Pušten je novi web preglednik Firefox Quantum u beta i developer verziji za download!

Mozilla je objavila prve beta verzije Firefoxa 57 koje dolaze s novim korisničkim sučeljem (“Photon”) i novim jezgrom (“Quantum”). Prema tvrdnjama iz Mozille ovaj novi web preglednik je dvostruko brži od dosadašnjeg Firefoxa 52 verzije, koja je izdana prije godinu dana. Postoji i videozapis koji pokazuje kako je Firefox Quantum često “vidljivo brži” od Chromea.

 

 

Firefox je napravljen od svojih početaka da se u radu koristi sa samo jednom CPU jezgrom, što ga je uglavnom smještalo na dno tablice kada su u pitanju bile usporedbe brzina kod web preglednika. Ali sada najnoviji Firefox Quantum, mnogo učinkovitije iskorištava više procesorskih jezgri u današnjim stolnim i mobilnim uređajima.

 

Firefox Quantum

 

Ovo, već duže vrijeme očekivano, poboljšano korištenje hardvera vašeg računala čini Firefox Quantum dramatično bržim. Jedan primjer: razvili smo potpuno novi pristup učitavanju i pregledavanju web stranica: super brz CSS engine napisan u programskom jeziku “Rustu”, koji je Mozilla napravila i razvijala unutar kuće.

Firefoxov novi CSS engine pokreće se brzo, paralelno na više CPU jezgri, za razliku od dosadašnjih verzija koje su se pokretale u jednoj sporijoj sekvenci na jednoj CPU jezgri. Prema tvrdnjama iz Mozille trenutno niti jedan drugi web preglednik to ne može učiniti.

 

mozzila quantum

 

Želite isprobati Furefox Quantum?

Nadogradite se na Firefox Quantum uskoro ili preuzmite beta verziju već danas!
Ako ste već među vjernim korisnicima Firefoxa, automatski ćete dobiti nadogradnju na Firefox Quantum 14. studenog.

No, ako ste nestrpljivi kao i ja, možete ga isprobati već danas, u beta verziji na svom desktop računalu, Androidu i iOS-u. Ili, ako ste razvojni web programer, preuzmite Developer Edition, koji uključuje potpuno nove, najsuvremenije alate za one koji grade web.

I za kraj Mozilla prenosi: “Vrlo smo uzbuđeni što smo omogućili Firefox Quantum našim beta korisnicima i nadamo se da ćete ga iskušati na svom računalu ili mobitelu.

Preuzimanje novog Firefox Quantuma u Beta ili Developer verziji za desktop, Android ili IOS verziju, možete obaviti ovdje.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here