Ne znamo jeste li primijetili, no sve je više globalnih startupa koji pokušavaju biti “virtualna banka”. To su startupi koji vam nude većinom virtualne, ali i fizičke kartice, s kojima možete kupovati diljem svijeta, primati novac na njih, sami si stavljati novac na iste, podizati novac na bankomatima diljem svijeta, držati novac u mnogo različitih valuta i slično. Mi ćemo se danas pozabaviti pogodnostima koje nudi Revolut, no svakako valja pogledati i Monese, N26 i mnoge druge …

 

Što je Revolut?

Prije nego se pozabavimo samim mogućnostima koje Revolut nudi, moramo se vratiti par godina u prošlost. Kompanija koja stoji iza Revoluta osnovana je sredinom 2015. godine i namijenjena je prvotno bila onima koji puno putuju i ne namjeravaju se “smiriti” na jednom mjestu.

Za razliku od drugih prepaid i “travel” kartica, Revolut je počela kao aplikacija za pametne mobitele. Iako koristiti MasterCard ili neku drugu karticu ima svojih pogodnosti, ove kartice su malo drugačije. Njih možete koristiti bez da ikada imate “komad plastike” u džepu.

I to je ono što čini razliku. Preko Revolut aplikacije možete kreirati koliko god želite virtualnih kartica i s njima plaćati sve što se može platiti online putem. Želite imati jednu karticu samo za plaćanje Netflixa i drugih servisa? Dva klika i imate virtualnu karticu. Napunite ju s novcima i plaćajte online. Želite karticu s kojom ćete plaćati servise koje ne želite da vam se vide na vašoj “stvarnoj” kartici? Kreirajte novu virtualnu karticu, napunite ju s novcima i plaćajte što god želite. A da je legalno, naravno.

Ono za što mi obožavamo Revolut servis je što nam daje da radimo internacionalne transakcije bez ikakve naknade i možete koristiti preko 90 različitih valuta! Šaljete novac u Japan? Na svojoj Revolut kartici stavite novce u Japanske jene i pošaljite novac. I to je to. Prema Revolutovoj statistici, svojim korisnicima su uštedjeli preko 200 milijuna dolara raznih naknada i nameta! Impresivno, zar ne?

Ovu kompaniju podržavaju mnogi globalni investitori koji su ulagali i u Facebook, Dropbox, Skype što dovoljno govori za sebe.

Revolut servis kao takav je besplatan, ali imate i Premium plan koji košta 8 eura mjesečno i koji je još bolji. S njim možete dobiti i fizičku karticu (op.a. nama je kartica došla za 4-5 radnih dana) i možete ju koristiti u svim trgovinama koje primaju MasterCard kartice, a isto tako možete na bankomatu dignuti bez ikakve naknade oko 400 eura mjesečno! Nakon toga je naknada oko 2% što i nije prevelika naknada jer na 100 kuna plaćate dvije kune njima, a imate hrpu pogodnosti.

Uz premium plan dobijete i medicinsko osiguranje ako putujete, što je dodatni plus! U taj medicinski paket ulaze mnogi medicinski i dentalni zahvati koji vas mogu zadesiti putem.

Ukratko, ova kartica je fantastična za sve one koji mnogo putuju, za digitalne nomade koji rade diljem svijeta i nemaju stalnu adresu, za one koji plaćaju servise putem Interneta i sve one koji žele određenu anonimnost i ne žele da ih Hrvatske banke prate što kupuju online. I tu ne mislimo na skrivanje bilo kakvih novaca, nego samo na određenu razinu privatnosti koju ova kartica nudi!

Kriptovalute, štednje …

Naravno, to nije sve. Osim što novac s Revolut računa na račun “sjeda” unutar par sekundi, imate i dodanih opcija koje je dobro koristiti.

Prva veća stvar je što premium korisnici mogu sa Revolutom kupovati 3 kriptovalute – Bitcoin, Ethere i Litecoin. Samo odete u aplikaciju, odaberete kriptovalutu koju želite kupiti i platite ju sa svoje Revolut kartice. I imate kriptovalute! Ne trebate gubiti vrijeme na burze i slične stvari. Ovdje su kupovina i prodaja kriptovaluti odmah gotovi i čuvaju se na vašem računu.Osim kriptovaluti, imate i tzv. “vaultove”. To su “sefovi” koje možete koristiti kao štednju. Date ime svojoj štednji, svotu novca koju želite uštedjeti (npr. 200 eura) i prebacite npr. 15 eura u svoj vault. I malo po malo prebacujete novce dok ne uštedite za nešto što si želite kupiti. Mjesečno većina nas koji radimo možemo odvojiti 10-20+ eura i tako polako uštedjeti za nešto što želimo. Neki više, neki manje, ali shvaćate što želimo reći. Ne morate ići u banku, otvarati štedne račune, obvezati se da ćete svaki mjesec uplatiti X kuna ili eura na štednju i slično.

 

Da li je Revolut budućnost?

Revolut bilježi ogroman uspjeh otkad se pojavio na tržištu. U prve dvije godine imali su preko 42 milijuna transakcija i uštedjeli korisnicima preko 160 milijuna dolara. Sama kompanija jako raste, stalno udvostručuju brojke, broj korisnika jako raste i šire se globalno.

Sumnjamo da je Revolut budućnost bankinga odnosno da je to cilj u kojem bankarstvo ide, ali svakako jako olakšava život. Pogotovo spomenutim grupama korisnika. Ako se nalazite u njima, svakako vam preporučujemo da isprobate Revolut, nećete požaliti.
Da li kompanija ima mjesta za napredak? Definitivno ima. No, ne sumnjamo da će ove godine servis biti još bolji. Definitivno naša preporuka!

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here