Znadete li da popularnu WhatsApp aplikaciju možete koristiti i na računalima? Što vam sve donosi WhatsApp Web verzija i zašto je korisnici širom svijeta obožavaju? Kako koristiti WhatsApp Web i koje tajne funkcije možete koristiti u web inačici popularnog WhatsApp-a?

WhatsApp je trenutno jedna od najpopularnijih aplikacija za komunikaciju na svijetu. Iako u Hrvatskoj veliki broj korisnika preferira Viber, činjenica je da na globalnoj razini WhatsApp itekako bolje kotira među korisnicima. WhatsApp je s vremenom izrastao o vrlo napredni alat za komunikaciju putem kojeg je moguće pisati poruke, razgovarati (audio ili video), slati fotografije i ostale datoteke, snimati audio poruke, itd.

Mnogi korisnici WhatsApp aplikacije navikli su na korištenje iste putem svojih pametnih telefona, no tek rijetki znaju da se WhatsApp može koristiti i kao aplikacija na webu. Iako možda zvuči nepotrebno, ta Web WhatsApp aplikacija zapravo je “pravo malo čudo” jer znatno ubrzava komunikaciju i omogućuje vam neke napredne značajke – koje će vas oduševiti.

Na globalnoj razini, WhatsApp platformu koristi više od 1.5 milijardi korisnika u više od 180 zemalja svijeta. Prema nekim podacima, putem WhatsApp-a dnevno se pošalje više od 65 milijardi poruka, što iznosi više od 29 milijuna poruka u minuti. Dnevno korisnici naprave preko 55 milijuna video poziva putem WhatsApp-a, a kada tome pridodamo i audio pozive dolazimo do više od 2 milijarde minuta razgovora dnevno provedenih na WhatsApp-u.

Ako ste među korisnicima WhatsApp-a onda će vas svakako zanimati koje sve tajne skriva sve popularniji WhatsApp Web putem kojeg je komunikacija još lakša i brža, nego li na pametnim telefonima. U nastavku slijedi sve što trebate znati o WhatsApp Web sustavu:

Kako aktivirati WhatsApp Web sustav?

WhatsApp je postao jedan od glavnih kanala komunikacije korisnicima širom svijeta. Toga je itekako svjesna ekipa koja radi na razvoju ove popularne platforme za komunikaciju pa su odlučili korisnicima pomoći i dodatno olakšati komunikaciju. Osmišljen je tako WhatsApp Web sustav koji korisnicima omogućuje pristup WhatsApp-u putem računala. Sve što trebate za aktivaciju WhatsApp Web sustava je pametni telefon u blizini računala te web preglednik u kojem ćete pristupiti linku web.whatsapp.com.

Pristupanjem gore navedenom linku otvorit će vam se posebna web stranica na kojoj će se nalaziti login procedura za prijavu u WhatsApp sustav. Konkretno, na web stranici će se nalaziti QR kod kojeg je dovoljno skenirati pametnim telefonom i sve ostalo sustav će odraditi automatski. S druge strane, unutar pametnog telefona, odnosno WhatsApp aplikacije na pametnom telefonu u Postavkama na vrhu ekrana nalazi se opcija WhatsApp Web. Klikom na tu opciju otvara vam se skener za QR kod kojim je dovoljno skenirati ono što vidite na zaslonu računala i pametni telefon će odraditi ostatak posla.

Postupak prijave u WhatsApp web nije potrebno stalno ponavljati. Naime, kada se jednom prijavite u sustav skeniranjem QR koda WhatsApp web aplikacija će raditi ukoliko se vaš pametni telefon nalazi dovoljno blizu vašem računalu. Dovoljno je samo upisati link web.whatsapp.com i unutar nekoliko sekundi vaše izdanje WhatsApp za računalo će biti spremno za rad.

Koje su prednosti WhatsApp Web sustava?

Iako vam se na prvu možda ne čini da WhatsApp Web donosi neke benefite u odnosu na standardnu mobilnu aplikaciju, vjerujemo da ćete se brzo predomisliti ako barem jednom iskušate mogućnosti WhatsApp web sustava. Naime, ovakav sustav koji se može pokrenuti na računalu korisnicima omogućuje puno brži i efikasniji rad, odnosno komunikaciju.

