Iako su se od pojavljivanja prvih cloud servisa pojavili mnogobrojni ponuđači prostora u oblaku, činjenica je da je Dropbox još uvijek jedan od najpopularnijih takvih servisa. Od samih početaka pa sve do danas Dropbox je doživio mnoge preinake, a puno se toga zbila i sa samim brzinama interneta – koje su jako narasle. Od početnih skeptičnih korisnika koji su bili iznimno zabrinuti za sigurnost svojih podataka koji se pohranjuju negdje u oblaku, stigli smo do ere u kojoj gotovo svi koriste neki od cloud servisa ne bi li imali bolji sustav upravljanja podacima kojima mogu pristupiti bilo kada i bilo gdje.

Dropbox je uspješno preživio mnogobrojne promjene koje su se dogodile na online sceni, a sve to zahvaljujući stalnom unapređivanju svojeg servisa i usluga. Ovih su nam dana stigle nove dobre vijesti za korisnike Dropbox servisa, posebice one koji isti taj servis plaćaju. Tako će Dropbox Plus paket od sada korisnicima na raspolaganje nuditi 2TB prostora, umjesto dosadašnjih 1TB. S druge strane, paket Professional umjesto 2TB sada će imati 3TB slobodnog prostora. Cijena paketa i dalje ostaje ista te će iznositi 9.99 eura za Plus paket te 16,58 eura (mjesečno) za Professional paket.

Uz povećanje prostora na postojećim paketima, Dropbox je uveo još nekoliko zanimljivih novosti. Prije svega valja izdvojiti uslugu Smart Sync koja korisnicima omogućava optimizaciju prostora na disku. Konkretno, kada je opcija uključena, s lokalnog se diska brišu svi podaci koji se već nalaze na cloud disku, a koji se rijetko koriste – čime se optimizira rad računala.

Druga velika novost je Dropbox Rewind koja korisnicima omogućava vraćanje u prošlost. Izbrišete li slučajno neke podatke koje niste željeli izbrisati, sada ćete imati mogućnost povratka tih podataka. Ipak, ovdje je važno naglasiti kako je moguće vraćanje do 30 dana unatrag u Plus paketu te 180 dana u Professional paketu. Ovo nam se čini itekako korisnim, posebice ako brišete veće količine podataka pa vam se slučajno potkrade neka datoteka koja nije trebala biti obrisana.

Piše M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here