Bez obzira na to voljeli ga ili ne i željeli li mi to priznati ili ne, ali Googleov Chrome je jedan od najboljih internetskih preglednika. Neki će reći da im se najviše sviđa kod Chromea njegova brzina. Drugi će reći da najviše vole ogroman broj ekstenzija i različitih dodataka, koji postoje za njega. Bilo kako bilo Chrome je prebogat mogućnostima, zbog kojih developeri i korisnici drugih internetskih preglednika mogu samo odmahivati glavama.

S jedne strane imate Google zastavice, koje omogućuju korisnicima isprobavanje različitih pokusnih mogućnosti, koje nove verzije Chromea tek trebaju implementirati. S druge strane imate Chromeove ekstenzije, zahvaljujući kojima se cjelokupno iskustvo pregledavanja dodatno poboljšava. Naravno, spomenute ekstenzije se razlikuju po svojoj kvaliteti i onome što čine.

Koje su najbolje (ili u ”najgorem” slučaju neke od najboljih) ekstenzija za Google Chrome? Da ne pretražujete sami po stranicama i među stotinama ekstenzija potrudili smo se i to smo učinili umjesto vas. U nastavku članka pročitajte nešto više o najboljim (točnije njih sedam) Google Chrome ekstenzijama!

  1. The Great Suspender

Današnja računala koja se nalaze u srednjem i naravno visokom razredu su itekako opremljena za sve ono što korisniku treba, čak i kada to uključuje otvaranje velikog broja kartica unutar internetskog preglednika. Ako ste vi jedan od korisnika koji jednom nakon što otvori karticu ju više ne zatvara, a osjetite da vam se iskustvo pregledavanja internetskog sadržaja pogorša kada to radite, ova ekstenzija je idealna za vas. The Great Suspender je odlična ekstenzija za ”suspendiranje” kartica unutar Google Chromea.

chrome the great suspender

Ekstenzija funkcionira na način da suspendira (ili stavlja izvan upotrebe) sve one kartice unutar Google Chromea koje trenutno ne koristite. Vi kao korisnik možete sami postaviti koliko dugo će koja kartica ostati neaktivna i koliko će biti aktivna prije nego što postane neaktivna. Na ovaj način možete bolje raspodijeliti resurse vašeg računala. Osim toga, The Great Suspender u sebi ima i način uštede energije, čime si možete dodatno uštedjeti na energiji (što je pogotovo korisno ako koristite prijenosno računalo).

Better History

  1. Better History

Volite li pregledavati svoju povijest pregledavanja unutar Google Chromea? Ako tu i tamo to radite, vjerojatno ste primjetili da je povijest pregledavanja složena kronološki i da se ona sastoji od zbira podataka. Ti podaci, osim ako često ne čistite povijest pregledavanja, mogu napraviti nered i mogu otežati snalaženje, pogotovo ako pokušavate pronaći neku, točno određenu karticu koju ste na primjer otvorili prije tri tjedna.

Tu na scenu stupa Better History ekstenzija. Radi se o vrsti ekstenzije koja organizira povijest pregledavanja korisnika na puno pregledniji način. Želite se bolje snalaziti u traženju određenih kartica koje ste koristili određenog dana? Better History je prava stvar za vas.

Better History će prikazati na grupirani način sve internetske stranice koje ste posjetili, kao i sva skidanja koja ste imali. Svi ti podaci bit će razvrstani po datumima, točnom vremenu i vrstama uređaja sa kojih je nešto bilo skinuto ili na čemu ste otvorili određenu karticu, čime se pretraživanje povijesti značajno olakšava.

 

  1. Google Dictionary ili Google Riječnik

Svaki jezik (neki u većem, a neki u manjem opsegu) sadrži ogroman broj riječi. Od tih riječi neke se mogu lakše i brže razumjeti, a za neke će vam doslovno trebati riječnik. S obzirom na takve potrebe Google je osmislio svoju ekstenziju koja se zove Google Dictionary. Osim pronalaska definicija riječi, Google Dictionary u sebi sadrži i mogućnost ”pamćenja” riječi kao i mogućnost skidanja istih kao popis. Jako korisna ekstenzija.

