Glazbu voli slušati ogroman broj nas korisnika. Bez obzira na to imamo li glazbu koja se nalazi na osobnom računalu ili nekom od pametnih uređaja, glazba je ono što je neizostavan dio gotovo svakog korisnika. U cijeloj ovoj priči postavlja se pitanje – koji je najbolji program za slušanje glazbe koji osim toga što će biti kvalitetan će isto tako biti (ako je ikako moguće) i besplatan?

Mi smo se potrudili i za vas smo pronašli neke jako dobre, a besplatne programe za pokretanje i slušanje glazbe. Ako ste u potrazi za nekim dobrim programom ovakvog tipa ili vam jednostavno vas dosadašnji program više nije dovoljno dobar i željeli biste isprobati nešto novo – ovaj članak bi mogao biti baš za vas.

 

voltra

Voltra

Ako ste OK sa minimalističkim pristupom kakvo ima Voltra onda će vam ovaj pokretač glazbenih medija biti vrlo dobar. Voltra postoji kao program i za pametne telefone i za osobna računala, a zbog svog minimalističkog pristupa aplikacija je itekako vrijedna da je se provjeri.

Aplikacija ima sama po sebi sve ono što bi korisnik poželio da jedna ovakva aplikacija ima. Možete napraviti vlastite knjižnice glazbe, možete pregledavati po umjetnicima i albumima i možete stvarati vlastite play liste. Osim toga, Voltra ima ugrađenu podrškuza gotovo sve uobičajene formate zvučnih medija.

U čemu je onda ključna razlika između Voltra-e i ostalih sličnih programa? Najveća razlika se vidi u tome što Voltra ima isto tako i ugrađeni potprogram za streaming. To znači kako svaki korisnik Voltra programa koji ima otvoren vlastiti korisnički račun može streamati ili slati na internet bilo koju pjesmu, ali samo jednom.

Ako želite pjesme možete ponovno streamati, s time da ćete za svako drugo streamanje trebati platiti određenu naknadu. Nakon što šo deseti puta streamate pjesmu, posjedovati ćete ju i moći ćete ju neograničeno puta vrtjeti. Iako se možda ne radi o najboljem programu ove vrste, a sigurno nije niti najjeftiniji, ono što je dobro jest to što ćete preko ovog programa moći otkriti jako puno dobrih ”indie” izvođača.

Bez obzira na to želite li ili ne želite streamati glazbu, Voltra je sam po sebi odličan program za pokretanje glazbe. Ako ne želite streamati program će cijelo vrijeme biti besplatan, što je još jedan od razloga zbog kojeg bi ga bilo dobro isprobati.

 

Harmony app

Harmony

Apple kao Apple. Iako želi učiniti to da njegovi programi budu što je moguće više ”user friendly”, odnosno da bude što je više usmjeren na dobrobit svojih korisnika, stvar je u tome da neki programi (kao što je recimo iTunes) jednostavno nisu dovoljno dobri više.

Najveći razlog zbog kojeg oni nisu dovoljno dobri ne leži u tome da su programi sami po sebi loši ili da ne valjaju već problem leži u ”pretrpanosti” svime i svačime i time što iTunes jednostavno ”pojede” previše resursa. U slučaju da i dalje volite sučelje iTunesa, ali ako ne možete podnijeti to koliko resursa taj program troši, pokušajte sa Harmony.

Harmony je vrsta glazbenog programa koji radi na način da možete pokrenuti glazbu koja je pohranjena unutar svoje memorije. Ipak, osim toga program unutar sebe sadrži  jako velik broj plugina za velik broj popularnih streaming servisa, kao što su Deezer, Google Play Music, You Tube i Spotify.

Instalirate plugine, ulogirate se koristeći vlastiti korisnički račun i imati ćete mogućnost korištenja Harmony programa koji će moći pokretati bilo koju pjesmu koju odaberete.

 

Plexamp

Plexamp

Developeri koji rade unutar Plex-a, tvrtke koja je poznata po tome što je osmislila jednu od najboljih aplikacija za streaming medije, nedavno je pustila u opticaj novi program za puštanje glazbe koji je u cijelosti ”standalone”, odnosno koji radi sam. Plexamp je nadahnut od strane ”starijih” programa za puštanje glazbe jer ako malo bolje pogledate program vidjeti ćete po tome da i izgledom, a i imenom podsjeća na slavni Winamp.

Sve počinje vizualizatorima, koji su u stvari kombinacija različitih obrazaca boja koje se prikazuju na zaslonu svaki puta kada je neka pjema puštena. Sve u svemu radi se o programu koji u slušateljima može izazvati nostalgiju, a ako niste nikada dosad vidjeli ništa slično, mogli biste zavoljeti ovaj program.

Plexamp, osim što po mnogočemu podsjeća na starije glazbene programe u sebi ima i neke nove stvari koje stari programi recimo nemaju. Neke od tih stvari su izjednačavanje volumena zvuka (čime se može izbjeći to da jedna pjesma bude glasnija ili tiša od ostalih) kao i playback bez ”praznog hoda” zahvaljujući kojem se pjesme mogu prebacivati s jedne na drugu bez one tišine od koja postoji prije nego što se pjesme prebace. Dostupan besplatan i za Windows i za Mac OS.

 

cymbal app

Cymbal

S obzirom na to da glazba ima drugačiji učinak na svakoga od nas, dijeljenje glazbe, baš kao i slušanje preporuka drugih na temelju onoga što volimo može odigravati veliku ulogu. Cymbal je novi program za pokretanje glazbe koji je zasnovan na premisi toga da korisnik na jednostavniji način može pronaći onu glazbu koja njemu više odgovara.

Aplikacija funkcionira poput društvene mreže. Vi samo trebate upisati koju pjesmu volite najviše, pjesme koja je vaš favorit općenito i ona koja ju baš ne volite. Nakon što ste unijeli ove podatke Cymbal će stvoriti jedinstveni profil glazbe za vas i osim toga prikazati će vam korisnike koji imaju sličan ukus vašemu.

Vi tada imate izbor slijediti te korisnike i vidjeti što je ono od preporuka što će vam se pojaviti kao izbor. Kliknite na bilo koju pjesmu i počnite je svirati koristeći Spotify, SoundCloud ili Apple Music istoga trenutka.

Sve u svemu Cymbal je odličan način kako vi kao slušatelj i ljubitelj možete otkriti što je ono od glazbe što vama najviše odgovara. Ako nemate dočno definiran ukus, a željeli biste ga imati, Cymbal vam u tome može biti od velike pomoći.

Glazba je nešto što gotovo svima nama ispunjava živote na jedan vrlo poseban način. Iz tog razloga vrlo je važno ono što volimo slušati na prikladnom programu koji će tu pjesmu (ili pjesme) znati prikazati na najbolji mogući način. Ova četiri programa će taj posao odraditi više nego dobro i poslužiti će vam kao izvrsna alternativa ako tražite neki dobar program koji je besplatan.

Piše: I.H.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here