 5% korisnika, što ga svrstava na treće mjesto. Teško je zamisliti da bilo koji internet preglednik postane popularniji od Chromea u sljedećih nekoliko godina, ali to ne znači da je Chrome savršen.

Naprotiv, već godinama se Windows i Mac korisnici žale na neumjereno korištenje RAM memorije kod Chrome preglednika. Chrome je jedan od najagresivnijih memorijskih potrošača, koji možete instalirati na svoje računalo, a može dovesti i do nepoželjnog usporavanja rada na starijim računalima. To je problem koji Google očigledno ne može riješiti već duže vrijeme, od kada je Chrome i napravljen, a to se posebno odnosi na Windows operativni sustav, no zahvaljujući Microsoftovom najnovijem ažuriranju softvera, rješenje je konačno na vidiku.

Ovo poboljšanje se može primijetiti kod zadnjih Windows 10 ažuriranja, “Windows 10 May 2020 Update”, (verzija 2004), koja uvodi značajna poboljšanja kod uporabe RAM memorije, koja bi trebala smanjiti upotrebu memorije kod Win32 aplikacija, uključujući i Chrome. Prema izjavi Microsoftovog djelatnika Kim Denny, promjena je već znatno utjecala i na Edge preglednik:

“Microsoft Edge je pomoću ažuriranja za Windows 10. od svibnja 2020. iskoristio poboljšanja uporabe RAM memorije, koja je sada dostupna za Win32 aplikacije, na mnogo učinkovitiji način korištenja. Rezultati ranih internih ispitivanja uređaja sa instaliranim ažuriranjem iz svibnja 2020. pokazuju značajno smanjenje upotrebe memorije, do 27%, tijekom korištenja Microsoft Edge preglednika. Performanse uređaja ovisit će o konfiguraciji i upotrebi, ali očekuje se da će manja potrošnja memorije stvoriti mnogo bolje iskustvo za korisnike.

“Eksperimenti na ažuriranim računalima pokazuju da uređaji sada za chrome.exe pokazuju smanjenu potrošnju RAM memorije i da se na nekim strojevima moglo uštedjeti stotine MB RAM-a u korištenju Chrome preglednika. Stvarni rezultati će se uvelike razlikovati, a najveće uštede dolaze na računalima koja imaju procesore s više jezgara “, rekao je Bruce Dawson iz Googlea.

Međutim vrijedi napomenuti da Windows 10 verzija 2004 još uvijek nekima stvara probleme, na kojima Microsoft i dalje radi, uključujući i onaj koji je nekim korisnicima zapravo pokvario Chrome. Međutim  nakon što Microsoft “ispegla” sve pogreške, ažuriranje iz svibnja 2020. moglo bi postati jedno od najboljih do sada, posebno kada Google krene u implementaciju novih promjena koje je Microsoft napravio, tako da se Chrome jednom za uvijek prestane ponašati rasipnički prema našoj RAM memoriji.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here