Sigurnost koju nam pružaju internetski preglednici koje danas koristimo, zaista je na visokoj razini. Danas će vam se rijetko kada dogoditi da će vaše računalo biti neuporabljivo nakon posjeta internetskim stranicama.

Do toga i dalje može doći, pogotovo ako posjećujete internetske stranice eksplicitnog tipa, ali je ipak rijetkost u odnosu na otprije deset i više godina. Ipak, uvijek ima mjesta za poboljšanje, posebno u pogledu privatnosti.

Sljedeći dodaci, o kojima ćemo govoriti u ovome članku, za preglednik Mozilla Firefox mogu vam pomoći u tome. Odlični dodaci za Mozillu Firefox koji će poboljšati vašu sigurnost i privatnost- slijede u nastavku!

DuckDuckGo Privacy Essentials

DuckDuckGo Privacy Essentials

DuckDuckGo Privacy Essentials jedan je od odličnih alata za zaštitu privatnosti korisnika, na kojeg svakako trebate obratiti pozornost. Iza osmišljavanja ovog alata stoji isti tim koji je odgovoran za jednu od najsigurnijih internetskih tražilica na svijetu, DuckDuckGo. Zbog čega je DuckDuckGo Privacy Essentials toliko poseban? Evo nekih od razloga zašto instalirati i koristiti ovaj alat!

  • Za početak, nakon instalacije, alat automatski blokira programe za praćenje od strane neovisnih proizvođača koji iskaču svaki puta kada posjetite određene internetske stranice. Takvi programi za praćenje informacije o vama šalju trećim stranama, što je nešto što svakako želite spriječiti ukoliko želite da vaša razina sigurnosti i zaštite privatnosti bude na visokoj razini.
  • Nadalje, ovaj alat prisiljava internetske stranice na korištenje posebnih HTTPS veza, kada su one dostupne.
  • Uz to, DuckDuckGo Privacy Essentials pokazat će vam ocjenu privatnosti za svaku web stranicu koju posjetite.

Iako niti jedna od njih nije revolucionarna značajka, radi se o alatu koji na vrlo jednostavan i praktičan način omogućuje zaštitu privatnosti i sigurnosti korisnika, unutar internetskih preglednika. Svakako ga potražite i instalirajte. Funkcionira i na Googleovom Chromeu. Velik broj korisnika, s punim pravom, govori da je DuckDuckGo Privacy Essentials jedan od najboljih, ako ne i najbolji alat za poboljšavanje privatnosti na internetskim preglednicima.

 

NoScript

NoScript

JavaScript je ono što je glavno odgovorno za sav dinamični sadržaj kojeg vidimo na internetu, poput videozapisa, animacija, galerija slika, kolica za kupovinu i svega sličnoga. Međutim, JavaScript također stoji i iza većine stvari koje ne želimo vidjeti i koje nam samo smetaju tijekom pregledavanja interneta, poput oglasa i reklamnih sadržaja, praćenja načina kako je korisnik i odakle pristupio određenoj internetskoj stranici ili čak iskorištavanja grešaka unutar internetskog preglednika, radi ostvarivanja pristupa osobnim podacima korisnika. Sve u svemu, koliko je JavaScript koristan, toliko i nije. Iz tog razloga  tu je NoScript.

NoScript je jedno od proširenja koje vrijedi dodati u svoj preglednik, jer vam omogućuje selektivno omogućivanje podrške za takve skripte. To znači da uz pomoć NoScript-a možete sami odrediti za koje skripte želite da budu uključene, a za koje ne želite. No tijekom korištenja NoScript-a imajte na umu da ovaj alat zna biti malo previše naporan. S obzirom na to da služi za blokiranje skripti, NoScript može biti ponekad previše ”paranoičan” što znači da može blokirati i one stranice i internetske lokacije koje možda ne želite blokirati.

