Razdoblje pandemije uvelike je populariziralo sastanke putem videopoziva na aplikacijama kao što su Zoom ili Microsoft Teams. Mnogi su se morali brzo prilagoditi novom trendu i ideja kako je održavanje sastanaka u potpunosti moguće ako se njegovi sudionici nalaze na udaljenim mjestima u ovom trenutku predstavlja standard. Trendovi se brzo mijenjaju i lako se može dogoditi da sastanak putem videopoziva postane zastarjela tehnologija. Upravo na taj način razmišlja Facebook koji snažno nameće nove promjene.

facebook-horizon-workroom

Facebook je nedavno predstavio besplatnu aplikaciju Horizon Workrooms koja je namijenjena za korisnike Oculus Quest 2 VR naočala. Aplikacija koja je trenutno u beta verziji predstavlja dosad najambiciozniji Facebookov projekt i omogućuje grupne sastanke u virtualnoj stvarnosti. Aplikacija omogućuje brojku od 16 sudionika s VR naočalama koji se nalaze u virtualnim konferencijskim sobama, a svakog sudionika predstavlja avatar koji ima prikaz kao gornji dio tijela koji lebdi iznad virtualne stolice za zajedničkim stolom. Aplikacija podržava do 50 sudionika na pojedinom sastanku gdje se ostali dio njih može uključiti putem videopoziva.

Sudionici sastanka s VR naočalama mogu koristiti ruke i prste za gestikulacije, a usta njihovih avatara mogu se micati čime se stječe dojam kao da govore. Virtualna ploča koja se nalazi ispred sudionika sastanka omogućuje dijeljenje fotografija i pregled prezentacija. Aplikacija za organizaciju virtualnih sastanaka koristi kombinaciju praćenja pokreta ruku i posebne metode korištenja zvuka koja je poznata kao „spatial audio“ i stvara dojam da zvuk dolazi iz određenog smjera. Kod primjene zvuka se također koristi eliminacija svih pozadinskih zvukova koji bi mogli smetati komunikaciji prilikom održavanja sastanka.

Ovo Facebooku nije prvi put da sa svojom tvrtkom-podružnicom Oculus radi na popularizaciji virtualne stvarnosti. Najprije su na tržište bile puštene aplikacije Oculus Rooms i Facebook Spaces tijekom 2016. i 2017. godine u kojima su bila omogućena druženja manjih grupa u virtualnoj stvarnosti. Obje aplikacije pogašene su tijekom listopada 2019. godine, no već je sljedeće godine najavljen intenzivni rad na virtualnom društvenom svijetu pod nazivom Horizons. Aplikacjia Horizon Workrooms je samo produkt velikog projekta od kojeg se očekuje još zanimljivih stvari u nadolazećim godinama.

Facebook želi popularizirati virtualnu stvarnost, no jedna od barijera za njenu širu primjenu je visoka cijena novijih modela VR naočala koji jedini u ovom trenutku omogućuju sudjelovanje na virtualnim sastancima. Također je potrebno naviknuti ljude na učestalo korištenje ovog oblika interakcije, ali u praksi pokazalo se kako upotreba virtualne stvarnosti još nije stekla potrebnu popularnost.

Dio problema vezan je i uz ergonomiju modela VR naočala. Oculus Quest 2 VR naočale koje se koriste za sastanke unutar aplikacije mogu težiti do nešto više od pola kilograma i to može biti opterećenje kad se sastanci održavaju unutar dužih vremenskih perioda.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here