WhatsApp je već sada jedna od najsigurnijih messaging aplikacija, ali desktop verzija bi mogla postati još sigurnija, odnosno bolja. Podaci koje smo dobili iz zadnje bete govore da će WhatsApp Web aplikacija koristiti otisak prsta kao autentifikaciju u budućnosti. Hoće li to doći s idućim updateom ili ne, još ne znamo, ali bi moglo doći do kraja ove godine.

WhatsApp i autentifikacija otiskom prsta

Kao što smo rekli, a prenio je WABetaInfo portal, WhatsApp Web aplikacija bi uskoro mogla dobiti veliku sigurnosnu nadogradnju. Beta verzija 2.20.200.10 bi vas mogla tražiti na mobitelu otisak prsta prilikom spajanja mobilne aplikacije s webom.
Za one koji ne koriste WhatsApp Web, radi se o desktop verziji WhatsAppa putem koje možete slati poruke s računala, a ne mobitela. Ako imate uključenu sinkronizaciju razgovora, sve ono što imate na mobitelu, vidjet ćete na desktopu i obrnuto.

Trenutačno se za pokretanje WhatsApp Web aplikacije koristi poznato skeniranje QR koda. Kada otvorite web stranicu web.whatsapp.com dobiti ćete QR kod. Zatim ćete otvoriti mobilnu aplikaciju i unutar Settingsa naći opciju za skeniranje QR koda. Skenirat ćete QR kod koji vidite na ekranu i to je to. Logirali ste se u svoj WhatsApp račun na desktopu.

Problem je što to može biti nepraktično za one koji imaju starije mobitele ili za one koji imaju pametne telefone koji nemaju ugrađenu funkciju za skeniranje QR koda. Takvi korisnici moraju skidati third-party aplikacije za skeniranje QR-a.

Moguća nadogradnja u jednoj od idućih WhatsApp verzija bi mogla donijeti, kao što smo rekli, autentifikaciju otiskom prsta ili skeniranjem lica. U bit će vam se na mobitelu dignuti ekran za biometrijsku autentifikaciju, te ćete se identificirati. Osim što bi ovo moglo biti brže (op.a. mada govorimo o sekundama), ovo je i sigurniji način autentifikacije. Čak i da netko ima vaš mobitel, neće se moći spojiti jer neće moći proći ekran s autentifikacijom.

Za sada nema informacija kada će ova nadogradnja doći, ali nadamo se uskoro!

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here