Danas na internetu, pogotovo na službenim, za to određenim stranicama, možemo pronaći aplikaciju za gotovo bilo što. Bez obzira na to želite li saznati kakvo će biti vrijeme idućeg tjedna i hoćete li moći ići na skijanje ili kako na najbolji mogući način izgubiti sve ove kalorije koje smo nakupili tijekom blagdanskih veselja, nevažno. Danas na internetu postoji ogroman broj različitih aplikacija. Ipak, prije nego što skinemo bilo koju od aplikacija koju želimo skinuti postoji jedna stvar na koju trebamo obratiti pozornost: privatnost.

Isto tako vrlo velik broj aplikacija su, što se tiče privatnosti i slanja raznoraznih podataka kojekakvih third-party stranama jednostavno nepouzdane. Što učiniti? Trebamo li i dalje skidati aplikacije ili to trebamo ipak raditi samo kada znamo da je neka aplikacija ”privacy-friendly”? U nastavku ovoga članka ćemo nešto više reći o onim aplikacijama nakon čijeg skidanja i instaliranja nećete trebati brinuti oko privatnosti. Odlične ”privacy-friendly” aplikacije – stižu u nastavku.

 

  1. Tipkovnica: AnySoftKeyboard

Ako malo bolje pogledate u rad aplikacije moći ćete vidjeti to kako se često puta zna dogoditi da predefinirane Android aplikacije za tipkovnicu koje se nalaze u našim Android pametnim telefonima se povremeno mogu pokušati spojiti na internet preko Wi-Fi mreže. Naravno, takvo nešto nitko od nas ne želi.


AnySoftKeyboard je vrsta open source aplikacije tipkovnice koja se nikada neće pokušati spojiti na internet. Osim što je u cijelosti offline, AnySoftKeyboard sadrži isto tako i mnoštvo različitih i vrlo korisnih mogućnosti, što je dodatni razlog zbog kojeg bi bilo dobro imati ovu aplikaciju.

AnySoftKeyboard

Neke od tih mogućnosti su ugrađena podrška za više jezika (multi language), ”swipe-to-type” mogućnost klizanja i pisanja, mogućnosti pisanja predvidljivog teksta, unos putem glasovnih zapovjedi, ogroman broj tema i još puno toga. Naravno, aplikacija je dostupna za skinuti sa Google Trgovine i u cijelosti je besplatna.

 

  1. DuckDuckGo

Jeste li ikada čuli za nešto što se zove DuckDuckGo? Ako niste, niste jedini. DuckDuckGo je (navodno) jedan od najboljih enginea iliti načina pretraživanja kojeg ćete odabrati ako želite maksimalno brinuti o vašoj privatnosti na internetu. S obzirom na to da je ovaj članak o najboljim Android aplikacijama koje brinu za privatnosti, DuckDuckGo je nešto što nikako ne smijem izostaviti.

DuckDuckGo

Android verzija aplikacije je zapravo internet preglednik na kojemu postoji DuckDuckGo engine za pretraživanje. Ono što je fenomenalno kod DuckDuckGo-a jest to što ovaj preglednik nikada ne koristi kolačiće pomoću kojih vas se može pratiti na internetu (jer kolačiči pokazuju gdje ste bili i koje ste sve internetske stranice posjećivali).

Isto tako, DuckDuckGo ne skuplja nikakve osobne podatke, ne prikuplja rezultate vašeg pretraživanja i automatski skriva vašu IP adresu, bez obzira na to koju stranicu vi posjetili. DuckDuckGo je dostupan u Googleovoj Trgovini aplikacijama za 0 kuna. Ako želite ”surfati” sigurno, DuckDuckGo je ”must have” aplikacija.

