WhatsApp je posljednjih tjedana bio pod lavinom kritika, nakon što su najavili kako uvode nova pravila privatnosti koja će dozvoljavati “istraživanje” sadržaja korisničke komunikacije. Cijela priča zapravo je vezana uz novu ideju Facebooka da spoji Facebook, Instagram i WhatsApp komunikaciju u jednu jedinstvenu cjelinu koja omogućuje neometano slanje poruka bez obzira na platformu.

Kako bi se takav proces integracije omogućio, Facebook je trebao olabaviti pravila privatnosti WhatsApp-a kako bi svi sustavi prije spajanja bili usklađeni. Iako korisnici itekako dobro znaju da ih se prati na sve strane prilikom korištenja društvenih mreža i digitalnih sustava, oko novih pravila privatnosti WhatsApp-a nastala je prava hajka. Mnogi su korisnici odlučno tvrdili kako će zbog novih pravila napustiti WhatsApp, no hoće li se to zaista dogoditi vidjet ćemo u narednim danima i tjednima.

Kako bi malo umirio negativnost koja se pojavila u medijima, Facebook je odlučio predstaviti nekoliko novosti koje će poboljšati rad WhatsApp platforme za računala. Nedavno je tako najavljeno kako će se na web verziji WhatsApp platforme pojaviti mogućnost video komunikacije, što je veliki pomak kojim WhatsApp praktički može konkurirati ostalim popularnim platformama za takav vid komunikacije.

Nadalje, pojavila se novost kako će prijava na web verziju WhatsApp-a sada biti puno sigurnija uz novu biometrijsku provjeru. Dakle, WhatsApp će uvesti novi sustav biometrijske provjere koji je do sada bio dostupan na pametnim telefonima, ali nije se mogao koristiti za povezivanje web i mobilne aplikacije.

Kako bi se spojili na web verziju WhatsApp platforme, korisnici su do sada trebali koristiti jedinstveni QR kod čijim skeniranjem se odobravao ulazak u web verziju aplikacije. Novi sustav provjere korisnicima će omogućiti sigurniji način povezivanja računa korištenjem biometrijskih podataka. Iz WhatsApp-a tvrde kako njihovi sustavi neće trajno bilježiti otisak prsta ili sken lica, čime zapravo sustavi dobivaju dodatno na sigurnosti i zaštiti osobnih podataka korisnika.

Ujedno, novo poboljšanje trebalo bi spriječiti sve neovlaštene ulaze u sustav koji su do sada bili mogući nepažljivim rukovanjem pametnog telefona i računala. Ove dvije relativno velike novosti u funkcioniranju web WhatsApp-a trebale bi biti mamac da korisnici ostanu na toj platformi. Mišljenja smo da u stvarnosti ni neće doći do nekog velikog egzodusa korisnika jer WhatsApp je platforma na čije korištenje su navikli.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here