Prije svega, tipkanje na tipkovnici računala je znatno brže i preciznije nego li nabadanje slova na malim tipkovnicama pametnih telefona. Kada iskušate WhatsApp Web shvatiti ćete kako ste njegovim korištenjem nekoliko puta podigli brzinu pisanja poruka – što će vam uštedjeti mnoštvo vremena koje zatim možete pametnije iskoristiti na neke druge stvari.

Druga sjajna funkcionalnost koja mnogima ne pada na pamet je olakšano slanje datoteka. Naime, većina nas na računalu drži datoteke koje prije ili kasnije želimo putem WhatsApp-a podijeliti s drugima. Odlučite li se za slanje tih datoteka u standardnoj izvedbi mobilne WhatsApp aplikacije najprije ćete datoteke nekako trebati prebaciti na pametni telefon. Kod WhatsApp Web sustava možete automatski slati datoteke s računala i time dodatno ubrzavate proces komunikacije. Ovo je posebno vrijedna funkcionalnost za poslovne korisnike jer su oni češće u potrebi slanja velikih količina datoteka s računala.

WhatsApp Web donosi još mnoštvo super funkcionalnosti, a dio njih nabrojat ćemo u nastavku teksta. Sjajno je to što je prijava u sustav iznimno jednostavna i brza pa će vam za prebacivanje s mobilne na web verziju WhatsApp-a trebati svega nekoliko sekundi. Šteta bi bilo ne iskoristiti taj potencijal.

Korištenje više profila na WhatsApp Web-u

WhatsApp Web sustav zapravo može koristiti više korisnika odjednom, što u nekim slučajevima može biti itekako od koristi. Zanimljivo, za takvu unakrsnu prijavu nije potrebno kreirati i dodavati nove račune unutar same aplikacije već je samo potrebno otvoriti novi prozor u vašem web pregledniku.

Otvaranjem nove kartice u web pregledniku (npr. Google Chromeu) otvara vam se nova mogućnost za dodavanje drugog WhatsApp računa. Konkretno, u novu karticu je samo potrebno ponovno upisati gre spomenuti link i otvorit će vam se sustav za novu prijavu u sustav. Prijava u sustav teče standardno i trebala bi vam olakšati unakrsnu komunikaciju kada je to potrebno. Radi lakšeg korištenja komunikacije putem dva profila savjetujemo da jedan otvorite u standardnom modu, a drugi u Inkognito modu – kako biste se lakše snalazili s kojeg profila komunicirate. U inkognito modu WhatsApp Web će raditi jedan sat, nakon čega će vas odjaviti iz sustava. Kao alternativu takvom načinu rada možete koristiti i dva različita web preglednika – čime je komunikacija još jednoznačnija i jednostavnija.

WhatsApp slanje GIF

Kratice na tipkovnici za brži rad

Kratice na tipkovnici koristimo svakodnevno za lakši i brži rad unutar raznih programa i sustava. Zbog svoje specifičnosti, WhatsApp Web ima razvijen vlastiti sustav kratica koji će vam znatno olakšati i ubrzati rad unutar sustava. Kratica je poprilično i čisto sumnjamo da ćete sve popamtiti na brzinu, no stalnim korištenjem WhatsApp web sustava vjerojatno će vam se uvući pod kožu.

Kako biste se kretali između razgovora na raspolaganju su vam dvije kratice. Kratica Ctrl + Shift + ] odvest će vas na sljedeći razgovor, dok ćete uz pomoć kombinacije Ctrl + Shift + [ stići natrag u prethodni razgovor. Želite li pokrenuti novi razgovor to možete učiniti uz kraticu Ctrl + N, dok se arhiviranje razgovora vrši kroz kraticu Ctrl + E. Poželite li obrisati razgovor na raspolaganju imate kraticu Ctrl + Backspace, a ako kojim slučajem samo želite utišati neku komunikaciju to možete učiniti pritiskom kombinacije tipki Ctrl + Shift + M.

Uz gore navedene kratice koje ćete vjerojatno najviše koristiti u svojem radu s WhatsApp Web sustavom, tu je još nekolicina kratica koje bi vam mogle biti od koristi. Primjerice, želite li pregledati status profila na WhatsApp Web-u potrebna vam je kratica Ctrl + P. Kako biste neku poruku označili kao pročitanu na raspolaganju imate kombinaciju tipki Ctrl + Shift + U, dok uz pomoć tipki Ctrl + Shift + N možete kreirati novu grupu na WhatsApp sustavu. Uz ovaj specifičan set kratica za WhatsApp Web možete se koristiti i nekim standardnim kraticama, kao što je primjerice Ctrl+Shift+ za zumiranje teksta, odnosno pregleda na zaslonu. Kratice se mogu koristi i na Windows i na Mac računalima te vjerujemo da će vam biti od velike koristi.

