Privatnost i sigurnost će biti u velikom fokusu Androida Q. To je jako dobra stvar za svakog korisnika, pogotovo kada korisnici ne moraju ništa raditi po tom pitanju. Dovoljno će biti da ažuriraju svoj telefon s novim operativnim sustavom kada bude dostupan.
Sigurnosni stručnjaci se slažu da je trenutačna sigurnost na telefonima relativno upitna, a poanta je da u toj borbi moraju pobijediti korisnici. Ne hakeri i ne scammeri.

Tu dolazimo do velike promijene koja će se dogoditi na Androidu. Trenutačno možete dijeliti datoteke između aplikacija, a to je ono što se mora promijeniti i na što se odnosi “Scoped Storage”.

Kako “Scoped Storage” radi?

U jednom trenutku, Android je radio kao i svi drugi operativni sustavi kada govorimo o pravima pristupanja vašim datotekama (dokumentima, slikama, glazbi …). Sve što ste pohranili u mobitel, druge aplikacije su mogle koristiti. Vi ste rekli da je to “OK” kada ste instalirali aplikaciju i pristali na uvjete korištenja. A čak ste i bez drugih aplikacija, mogli otvoriti “file explorer” i pregledati datoteke koje su spremljene na uređaju.

S Androidom 4.4 KitKat, Google je počeo raditi promijene, odnosno uvoditi restrikcije kako aplikacija pristupa datotekama koje ne posjeduje. Zatim su s Androidom 5.1 uveli Storage Access Framework. To je dalo aplikacijama novi Android API putem kojeg su mogli zatražiti određenu datoteku. Nisu joj više mogli direktno pristupati. To se nekim programerima svidjelo, nekima nije, no svi su bili upoznati s pravilima igre i morali su pristupanje datotekama raditi na ovaj način.

S Androidom Q dolazi Scoped Storage. To znači još veće restrikcije ali i jednostavnost kod izrade aplikacija. Ovo nije nešto negativno, nego naprotiv – pozitivna stvar. Svaka aplikacija će dati svoj osobni folder, odnosno mapu za spremanje podataka o korisniku, odnosno ono što je korisnik kreirao kroz tu aplikaciju. Aplikacije već sada imaju privatni (“sandboxed”) folder u koji spremaju podatke koji nisu nikome dostupni, osim njima samima. Scoped Storage je dodatak tome, odnosno aplikacije će sada imati dva foldera – jedan kojem samo one mogu pristupiti i jedan koji će biti “javan”.

Aplikacija neće trebati dozvolu da piše ili čita iz svog javnog foldera, pa nećete morati davati nikakve dodatne privole aplikacijama. Ali će zato aplikacija trebati vašu dozvolu za pristupanje svakom drugom javnom folderu, odnosno podacima drugih aplikacija.

Shared” mape/folderi kako što su “Music” ili “Pictures” koje imate ugrađene u OS će i dalje biti javni i svi će im moći pristupiti. No pristupanje javnim folderima drugih aplikacija koje se nalaze na internoj memoriji ili SD kartici, ćete morati vi osobno odobriti. Možda ne želite da Dropbox pristupa vašim slikama ili slikama koje ste napravili uz pomoć druge aplikacije. Ako želite, morat ćete izričito reći – “Da, želim dati dozvolu Dropboxu da pristupa slikama koje je napravila aplikacija Instagram”. Ovo je primjer, samo da pojednostavnimo kako će proces otprilike izgledati.

Programeri koji će htjeti pristupiti sa svojom aplikacijom drugim javnim folderima će morati koristiti “Storage Access Framework API”. To znači da će oni raditi upit prema Androidu da im kaže da li postoje određene datoteke na uređaju, te ako postoje (i trebaju im), pitat će korisnika hoće li im dati dozvolu za to. To je možda i najbolja praksa pristupanja drugim datotekama još od Lollipopa i nije ništa pretjerano novo. Ali s Android Q-om to više nije opcionalno, nego se mora napraviti ili aplikacija neće moći pristupiti resursima kojima želi pristupiti.

Zašto je ova promjena važna?

Google je dao dva validna razloga zašto uvode ovu promjenu – prvi je sigurnost, a drugi je da smanje “app clutter”.
Što se sigurnosti tiče, ovo će napraviti nekoliko stvari. Prvo i najvažnije, zaustavit će maliciozne aplikacije da pristupaju vašim osobnim (i osjetljivim) podacima, jer im nećete dati dozvolu da im pristupe. Kada vidite da nekakva aplikacija “Kalkulatora” pokušava pristupiti vašim kontaktima ili slikama, vjerojatno ćete stisnuti “Ne”.

Nadalje, to omogućava i programerima da imaju svoj dio u memoriji koji je privatan i kojem nitko neće pristupiti bez da prvo zatraži dozvolu. A ako vi ne kažete da druge aplikacije mogu pristupiti vašim resursima, one neće moći. Tako da će programeri, ako za to imaju potrebe, sve svoje podatke moći spremiti u privatnu mapu i ništa neće biti “izloženo” prema van, odnosno prema drugim aplikacijama.

Smanjivanje “app clutteringa” zahtjeva dodatno pojašnjenje. Kada uklonite aplikaciju s uređaja, datoteke i mape koje ste stvorili, ostaju po cijelom OS-u. Mnogo tih “ostataka” može raditi probleme s performansama uređaja, posebice ako su imena datoteka ista kao i neka druga, odnosno nekih drugih aplikacija. Ako programer napravi aplikaciju koja kreira multimedijski sadržaj kao što su slike ili glazba, na primjer, on može koristiti standardne mape na lokacijama gdje se spremaju takvi podaci. A to sve ostaje kada se aplikacija ukloni s uređaja. Ovako će sve otići u povijest zajedno s aplikacijom.

Ništa nije zapisano u kamenu

Android Q je još u beti, što znači da programeri mogu isprobati kako ovo radi i dati svoj feedback Googleu. Trenutačno feedback i nije baš dobar. Čak postoji i peticija kojom se od Googlea traži da makne ovu implementaciju ili da ju napravi drugačije.

S jedne strane ovo je super stvar za korisnike, ali će otežati posao onima koji rade aplikacije. Pitanje je samo hoće li Google slušati te kritike (ali i pohvale), te ostati na ovom putu ili ipak odgoditi Scoped Storage za neku iduću verziju Androida. Ne želi ni Google “slomiti” neke popularne aplikacije koje bi prestale raditi kada bi korisnici prešli na Android Q.
Sve u svemu, vidjet ćemo što je Google odlučio vrlo brzo. Najkasnije u jesen ove godine kada bi Android Q trebao ugledati svjetlo dana.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here