Kod Googlea postoji jedna takoreći ”greška”, koja se odnosi na davanje naziva i imena uslugama i proizvodima koje on proizvodi i osmišljava. Ne bi bilo problema da se jedna te ista imena usluga ponovno ne koriste za nešto drugo, nakon čega samo nastaje pomutnja i konfuzija kod korisnika.

Jedan od takvih primjera čudno korištenih naziva za više stvari je i Googleova Smart Lock. U stvari tu se radi, ne o jednoj nego o tri stvari koje su različite jedna od drugih i čije značenje ovisi o tome govorimo li o Android operacijskom sustavu Chromebookovima ili lozinkama.

U nastavku članka ćemo nešto više reći o tri različite stvari za koje se koristi naziv Smart Lock.

Google Smart Lock

Ukratko:

  • Smart Lock za Android – služi zaključavanju i otključavanju Android uređaja pod određenim kriterijima.
  • Smart Lock u smislu lozinki – služi za usklađivanje, odnosno sinkronizaciju lozinki preko Google Chromea i Android uređaja.
  • Smart Lock za Chromebookove – koristi se kako bi korisnik koristeći Android uređaj mogao otključati Chromebook.

Sve u svemu- dvije od ove tri stvari se koriste za sigurnost uređaja, dok se treća stvar koristi za lozinke, što samo po sebi nema baš puno smisla – barem ne na prvu. Hajde da pogledamo malo izbliza za što služi svaka od ove tri Smart Lock stvari.

Smart Lock za Android uređaje

Smart Lock za Android uređaje je u stvari bio prvi Smart Lock iz Smart Lock ”obitelji”. Radi se o načinu na koji možete zaobići zaključani zaslon vašeg uređaja bilo kada u odnosu na ove situacije:

  • ”On-Body Detection” – uređaj će biti otključan svaki puta kada ga vi kao njegov korisnik nosite kod sebe.
  • Trusted Places – uređaj će biti otključan ako ga nosite unutar točno određenih područja (kao što je recimo vaš dom ili kada ste na radnome mjestu).
  • Trusted Devices – uređaj će biti otključan ako i kada je spojen preko Bluetootha sa točno određenim uređajima.
  • Trusted Face – slično kao kod Appleovog Face ID-a, samo lošije kvalitete (nažalost).
  • Voice Match – Dopušta i omogućuje Google Assistantu da otključa vaš uređaj svaki puta nakon što vaš uređaj detektira vaš vlastiti glas.

Sve u svemu, velika većina ovih opcija su dosta dobre, barem u teoriji i rade dosta dobro. Jedna od funkcija koje su upitne za rad je ”On-Body Detection”. Zašto? Iz razloga što uređaj ne može točno odrediti koje je tijelo vaše, a koje neke druge osobe, što osobito nije dobro kada i ako je vaš uređaj ukraden.

”Trusted Places” je dosta korisna opcija, no da bi bila maksimalno upotrebljiva ono što će vam trebati jest vrlo visoka preciznost lociranja lokacije. Sve ove opcije se mogu pronaći unutar vašeg Android uređaja ako odete pod Postavke – Sigurnost – Smart Lock.

Smart Lock za lozinke

Smart Lock za lozinke

Vrlo je vjerojatno da danas živimo u svijetu koji osim što je umrežen do nevjerojatnosti je u cijelosti i zasnovan na serverima. Svaki servis i svaka usluga u koju želite ući vi kao korisik zahtijeva da prije toga upišete lozinku. S obzirom na to vrlo je vjerojatno da vi, kao prosječan korisnik imate barem nekoliko lozinki koje su spremljene negdje.

Možda za pohranu lozinki koristite neku od aplikacija. Možda ih sve znate napamet. Ili radite ovo: možda dopuštate Google Chromeu da pamti vaše lozinke. Ako to radite onda vrlo vjerojatno znate da je to gdje druga ”vrsta” Smart Lock usluge dolazi do izražaja.

Ne samo da će Google Chrome držati sve informacije koje ste pohranili unutar njegove baze podataka sinkroniziranima između različitih uređaja koji na sebi imaju Google Chrome, već je dodatna dobra stvar ta što je Chromeov Smart Lock kompatibilan sa Android aplikacijama.

Na primjer, ako poželite svoju lozinku za Netflix pohraniti unutar Google Chromea, Smart Lock će automatski ulogirati vas unutar aplikacije kada Netflix aplikaciju instalirate na svoj Android uređaj. Jednostavno instalirate i pokrenete Netflix i to je to- Google Chrome će sve učiniti umjesto vas, bez da vi kao korisnik trebate bilo što drugo učiniti.

Smart Lock za chromebook

Smart Lock za Chromebookove

Smart Lock verzija za Google Chromebookove je najjednostavnija od svih verzija Smart Lock mogućnosti i to iz jednog jedinog razloga: zato što služi otključavanju Chromebooka kada je vaš Android uređaj negdje u blizini.

Smart Lock za Chromebookove to čini na način da omogućuje brzi način povezivanja putem Bluetootha, nakon čega se vaš Android uređaj spoji sa vašim Chromebookom. No, postoji jedan problem kod svega ovoga, a on se odnosi na Bluetooth povezivost. S obzirom na to da je Bluetooth takav kakav je (to jest da je povezivost putem njega dosta nepredvidiva), to se može pokazati i kada koristite Smart Lock za povezivanje na Chromebook.

U stvarnosti, ispada da je puno bolje, pa čak i brže da utipkate lozinku (ili PIN broj, pod uvjetom da ste omogućili ovakav način osiguranja) i da se tako ulogirate u svoj Chromebook nego da čekate dok vaš Chromebook pronađe vaš Android uređaj preko Bluetootha i da se sam ulogira.

Sve u svemu, Smart Lock za Chromebookove je još jedna stvar koja puno bolje zvuči u teoriji nego što izgleda u praksi. Ako ipak želite iskušati kako ova mogućnost radi i funkcionira, možete ju pronaći tako što ćete otići pod Postavke – Zaključavanje zaslona – Smart Lock za Chromebook. Ono na što trebate paziti kako bi Smart Lock za Chromebook uopće funkcionirao jest da vam je Bluetooth konekcija uključena, jer ako nije ove postavke se neće niti pokazati.

Više naziva koji samo mogu zbuniti korisnike, pogotovo ako su korisnici tek početnici

Smart Lock je još jedan od načina kako je Google želio nekoliko stvari, koje u teoriji zvuče puno bolje nego što izgledaju u praksi, objediniti pod jedan naziv i tako pojednostaviti stvari. No, umjesto da su stvari jednostavnije one su kompliciranije.

Budimo realni – jedan naziv za više različitih funkcija kod uređaja koje opet omogućuju dodatne različite funkcije jednostavno nije praktičan. Ovo se može pokazati problematično pogotovo ako ste korisnik-početnik, to jest ako ste se tek nedavno počeli koristiti Android uređajima.

Ako ste recimo nabasali na nešto što se zove ”Smart Lock”, a to isto ste vidjeli kod nekog drugog uređaja i onda pomislite da ta stvar na vašem Android uređaju služi isto za recimo lozinke, može doći do zbunjenosti. Da se to ne bi dogodilo dobra ideja je informirati se na mjestima gdje možete saznati korisne stvari, kao što je na primjer naša internetska stranica.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here