Ako ste ikada (za vjerujem da jeste) bacili pogled na postavke koje se odnose na bateriju vašeg Android uređaja (pametnog telefona ili tableta), vrlo je vjerojatno da ste među tim postavkama vidjeli nešto što se zove ”Google Play Services”. O čemu se točnije radi?

Kakvi su to ”servisi” i najvažnije pitanje od svih – zbog čega oni toliko troše bateriju uređaja? Nešto više o ovome ćemo reći u nastavku članka.

 

ŠTO JE Google Play Services

Prije svega – što su to Google Play Services ili Google Play servisi?

Google Play servisi su malo zbunjujući i funkcioniraju na malo drugačiji način od ostalih Androidovih aplikacija. Prvi razlog zbog čega su ti servisi drugačiji od svega drugoga što možemo pronaći na svojim Android pametnim telefonima jest to što ti servisi unutar sebe uključuju sve Googleove servise u jednome.

Kod starijih verzija Androida (Android 7.0 Nougat ili stariji) možemo jasno vidjeti što sve spada unutar Google Play servisa tako što ćemo jednostavno kliknuti na njih. Evo što Google Play servisi znače i jesu kod Androida Nougat 7.1.1:

  • Google Account Manager: kod ovog servisa je stvar malo zeznuta jer ne postoji baš puno informacija o tome što točno ovaj servis radi. Ipak, po svemu sudeći, čini se kako je ovaj servis zadužen za sinkronizaciju podataka sa Google korisničkim računima, kao što su elektronička pošta i ostale slične stvari.
  • Google Services Framework: Servis koji služi za obavljanje velikog broja različitih komunikacijskih aktivnosti s Googleom, od kojih je jedna i komunikacija s cloud servisima.
  • Google Backup Transport: Ovaj servis omogućuje svim Androidovim aplikacijama da kreiraju sigurnosne kopije svojih podataka i da ih spreme na Googleove servere. Svaki puta nakon što korisnik učini vraćanje na tvorničke postavke na svom uređaju ili ako postavi neki uređaj po prvi puta, svi podaci vezani uz aplikacije mogu biti vraćeni.
  • Google Play Services: Glavni servis, odnosno skupina servisa i usluga koji služi na raspolaganju Android aplikacijama. Neke od usluga koje Android aplikacije mogu koristiti unutar Google Play servisa su recimo servisi za lokaciju (koji uz to najviše i troši bateriju uređaja iz razloga što je stalno uključen kako bi uređaj uvijek mogao davati informacije vezane uz lokaciju). Cjelokupan paket Google Play servisa može biti nadograđen ”sam od sebe”, odnosno u hodu, bez potrebe nadograđivanja cjelokupnog operacijskog sustava.

Na neki način Google Play servisi su način kako Google pušta u opticaj nove mogućnosti bez potrebe nadograđivanja cijelog operacijskog sustava. To opet znači da samo jedan paket može učiniti puno toga, ali da taj isti paket onda može uzrokovati veliku potrošnju baterije uređaja.

 

Što je ono što točno troši puno energije iz baterije uređaja?

Dobra stvar kod Android operacijskih sustava jest i ta što svaki sustav točno pokazuje koji su to servisi i aplikacije koje troše najviše baterije. Ako odemo pod Settings – Battery vidjeti ćemo koji su najveći potrošači baterije naših uređaja.

Recimo, kod starijih verzija Androida, kao što su Lollipop ili Marshmallow, vrlo je vjerojatno da ćete vidjeti ”Screen” koji se nalaz ina vrhu zaslona i koji će vam pokazivati onoliko koliko baterije vaš uređaj ima trenutno. Možete smanjiti bateriju ”zaslona” (bateriju unutar ”Screen”) tako što ćete smanjiti svjetlinu ili tako što ćete namjestiti da se zaslon vašeg uređaja rjeđe puta uključuje.

Kod Androida Oreo je ovaj izbornik dosta drugačiji. Iskoristivost zaslona je pokazan na vrhu, dok odjeljak za potrošnju baterije ima svoj vlastiti, odvojeni dio (zbog čega ove opcije imaju puno više smisla nego što je to bilo u ranijim inačicama Androida). Na popisu se pojavljuju i pojedinačne aplikacije tako da korisnik može točnije i preciznije vidjeti i voditi evidenciju oko toga koje točno aplikacije troše koliko energije. One koje troše više energije će biti bliže vrhu.

 

POTROŠNJA BATERIJE SA Google Play Services

Što možemo učiniti kako bi Google Play servisi trošili manje energije?

Ono što najviše troši bateriju kada govorimo o Google Play servisima i ono na što svakako treba najviše obratiti pozornost je samo jedno – lokacija. Svaka aplikacija koja želi dobivati podatke koji se odnose na vašu lokaciju će za to ”pitati” to jest poslati upit Google Play servisima.

Nakon toga servisi će uključiti ostale aplikacije koje u tome mogu pomoći (kao što je GPS recimo) te će na taj način precizno izračunati i odrediti vašu lokaciju. Stvar kod samog GPS-a jest što on troši jako puno baterije, a zbog toga što je on povezan s Google Play servisima, svaki puta kada se servisi uključe, automatski će se uključiti i GPS te će se samim time i uvelike povećati potrošnja energije.

Battery Saving Mode

Kako biste smanjili potrošnju baterije u odnosu na aplikacije koje se odnose na servise koje se odnose na lokacije, idite pod Settings – Location (ako imate Android Oreo onda je Settings – Security and Location) – Battery Saving Mode.  Ako ovu opciju uključite na taj način ćete onemogućiti Google Play servisima da svaki puta kada neka aplikacija zatraži podatke o lokaciji oni uključe GPS.

Dobra stvar kod ovoga jest to što će vaš uređaj trošiti manje baterije, dok je nedostatak ovoga manja preciznost kod lociranja (što može biti recimo problem u situacijama kada sami poželite koristiti servise za lokaciju, kao što je recimo Google Maps).

 

Što ako Google Play servisi i dalje crpe bateriju?

Jako velik broj aplikacija koriste usluge Google Play servisa kako bi na naki način nadopunile podatke koji se odnose na vašu lokaciju. Google Search aplikacija recimo vrlo često traži od Google Play servisa podatke o vašoj lokaciji kako bi recimo dala precizne informacije o vremenskoj prognozi i ostale informacije koje se odnose na lokaciju.

U slučaju da Google Play servisi i dalje troše vašu bateriju čak i nakon što ste uključili uštedu baterije, nešto drugo se događa. Neka druga aplikacija se ili sinkronizira ili to pokušava i na taj način dodatno crpi bateriju vašeg uređaja. Idite pod Settings – Accounts – kliknite na tipku izbornika i odznačite Auto-sync data.

Kod Androida Oreo to je Settings – User & Accounts – Automatically Sync Data, opcija koja se nalazi na dnu zaslona. Ako ste sve napravili kako treba Google Play servisi više ne bi trebali pojačano trošiti energiju baterije vaših Android uređaja.

Piše I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here