Hrvatske željeznice nerijetko nas ‘časte’ kašnjenjima i često znaju poremetiti naše planove i obaveze. Jedan student odlučio je tome stati na kraj. Josip Šalković, 23-godišnjak iz Karlovca, izradio je aplikaciju koja prati kretanja vlakova i obavještava korisnike o kasnim dolascima željezničkog prijevoza.

„Slušao sam na kolegiju iz programiranja o tome kako aplikacije mogu olakšati život ljudi. Oduševio sam se, pa sam olakšao život sebi i napravio aplikaciju kojom ću znati gdje je moj vlak kad idem iz Karlovca na studij u Zagreb, kasni li ili uopće ne stiže“, kaže mladi student FER-a.

Prvu verziju aplikacije HŽPP Planer objavio je na Google Play još 2016. godine. Danas ju aktivno koristi 25 tisuća ljudi, a skinulo ju je njih 45 tisuća. Iz HŽ-a su, zadivljeni idejom, Josipu poslali ponudu s ciljem da ju učine svojom službenom aplikacijom. Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim željeznicama, dodatno je proširio sadržaj te mogućnosti appa.

hž app
Pokretač aplikacije Josip Šalković

„Može se provjeriti i vrsta vlaka kojim se putuje, je li nov ili star, čak pogledati galeriju sa slikama tog vlaka i vidjeti je li vlak niskopodni i može li invalid s kolicima ući, kao i roditelj s dječjim kolicima. Lako je provjeriti može li se u vlak unijeti bicikl“, objašnjava.


Osim toga, korisnici mogu pratiti kretnje i pozicije vlakova u realnom vremenu, kao i informaciju o tome koliko je vagona u vlaku. Jedna od najvećih prednosti HŽPP Planera je činjenica da ju možete koristiti bez pristupa internetu.

„Pregledno i funkcionalno. Jedna od boljih mobilnih aplikacija kojom se svakodnevno služim. Sve preporuke“, stoji u jednoj od mnogobrojnih pozitivnih recenzija ispod aplikacije na Google Playju. Preuzeti ju možete putem sljedećeg linka.

Piše: D.S.

 

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here