Signal je, najkraće rečeno, vrlo sigurna aplikacija za komunikaciju, zaštićena posebnim enkripcijama.

Signal je isto tako daleko ”privatnija” alternativa aplikacijama kao što su WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, iMessage i SMS. Zbog čega je Signal toliko postao poseban, izdvojen te zašto sve veći broj korisnika prelazi na ovaj servis i koji su razlozi zbog kojih biste i vi trebali ozbiljno razmisliti o korištenju Signal-a, pročitajte u nastavku ovog članka.

Signal – što je to?

Signal je kao usluga, dostupan za Android, iPhone i iPad te za Windows 10, Mac i Linux. Za korištenje Signala potreban vam je samo telefonski broj i naravno, Signal je u potpunosti besplatan.

Korisničko iskustvo Signala slično je, ako ne i bolje od onoga na WhatsAppu, Facebook Messengeru i drugih popularnih aplikacija za chat. Signal je aplikacija za razmjenu poruka, s dodatnim značajkama poput pojedinačnih poruka, grupa, naljepnica, fotografija, prijenosa datoteka, glasovnih poziva, s time da na Signalu čak možete uspostaviti i video pozive. Možete voditi grupne razgovore s do 1.000 ljudi i grupne pozive s do osam osoba.

I ovo je jedna od najboljih stvari vezanih uz Signal i jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg će, vjerujem, mnogi odabrati ovu uslugu. Signal nije u vlasništvu velike tehnološke tvrtke. Umjesto toga, Signal razvija neprofitna zaklada, koja se financira samo donacijama. Za razliku od Facebooka, vlasnici Signala niti ne pokušavaju zaraditi novac.

Signal ne pokušava prikupiti mnoštvo podataka svojih korisnika, što je samo po sebi odlično, jer se ne morate brinuti o tome da će Signal danas-sutra potajno skupiti vaše podatke i poslati ih trećim stranama. Uz to, Signal vam neće pokazati reklamne sadržaje, za razliku od većine drugih usluga, koje su puno više ”mainstream,” a puno su manje orijentirane prema zaštiti privatnosti korisnika.

Iako Signal ima vrlo poznato korisničko sučelje, ”ispod haube” ćemo doći do onoga gdje se ova aplikacija još značajnije razlikuje od ostalih, sličnog tipa. Vaši su razgovori, kao i sva dopisivanja koja obavljate putem Signala, kriptirani na ”end-to-end” način, što znači da poruke koje razmjenjujete s ostalim korisnicima, čak ni vlasnici Signala ne mogu nadzirati. Te poruke mogu vidjeti samo pošiljatelji i primatelji, što je upravo ono što i želimo od aplikacija za razmjenu poruka i komunikaciju uopće.

Signal je također aplikacija otvorenog tipa iliti ”open-source.” Izvorni kod za klijentske aplikacije i poslužiteljski softver projekta dostupan je na GitHub-ovoj internetskoj stranici.

Signal Private Messenger

Na koje načine Signal uspijeva postići tako visoku razinu zaštite sigurnosti i privatnosti korisnika?

Sva komunikacija koja se obavlja na Signalu, uključujući pojedinačne poruke, grupne poruke, prijenose datoteka, fotografije, glasovne pozive i video pozive, kriptirane su ”end-to-end” metodom zaštite. Samo one osobe koje sudjeluju u komunikaciji mogu vidjeti te poruke. Enkripcija se događa između pojedinih uređaja pomoću Signala. Tvrtka koja upravlja Signalom ne može vidjeti poruke čak i da to želi, baš zbog ovakvog načina zaštite privatnosti korisnika. Signal je zapravo kreirao vlastiti protokol kriptiranja za sprječavanje uvida u poruke korisnika.

Takav način zaštite i kriptiranja se uvelike razlikuje od načina zaštite koje koriste mainstream aplikacije za razmjenu poruka. Na primjer, Facebook ima pristup svemu što kažete, napišete ili pošaljete putem Facebooka i/ili Messengera. Facebook tvrdi da neće koristiti sadržaj vaših poruka za oglašavanje, ali jeste li sigurni da se to u budućnosti nikada neće promijeniti i da Facebook za godinu-dvije neće promijeniti svoje odredbe u vezi ovoga?

