U zadnjih par godina, većina Internet web preglednika su dodali neku vrstu “privatnogmoda koji je namijenjen zaštiti korisnika, odnosno zaštiti njihove privatnosti. Chrome to zove “Incognito Mode”, Opera, Safari i Firefox “Private Browsing”.

Kada koristite te modove, ono što ćete često vidjeti je dark tema web preglednika te sliku maske što može korisniku dati privid da je “zaštićen” i da je anoniman na Internetu. Zato su znanstvenici s prestižnih sveučilišta napravili studiju među korisnicima i otkrili da većina korisnika misli da će ih taj mod zaštititi od malwarea, reklama, tracking skripti i nadzora davatelja Internet usluge (ISP-a). To je nažalost daleko od istine, pa ćemo vam mi u ovom tekstu pokazati od čega vas zapravo štiti “privatno surfanje webom”.

Od čega vas privatno surfanje zapravo štiti?

Cookies (hrv. kolačići), su informacije koje se spremaju unutar vašeg web preglednika, te se u njih pohranjuju podaci o korisniku, njihovo korisničko ime i lozinka (op.a. ako ste se logirali na web stranicu i odabrali da vam se spremi korisnički račun) kako bi mogli biti logirani kada dođu idući put na web stranicu i slično. Također, kolačići spremaju i vaše postavke kao što su tema, layout, jezik i sve te nekakve stvari koje se tiču postavki koje imate.

Privatni modovi za surfanje su napravljeni tako da izbjegavaju spremanje informacija o vašim Internet aktivnostima. To znači da ako otvorite privatni mod, kolačići se neće spremati. Oni će se izgenerirati, no čim ugasite tab ili web preglednik u cijelosti, kolačići će biti uništeni.

U teoriji, bez tih kolačića, web stranica vas ne može identificirati. Stoga kad god posjetite web stranicu u privatnom modu, web stranica vas identificira kao “novog korisnika” koji je prvi puta posjetio web stranicu.

U praksi, to baš i nije tako. Web stranice vas i dalje mogu identificirati preko drugih vezanih informacija kao što su IP adresa, uređaj s kojeg ste otvorili web stranicu, vašim navikama surfanja i slično. Privatno surfanje takve podatke NE skriva. Velike kompanije kao što su Facebook, Google, Amazon … mogu “povezati točkice” čak i kada se pokušate ovako sakriti od njih.Nakon što zatvorite privatni mod brišu se, kao što smo rekli, kolačići, ali i sve lozinke koje ste upisali, povijest pretrage (history) i slično. To znači da osoba koja iza vas sjedne na isto računalo i upali web preglednik, neće vidjeti što ste vi radili na Internetu ni gdje ste se logirali.

Ali ako u privatnom modu neku stranicu označite kao “bookmark”, ona će se spremiti u bookmarke vašeg web preglednika i ako netko otvori web preglednik na “normalan način”, bez privatnog moda, vidjet će tu stranicu koju ste si spremili. Taj dio se ne briše s privatnim surfanjem.

 

Može li davatelj usluge (ISP) vidjeti vaše pretrage u privatnom modu?

Ako želite biti anonimni – koristite VPN

Na ovo pitanje je vrlo jednostavno odgovoriti – da, vaš davatelj Internet usluge (ISP) može vidjeti sve web stranice koje posjećujete. To znači da ako posjetite našu stranicu www.pcchip.hr u “normalnom modu” ili “incognito modu”, ISP će vidjeti da ste posjetili dotičnu stranicu. Iz toga možete zaključiti da surfanje u privatnom modu ne nudi nikakvu anonimnost.

Po zakonu Republike Hrvatske, svi ISP-ovi moraju čuvati nekoliko godina sve zapise u svojim bazama podataka. Ako vam je cilj da ISP ne vidi stranice koje posjećujete, onda ćete morati koristiti VPN (engl. Virtual Private Network) uslugu. Sto puta smo ponovili i opet ćemo – ako želite dobar VPN, uzmite NordVPN ili ProtonVPN.

Oni nude dovoljnu razinu anonimnosti i zaštite korisnika. Tada će ISP samo vidjeti da ste se spojili na jedan od servera VPN-a, te neće moći vidjeti koje stranice posjećujete. Nijedna zaštita nije 100 posto sigurna, ali VPN nudi dovoljno dobu zaštitu. NordVPN recimo ima “no logs” politiku. Točnije, ne prate što posjećujete preko njihovih servera.

Sličnu politiku ima ProtonVPN. Jedino vam ne preporučujemo da koristite američke VPN-ove kao što su ExpressVPN i slični. Amerika ima striktne zakone o Internetu i sumnjamo da njihove VPN usluge ne čuvaju logove i ne prate podatke o vama.

Ako želite apsolutnu privatnost i anonimnost, okrenite se TOR-u i njihovom web pregledniku. O TOR-u smo pisali nekoliko puta, pa možete na našim stranicama naći više informacija o tome.

Privatno surfanje vam neće pomoći u borbi protiv malwarea

I za kraj, moramo se osvrnuti na još jednu stvar. Mnogi korisnici koji koriste privatne modove za surfanje misle da će ih to zaštititi od malwarea i raznih virusa. To ne može biti dalje od istine. Ako skinete malware s neke stranice, odnosno “zarazite” se na nekoj web stranici, neće vam pomoći to što ste u privatnom modu surfanja.

Malware će se skinuti na računalo i napraviti određenu štetu. Ista stvar je i s virusima. Privatni modovi za surfanje nemaju ugrađenu zaštitu od virusa, nego samo nude određene pogodnosti koje smo spomenuli u ovom tekstu.

Jedina dobra stvar je što privatni modovi onesposobe ekstenzije, pa ako imate malicioznu ekstenziju, ona neće raditi i neće vam moći nanijeti štetu dok ste u privatnom modu surfanja. To, po defaultu, rade Edge, Chrome i Opera.

Da zaključimo, privatni modovi surfanja vas neće zaštititi od malicioznog koda niti će vam dati privatnost i anonimnost. Samo će spriječiti da vas određene web stranice prate po Internetu i neće se spremati kolačići. Postoje mnogo bolji načini da budete anonimni na Internetu.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here