To se može riješiti ako određene internetske stranice stavite na popis odobrenih stranica, no neke će ovo možda iritirati. Ipak, to je mala cijena koju morate platiti za poboljšavanje zaštite osobne privatnosti korisnika. Što budete više koristili NoScript, pogotovo ako vrlo često posjećujete velik broj internetskih stranica, taj problem gotovo da i nećete primijetiti.

 

uBlock Origin

uBlock Origin

Lakši što se potrošnje resursa računala tiče i učinkovitiji od mnogih alternativa koje se danas nude na internetu, a koje služe sličnoj svrsi, uBlock Origin vam može pomoći u uklanjanju svog neželjenog sadržaja s internetskih stranica koje posjećujete i pregledavate. Kao što i sam opis alata sugerira, uBlock Origin nije samo alat za blokiranje reklamnih sadržaja, nego se radi o alatu koji služi za blokiranje sadržaja znatno šireg spektra.

To znači da, osim što će poslužiti za uklanjanje reklamnog sadržaja i kodova za praćenje, ovaj alat također će vam omogućiti da vi kao korisnik, sami odredite koje elemente određene internetske stranice ne želite vidjeti. Uz ovaj alat možete odstraniti i blokirati gotovo svaki element pojedine internetske stranice kojeg ne želite vidjeti.

Vrlo korisno rješenje, pogotovo u situacijama kada na miru želite nešto pročitati ili pogledati, a da vam se svakih nekoliko minuta ne pokazuje desetak reklama svakojakog sadržaja, od kojih često i zaboravite što ste čitali.

 

Privacy Badger

Privacy Badger

Privacy Badger je još jedan izvrstan alat koji će vas zaštititi od neželjenih praćenja na internetu i svakako se radi o još jednom alatu kojeg je dobro uzeti u obzir. No ono što isto tako treba ovdje naglasiti jest to da Privacy Badger djeluje drugačije u usporedbi s većinom ostalih, sličnih alata. Umjesto oslanjanja na unaprijed definirane popise o tome koje su internetske stranice ”dobre,” bezopasne i benigne, kao i na popis onih ”loših” i štetnih, Privacy Badger pokušava otkriti vaše pratitelje na temelju njihova ponašanja.

Privacy Badger je vrlo jednostavan za upotrebu. Kada se internetska stranica ne prikaže i ne otvori kako bi trebala, vi kao korisnik trebate početi redom uključivati stvari koje je alat blokirao. Jednom kada pronađete ono što je stranici potrebno kako bi se mogla pravilno otvarati i kako biste ju mogli koristiti, sve ostalo što stranici, a ni vama, nije potrebno, jednostavno ostavite isključeno.

Neki će možda reći da je Privacy Badger malo previše invazivan, zbog ovakvog nasilnog blokiranja internetskih stranica, no kada se sve zbroji i oduzme, brzo ćete zaključiti da je način preventivnog djelovanja Privacy Badgera itekako koristan.

Decentraleyes

Decentraleyes

Internetski divovi i ”Big Tech” ne trebaju koristiti tipične trackere iliti pratitelje u internetskom pregledniku korisnika, kako bi špijunirali svaki njegov potez. Umjesto toga, oni pružaju sadržaj na koji se drugi oslanjaju, poput JavaScript knjižnica, fontova ili “tipki za angažiranje,” putem kojih mogu vidjeti kako ih vaše računalo ”pingira.”

Teoretski, možete blokirati i tu vrstu sadržaja, ali web stranice, koje se na to oslanjaju vrlo vjerojatno u tom slučaju ne bi radile ili ne bi radile kako treba. Budući da ne postoji način kako riješiti ovaj problem (barem ne zasad), DecentralEyes je pronašao način zaobilaska: kloniranjem potrebnog sadržaja.

 

Pružajući lokalne kopije sadržaja, vaš preglednik ne treba ga tražiti negdje drugdje, pa neće slati informacije Googleu, Microsoftu i ostalim kompanijama gladnih informacija, kad god posjetite nešto poput web aplikacije koja se oslanja na jQuery. Sve u svemu, radi se o još jednom, vrlo korisnom načinu zaštitite privatnosti korisnika.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here