Kao što možda znate, novi Edge web preglednik koji razvija Microsoft će biti baziran na Chromiumu. I sada je došlo vrijeme da ga probamo, no prvo što moramo riješiti je pitanje kako ćemo ga zvati. Microsoft Edgium? ChromEdge? Zovite ga kako želite, ali programeri iz Microsofta mrze ta imena i žele da se Edge, zove “Edge” bez obzir što je u pozadini. Taj dio ćemo ipak ostaviti vama.
No, važnije od imena je činjenica da možete isprobati prvu stabilnu betu novog Edga koja je malo “teža” od tradicionalnog Edgea, ali je sasvim dobra za korištenje. Prilično je stabilna, kao sto i samo ime kaže.

Što se Chromiuma tiče, to je open-source verzija Googleovog Chromea. Tako da će Edge biti dosta sličan Chromeu, ali ako ste Windows fan, onda ćete možda ipak htjeti prijeći na Edge, a ne koristiti Googleov alat.

Zašto probati novi Edge?

Pitanje je zašto već sada probati Edge preglednik? Ono što je nas ponukalo da ga probamo je to što ga doslovno možete skinuti u sekundi i početi koristiti. Prilično smo sigurni da niti jedan web preglednik nismo tako brzo skinuli, a da je on već bio konfiguriran za korištenje. Doslovno vam treba jednako vremena koliko vam treba da pročitate ovaj jedan paragraf. Toliko je brzo skidanje i instaliranje istoga. Nadalje, Edge je odmah povukao naše bookmarkse iz Chromea i ubacio ih u svoj Bookmarks bar. Istina, nije nas eksplicitno pitao želimo li to, no ovo je beta pa ćemo im progledati kroz prste.

Problem koji je Microsoft imao je kako zadržati korisnike na Edgeu. Ljudi su ga probali, ostali razočarani njime, te se vratili starim alternativama kao što su Firefox i Chrome. I zato je ovaj novi Edge ogroman napredak u odnosu na ono što Microsoft radi već godinama. Napokon će imati dostojan web preglednik koji će moći stajati uz bok drugim alternativama. Naravno, nemojte očekivati da će imati lijep UI kao Vivaldi, VPN opciju kao Opera ili imati sigurnost kao Brave web preglednik. Ali sve ostalo je sasvim u redu i zato ćemo proći kroz par stavki Edgea i vidjeti gdje je Microsoft napredovao, što su napravili i što mogu poboljšati u narednim verzijama.

Vrlo brzo logiranje

Iako u svom poslu često rotiramo nekoliko web preglednika (Chrome, Vivaldi, Opera, Brave …), nekako još uvijek nismo dignuli ruke od Edgea jer smo Windows fanovi. Ipak, starije verzije Edgea nisu baš davale tzv. “fine-tuning” web preglednika i hrpu toga niste mogli kontrolirati. Nova verzija je potpuna suprotnost tome. Kao što smo rekli, jako brzo možete skinuti i krenuti koristiti Edge.
Već na prvom pokretanju ćete dobiti setup wizard koji će vam predložiti importanje bookmarksa iz Chromea, iako će odmah povući sve što u njemu imate. No, zatim će vam ponuditi clean verziju Edgea koje se “resetira”, obriše sve što se povuklo iz Chromea i to je u biti to.
Po defaultu, Microsoft će sve vaše podatke iz Edgea sinkronizirati u svoje cloud servere (bookmarkse, history, passworde …), pa možete imati iste podatke na mnogo različitih uređaja. Ako ne želite da se podaci sinkroniziraju, možete to ugasiti u postavkama. Setupiranje i logiranje u Edge se mjeri u sekundama što se i očekuje od modernog web preglednika.