Jednostavno korištenje emotikona na WhatsApp Webu

Emotikoni su s godinama postali sastavni dio naše online komunikacije i danas teško možemo zamisliti komunikaciju bez da povremeno ne dodamo kakav smajlić u tekst. Sustav emotikona razvoje raznih aplikacija i sustava je poprilično narastao pa danas imamo hrpu emotikona na raspolaganju prilikom komunikacije. Mnoštvo emotikona krije se u i WhatsApp-u, no svojevrstan problem je nešto teže snalaženje s emotikonima unutar WhatsApp Web sustava. Srećom i za to postoji rješenje.

Kada se nalazite u polju za upisivanje nove poruke unutar WhatsApp Web-a dovoljno je pritisnuti tipkovničku kraticu Shift + / nakon čega trebate upisati prva dva slova emocije koju biste željeli iskazati sugovorniku. Pojavit će se grupa emotikona koji će se mijenjati ovisno o novom slovu koje upišete. Kako biste lakše pronašli ono što vam odgovara, između emotikona se možete prebacivati strelicama na tipkovnici. Dakako, za slanje emotikona dovoljno je pretisnuti tipku Enter.

Mogućnost čitanja poruka bez saznanja sugovornika

Moderni alati za komunikaciju naučili su nas da u svakom trenutku znamo je li naš sugovornik aktivan na mreži i je li pročitao našu poruku. Ovo potonje ponekad može predstavljati svojevrstan problem jer ne želimo da naš sugovornik zna da smo vidjeli i pročitali njegovu poruku. I dok je u standardnoj WhatsApp mobilnoj aplikaciji taj “problem” teško riješiti, kod WhatsApp Weba s time ne biste trebali imati velikih problema.

Dovoljno je da uz web preglednik u kojem imate otvoren WhatsApp Web, otvorite još jedan program na svojem računalu. Zatim, WhatsApp Web smanjite i pomaknite u jedan dio ekrana dok na drugom dijelu ekrana imate otvoren i aktivan taj neki drugi program. U tom slučaju, računalo će misliti kako se aktivno nalazite u nekom programu pa na WhatsApp Webu neće korisnicima slati obavijesti da ste pročitali poruke. Dakle, vi ćete i dalje moći vidjeti tko vam i što piše putem WhatsApp-a, ali vaš sugovornik o tome neće biti obaviješten. Ako vam je potreban takav način “komunikacije” nije na odmet znati da putem WhatsApp Weba možete riješiti i taj problem.

WhatsApp Web kao novi alat za online komunikaciju

WhatsApp Web vjerojatno je velika nepoznanica mnogim standardnim korisnicima aplikacije WhatsApp – što je prava šteta. Ovaj inovativni web sustav donosi vam svojevrsnu nadogradnju već postojećeg WhatsApp-a i omogućuje vam bržu i kvalitetniju komunikaciju s vašim sugovornicima. Prednost ovog sustava je što se vrlo lako spajate u njega i dovoljno je samo da vaš telefon bude blizu vašeg računala. Aktiviranje sustava vrši se jednom (osim ako ste dugo neaktivni) i zatim svako novo spajanje traje svega nekoliko sekundi.

Glavna prednost WhatsApp Weba jest brzina pisanja i slanja poruka. Naime, pametni telefoni (bez obzira na svoje velike dimenzije) i dalje imaju tipkovnice koje su pomalo nezgrapne za pisanje i kod kojih pišemo sporo te pogrešno veliki broj riječi. Spajanjem u WhatsApp Web sustav brzina pisanja poruka znatno se ubrzava i samim time možete napisati više toga u drastično manje vremena. Uz to, WhatsApp Web znatno olakšava slanje datoteka s računala i na taj način komunikaciju čini još kompletnijom i kvalitetnijom.

Ako još niste, svakako vam savjetujemo da se spojite na WhatsApp Web i iskušate sve pogodnosti koje ovaj inovativni sustav komunikacije donosi. Uz mnogobrojne tipkovničke kratice koje vam stoje na raspolaganju vaša će komunikacija biti znatno olakšana, a pisanje dugih poruka puno ugodnije. Prijava u sustav je jednostavna, stoga više nemate razloga ne iskušati ovaj inovativni sustav. Sretno s korištenjem WhatsApp-a.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here