Ghostery Privacy Browser

  1. Ghostery

Neke reklame su dobre i da tako kažem- potrebne. Neki ”žive” od reklama (kao što su internetske stranice na primjer). No, postoje i reklame koje su jednostavno naporne, ponavljajuće i dosadne. Za tu namjenu postoje ekstenzije kao što su AdBlock Plus ili Ghostery.

Ghostery

Jedan razlog zbog kojeg je Ghostery da tako kažem ”bolji” od AdBlock Plus ekstenzije jest količina opcija, koju ova ekstenzija ima u sebi. Ghostery možete postaviti da vam onemogućuje samo neke reklame, možete vi sami odredite vrste reklama za koje želite da vam ekstenzija blokira ili jednostavno možete postaviti ono grozničavo, paranoično blokiranje svih pokušaja i naznaka bilo čega što podsjeća na reklamni sadržaj (što i nije tako preporučljivo, jer će dovesti do toga da većina internetskih stranica neće raditi ili da neće raditi kako trebaju). Ako ste u potrazi za odličnom ekstenzijom za blokiranje ili kontroliranje reklama, a želite veću kontrolu i više mogućnosti, odaberite Ghostery.

 

  1. StayFocused

StayFocused je ekstenzija koja se najjednostavnije može prevesti kao ”najbolji prijatelj” svih ovisnika o Facebooku. Radi se o jako učinkovitoj ekstenziji koja služi blokiranju internetskih stranica. StayFocused čini baš to: daje vam mogućnost da budete maksimalno usredotočeni i da sami odredite vrijeme, vremensko ograničenje i broj puta koliko možete posjetiti određene internetske stranice.

Ako vam je dosta Facebooka i ako uvidite da vas Facebook odvraća od puno važnijih stvari u životu, a ne možete se sami maknuti od njega, StayFocused vam u tome može pomoći.

  1. HTTPS Everywhere

Kada za neku ekstenziju piše da je napravljena kao dio Tor projekta, onda znate da na nju možete računati. ”HTTPS Everywhere” će svaku ”običnu” http internetsku stranicu pretvoriti u https i na taj način će vas dodatno zaštititi (pod uvjetom da stranica podržava https). HTTPS Everywhere će maksimalno zaštititi vaš identitet dok ste na internetu kriptiranjem stranica koje otvarate, što znači da je ova aplikacija ”must-have” za sve korisnike!

 

  1. Unseen – privatnost kod internetskog dopisivanja

Internetsko dopisivanje je nešto što velika većina korisnika radi. Facebook, Messenger, Skype- to su samo neki od mnogih načina. Je li vam se ikada dogodila situacija da jednostavno ne želite odmah odgovoriti na poruku koju ste dobili? No, pristojnost nalaže da morate, jer je pošiljatelj vidio da ste vi vidjeli poruku koju vam je on/ona poslao/la. Nekada jednostavno nemate volje ili vremena, a neodgovaranje će vas u nekim situacijama dovesti (ili vas može dovesti) do određenih problema.

Unseen ekstenzija vam daje baš to: mogućnost da sami odgovorite na poruke koje ste dobili kada vi to želite. Zahvaljujući Unseen ekstenziji, pošiljatelj poruke neće vidjeti kada ste vi točno pročitali njegovu poruku, što znači da ne morate baš odmah odgovoriti na nju.

 

Iako ovih sedam ekstenzija možda i nisu najbolje od svih, definitivno su vrlo korisne i neke od najboljih koje postoje za Chrome. Svaka od njih će na svoj način poboljšati kvalitetu pregledavanja internetskog sadržaja ili općenito vaš boravak na internetu i bilo bi ih poželjno imati.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here