 

Telegram

  1. Telegram – odličan način ”instantnog” slanja i primanja poruka

Koristite li (često) WhatsApp? Ako da, onda će vam sigurno dobro doći informacija u vezi toga kako postoji vrlo dobra alternativa WhatsApp aplikaciji koja se zove Telegram. Neki će reći kako je WhatsApp jako dobar što se tiče privatnosti, ali s obzirom na to da je WhatsApp u vlasništvu Facebooka (a znamo koliko Facebook ”brine” o privatnosti), sve druge alternative su bolje – ako su bolje.

Telegram za razliku od WhatsApp-a, nije u vlasništvu nekog društvenog ”Big Brothera”, a zbog svog načina rada brzo je skupio vrlo velik broj poklonika, tako da u samo dvije godine Telegram koristi više od sto milijuna aktivnih korisnika.

telegram aplikacija usporedba

Sama aplikacija funkcionira na način da koristi 256-bitnu simetričnu AES enkripciju kao i 2048-bitnu RSA enkripciju te Diffie-Hellman sigurnosne ključeve što će zajamčiti maksimalnu sigurnost svega onoga što pošaljete ili primite koristeći Telegram. Naravno, aplikacija je dostupna za download na Googleovoj Trgovini i u cijelosti je besplatna (i navodno je brža od WhatsApp-a).

 

F-Droid

  1. F-Droid – za one koji žele privatno skidati i instalirati Android aplikacije

Jedna od stvari u vezi Googleove Trgovine aplikacijama jest ta što ona baš i nije dobro mjesto ako želite da ono što skidate i instalirate bude- privatno. Google točno zna koju (ili koje) ste sve aplikacije pregledavali, koje ste i kada skinuli i kada ste ih instalirali (kao i to na koje ste sve uređaje te aplikacije instalirali).

Sve u svemu, Google Play Trgovina uopće ne mari za privatnost svojih korisnika, što je nešto s čime se mi kao korisnici baš i ne slažemo. Ako želite koristiti servis pomoću kojeg ćete moći skidati i instalirati aplikacije na ”privatniji” način, odaberite F-Droid. Ono što je dobro kod ovog servisa jest to što ne prati niti vas niti vaše uređaje i to da vam ne treba nikakav korisnički račun da biste stvari skidali s tog servisa. Isto tako, bilo što da skinete će biti skriveno od strane servisa.

F-Droid app

Možda najbolja stvar od svega ovoga jest što je F-Droid open source vrsta aplikacije. Ako se smatrate talentiranim i obrazovanim programerom Android aplikacija, ono što vi možete učiniti jest provjeriti izvorni kod svake aplikacije i sami se uvjeriti u to da niti jedna od tih aplikacija negdje ne daje ili nekome ne šalje vaše podatke. Jedina negativna strana servisa jest ta što na njemu nećete pronaći veliku većinu ”mainstream” aplikacija koje biste inače pronašli unutar Google Trgovine.

 

  1. Pedometer

Aplikacije koje se odnose na kretanje, bilo da se radi o mjerenju koraka koje ste prehodali ili kilometara koje ste pretrčali, su još jedna skupina aplikacija preko kojih vas se može pratiti i podatke slati matičnoj tvrtci. Podaci koji se šalju se odnose na GPS lokaciju, mjesta koja ste obišli,  gdje ste sve bili, tjelesna masa, visina i spol.

Pedometer

Besplatna aplikacija koja će zaštiti vašu privatnost i uz koju ćete bezbrižno moći trčati i hodati do mile volje jest Pedometer. Osim što aplikacija brine o vašoj privatnosti, vrlo je jednostavna i detaljna za korištenje. Definitivan ”must have”.

 

Privatnost je nešto na što korisnici sve više obraćaju pozornost, pogotovo iz razloga što sve veći broj servisa i aplikacija upravo krše našu privatnost na najrazličitije načine. S obzirom na to kako želimo da naši podaci ostanu samo naši, uvijek je dobra ideja tražiti alternativna rješenja, kao što su ova koje smo naveli u članku iznad. Neka vaša privatnost bude samo vaša.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here