Google Play Store ili Google Trgovina (na Android uređajima poznata pod skraćenicom Trg. Play) je raj za korisnike Android uređaja. Google Trgovina, unatoč tomu što u svome imenu ima riječ ”trgovina” sadrži veliki broj besplatnih aplikacija, bez obzira na to tražite li neku dobru igru ili općenito aplikaciju.

Zbog toga što Google Play Store podržava korisnike i developere na najbolji mogući način, servis je u ovih desetak godina koliko postoji ostvario velik uspjeh i prestigao svog najljućeg protivnika Apple Trgovinu. Google Trgovina je možda i najveća trgovina aplikacijama koja postoji u svijetu tehnologije, pogotovo one ”pametne” tako da velikom broju korisnika nikada nije niti palo na pamet da potraže neku od potencijalnih alternativa.

Ipak, kao što za gotovo svaku stvar na svijetu postoji alternativa, slično je i za Google Trgovinu. U nastavku članka ćemo nešto više reći o najboljim (i najisplativijim) alternativnim servisima Google Trgovine. Ako ste se ikada pitali postoje li dobre alternative Google Trgovini, odgovor je da postoje, a u nastavku ćemo reći i koje su to.

 

APK Mirror


APK Mirror je internetska stranica na kojoj možete pronaći ogroman broj legalnih i provjerenih aplikacija (pod provjerenih se misli na to kako se za aplikacije koje se nalaze na ovoj stranici zna odakle su, tko su bili developeri i o kakvim se developerima radi). Velik broj aplikacija koje ćete ili koje ste već pronašli unutar Google Trgovine možete pronaći i ovdje s time da APK Mirror ima dodatnu mogućnost da korisnicima omogućuje instaliranje starijih verzija iste aplikacije.

APK Mirror

Ovo je u stvari odlična vijest ako imate problem s novijom verzijom neke aplikacije: umjesto da je se u potpunosti riješite, deinstalirate ju i skinete stariju verziju aplikacije za koju ste znali da radi normalno.

Ono po čemu je ova stranica isto tako poznata su mnoge beta verzije različitih aplikacija koje jop nisu dostupne na tržištu (niti na nekim drugim servisima) kao i aplikacije koje su na drugim servisima i sličnim stranicama inače nedostupne za određen dio svijeta. Iako više nadopuna nego alternativa, APK Mirror je svejedno odlična stranica koju oni koji žele naći neku alternativu Google Trgovini ne bi trebali zaobići.

 

Aptoide

Ako ste u potrazi za odličnim rip-offovima nekih od najpoznatijih igara koje su dostupne na tržištu (kao i onih malo manje poznatih), onda je Aptoide stranica koju jednostavno morate posjetiti. Ako ste Android gamer, ova stranica je definitivan ”must visit” za vas. Broj dostupnih igara (da ne govorim o popularnim naslovima kao što je Call of Duty Infnite Warfare) je zaprepašćujuće visok.

Aptoide

Aptoide je vrsta stranice koja je još i ”open source” i kao takva unutar sebe broji oko 900 tisuća različitih aplikacija koje su u ovome trenutku dostupne za skidanje. Jedan dio aplikacija koje ćete pronaći unutar Aptoidea nećete pronaći nigdje drugdje, pa čak niti na Google Trgovini. Jedna od odličnih takvih aplikacija je Fire Tube – aplikacija pomoću koje možete slušati glazbu s You Tubea s isključenim zaslonom uređaja. Sve u svemu, radi se o odličnoj Google Play Store stranici koju se isplati posjetiti.

 

GetJar

GetJar je u stvari dosta stara internetska stranica na kojoj ćete pronaći, kao što i sam naziv sugerira, aplikacije koje su u starom .jar formatu. GetJar je stranica koja je postojala davno prije nastanka Android uređaja, no bez obzira na to i bez obzira na to što se radi o poprilično staroj internetskoj stranic GetJar je stranica na kojoj možete pronaći i popriličan broj Android aplikacija.

GetJar

Bilo da tražite neku stariju aplikaciju koja je kompatibilna s Android operativnim sustavima ili neku noviju Android aplikaciju GetJar je OK izbor, s time da stranica ipak malo više ”naginje” ka starijim formatima.

 

F-Droid

F-Droid je vrsta internetske stranice na kojoj možete pronaći različite Android aplikacije koje su u cijelosti besplatne. Uz to, F-Droid je i u cijelosti ”open source” stranica na kojoj nema aplikacija koje se plaćaju, što je odlična stvar ako tražite besplatne i kvalitetne aplikacije (što vjerujem da manje-više svi tražimo).

F-Droid

Razlog zbog kojeg su aplikacije unutar ove stranice besplatne jest taj što je stranica u cijelosti financirana od strane donatora. Ako želite skinuti kvalitetnu aplikaciju ili dvije koje su k tome besplatne i ako ste zadovoljni sa uslugom i kvalitetom aplikacije, možete i sami donirati određenu svotu novca po želji i tako doprinjeti daljnjoj kvaliteti i još većem unaprijeđivanju kvalitete usluga i proizvoda. Ovakvih stranica nema puno što je još jedan od razloga zbog kojeg je F-Droid jedinstven.

 

Mobogenie

Mobogenie

Mobogenie je internetska stranica koja je isto tako odlična alternativa Google Trgovini, s time da na ovoj stranici možete najviše naići na programe. To u biti znači da ako trebate neki program, a da taj isti program ne možete pronaći negdje drugdje, Mobogenie je dobro mjesto za ”pronjuškati.”

Mobogenie trgovina

Velika većina (no ne i svi) programa koji se mogu pronaći unutar Google Trgovine možete pronaći i ovdje, s time da Mobogenie tvrdi kako je njihov način odabira i slaganja programa bolje osmišljen u odnosu na Google Trgovinu što ih čini jednom od potencijalnih alternativa.

 

GetApk

GetApk je još jedna i posljednja s našeg popisa najboljih alternativa Google Trgovini. Radi se o internetskoj stranici na kojoj možete pronaći poneku igru, s time da je i ovdje veliki naglasak na programima i aplikacijama koje služe u svrhu poboljšavanja rada Android uređaja.

GetApk trgovina

Neke od aplikacija su besplatne, dok se neke plaćaju, što naravno ovisi od aplikacije do aplikacije i od toga što korisnik želi, s time da nije uvijek slučaj da su plaćene aplikacije kvalitetnije i pouzdanije od onih koje su besplatne (u što sam se uvjerio i sam kao i još neki korisnici). Stranica je sama po sebi u redu, funkcionalnost i odabir je solidan, s time da veliki prigovor odlazi ka reklamama kojih je jednostavno previše.

Stranica je prepuna reklama, tako da je ovo nešto što će možda i odbiti jedan dio korisnika. Ipak, ako vas previše reklama ne odbije, Getapk će vas zadovoljiti svojim izborom asortimana svega i svačega, s time da je naravno najveći naglasak na programe.

 

Od ovih šest alternativa Google Trgovini vrijedi posjetiti svaku, što toplo savjetujem. Koja će vam biti najdraža i najprikladnija s obzirom na ono što tražite opet ovisi isključivo o vama i vašim aspiracijama. Bilo kako bilo, svaka od ovih stranica s pravom nosi naziv jedne od najboljih alternativa Google Play Storeu, tako da ih treba posjetiti i vidjeti što sve nude.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here