Istina je da druge aplikacije za komunikaciju također nude kodiranu razmjenu poruka kao nešto što je mogućnost. No ono što je u vezi sigurnosti kod Signala najbolje jest to da je sve što se ondje događa, sve poruke, razgovori, fotografije koje pošaljete, sve je kriptirano prema ”default” ili predefinirano namještenim postavkama. Signal nudi i druge značajke privatnosti, uključujući i poruke koje se automatski brišu, odnosno poruke koje će se automatski ukloniti nakon određenog vremenskog razdoblja s vaših uređaja.

Facebookov Messenger prikuplja sve podatke o svojim korisnicima. Točnije, većina aplikacija za komunikaciju prikuplja jako velik broj informacija i podataka svojih korisnika. Signal takvo što ne radi.

Čak i ako bi Signal kao tvrtka, bila tužena na sudu i ako bi ondje morala biti prisiljena otkriti ono što zna o vama, tvrtka ne bi mogla otkriti ništa, jer o vama ne zna gotovo  ništa. Signal bi mogao otkriti samo telefonski broj vašeg računa, datum zadnje veze i vrijeme kada ste otvorili račun na Signalu.

Nasuprot tome, Facebook bi mogao otkriti vaše puno ime i prezime, sve što ste rekli, napisali i poslali na Facebooku i Messengeru, popis zemljopisnih lokacija s kojih ste pristupili svom računu i tako dalje. Sve ono što pošaljete lokalno, putem Signal aplikacije koja je instalirana na vašem uređaju, kao što su poruke, slike, datoteke i tako dalje, pohranjuje se lokalno, samo na vašem uređaju. Te informacije možete slobodno kopirati ili prenositi s jednog uređaja na drugi, ako to želite. No ono što je ovdje odlično jest to što se ništa od vaših informacija i stvari koje ste poslali, ne pohranjuje na nekim vanjskim serverima ili serverima poslužitelja, kao što je slučaj kod WhatsApp-a ili Messengera.

Signal

Zbog čega je Signal tako naglo dobio na popularnosti?

Signalova ”end-to-end” enkripcija jedan je od glavnih razloga zbog kojeg je aplikacija dobila jako puno na popularnosti, pogotovo u posljednjih nekoliko mjeseci. Zbog ovakvog načina zaštite podataka,  Signal koriste sve veći broj korisnika. Početkom 2021. javno je podržan od poznatih i uspješnih poduzetnika svijeta, od Elona Muska do izvršnog direktora Twittera Jacka Dorseyja. Nedugo nakon toga, dospio je na vrh ljestvice Appleovih i Googleovih Trgovina aplikacija.

Ali Signal nije došao niotkuda. Aplikacija je osnovana 2013. Riječ je o široko cijenjenom softveru koji dugo koriste zagovornici privatnosti. Edward Snowden odobrio je Signal još 2015. godine.

Početkom 2021. godine Signal je postigao još veće prihvaćanje javnosti, pogotovo zbog novih odluka WhatsApp-a. WhatsApp preuređuje svoju politiku privatnosti i želi još više informacija podijeliti s Facebookom, koji će te informacije dijeliti kako i s kime bude želio, no sve je jasnije kako sve veći broj korisnika ne voli ideju dijeljenja svojih osobnih informacija, poruka i fotografija s Markom Zuckerbergom i njegovim platformama te kako više vole privatnost.

Signal

Kako i kada mogu početi koristiti Signal?

Korištenje Signala je jednostavno i brzo. Za početak službenu aplikaciju Signala možete preuzeti iz Appleove App Trgovine za iPhone i iPad uređaje ili s Googleove Play Trgovine za Android. Instalacija i postavljanje aplikacije je vrlo jednostavno i to je sve. Možete početi koristiti Signal možete biti sigurni da su vaša sigurnost i privatnost maksimalno zaštićeni.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here