Sličnosti s Chromeom

Osim brzog setupiranja, što je prva prednost Edgea, moramo spomenuti i sličnost s Chromeom. Možda će neki reći da je ovo loša stvar, ali nama se sviđa. Chrome UI ima svoje specifičnosti, a pošto Edge koristi Chromium, Edge će sada biti relativno sličan Chromeu. Pogotovo gornji dio ekrana gdje se nalaze strelice back-forward, refresh, home, URL bar …
Ostale sitnice koje razlikuju Edge od Chromea nekako prolaze ispod radara. Recimo, Edge ima mogućnost da vam naglas čita sadržaj web stranice. To je napravljeno za one koji imaju problema s vidom, pa mogu iskoristiti tu “pogodnost”. Glas koji se koristi – JesseNeural – je prilično dobar i govor mu je prilično jasan. Mnogo bolji nego prije. Nadalje, možete mute-ati tab koji želite, umjesto cijele stranice kao što je to kod Chromea. S druge strane, novi Edge nema mogućnost upravljanja “autoplaypostavkama što trenutačni, stariji, Edge ima. Nedostaje tu još malo poliranja, ali generalno, Edge je jako sličan Chromeu i to nam se iznimno sviđa.

Proširivost

Ako ste koristili stariju verziju Edgea, onda ste primijetili da je Microsoft imao ugrađene određene ekstenzije u svoj web preglednik. One su rasle s vremenom, pa ste tako imali Night Eye koji je “forsirao” dark mode na web stranicama, ad blocker, Amazon assistent, laternativni player za twitch.tv itd.

Sada se sve te ekstenzije mogu naći na njihovoj web stranici. Točnije, sada ćete morati sami instalirati one ekstenzije koje želite koristiti i to je super. Istu stvar nude Chrome i Firefox, samo što imaju veći broj ekstenzija na raspologanju.

Sada dolazimo do onog važnijeg dijela, a to je instaliranje Chrome ekstenzija u Edge. Iako će vas Microsoft probati zadržati u svom ekosustavu i nuditi vam svoje ekstenzije, možete Edge proširiti s Chrome ekstenzijama. Odite u Edge menu, odaberite opciju “Extensions” I scrollajte dolje do opcije “Allow extensions from other stores”. Sada možete dodati bilo koju Chrome ekstenziju u Edge.

Privatnost

Možete reći što god želite o Microsoftu i njihovoj praksi da koriste telemetriju kako bi vas pratili, ali Edge je odličan web preglednik s vrlo izraženim opcijama za privatnost. Točnije, sami možete odabrati što želite podijeliti s njima ili ne želite. Također, možete unutar postavki isključiti sinkroniziranje podataka s njihovim serverima, očistiti history svaki put kad ugasite Edge, slati “Do not trackrequestove, provjeriti imate li spremljene kakve osjetljive podatke i slično.

Da ne govorimo da možete postaviti da vam je recimo DuckDuckGo primarna tražilica. Sve ono što možete u drugim web preglednicima, možete i u Edgeu i sa sigurnošću možemo reći da je ovo web preglednik koji pazi na vašu privatnost. U današnje vrijeme, s hrpom alternativa na raspolaganju, sumnjamo da bi se netko “igrao” s ovim segmentom na uštrb korisnika.

Slabost: performanse

Pošto se radi o beta verziji web preglednika, ove podatke sada uzmite sa zadrškom. Vjerujemo da su performanse tek nešto s čime će se Microsoft pozabaviti nakon što dodaju sve funkcionalnosti u Edge. No, napravili smo mali test i pokušali usporediti Edge s Chromeom. Točnije, na oba preglednika smo otvorili identičnih nekoliko tabova i gledali kako “reagiraju” na to.

Oba preglednika su praktički odmah otvorili zadane tabove bez ikakve zadrške. No, ako pogledate ispod haube i promotrite potrošnju računalnih resursa vidjet ćete da Chrome troši duplo manje memorije nego Edge. Najčešće Edge troši oko 50 posto više memorije, mada kao što smo rekli, ide i do dva put više. Nadamo se da je to bug i da će Microsoft to riješiti do izlaska finalne verzije. U svakom slučaju, sviđa nam se ono što vidimo i drago nam je reći da Edge ide u pravom smjeru.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here