Nova verzija Googleovog Chromea bi zauvijek trebala “ubiti” iritantne popupe. Barem su tako otkrili na svom blogu. Chrome 80 će po defaultu blokirati svaki popup, odnosno alert koji bi se trebali pojaviti kada posjetite neku novu web stranicu. Ako ste otvorili s Chromeom bilo koju web stranicu, velika je šansa da ste dobili popup u kojem ste trebali odobriti ili odbiti prikazivanje novih notifikacija.

Chrome 80 bi trebao ugledati svjetlo dana 4. veljače.

“Blocked!”

Kao što smo rekli, Google je u novom blog postu otkrio koje će novitete donijeti Chrome 80. Među njima je i tzv. feature “quieter notification permission UI that reduces the interruptivness of notification permission requests”.

U istom tom postu se opisuje da je to najčešća pritužba koju su korisnici imali. Odnosno da kad god posjete novu web stranicu moraju stiskati gumb za odbijanjem notifikacija i da im to umanjuje “iskustvo korištenja web preglednika”.

Kako će Chrome to raditi? U bit će vidjeti da li ste i do sada odbijali te requestove za notifikacije koje ste dobivali, te ako jeste, po defaultu će vam ih odbiti. Također, ako ste novi korisnik, odbiti će ih. Ako posjetite web stranicu na kojoj drugi korisnici odbijaju notifikacije, odbit će se automatski i vama. U biti, u 99 posto slučajeva, Chrome će za vas odbiti notifikacije za web stranicu koju posjetite, a ručno ćete to moći promijeniti. Stoga ako dođete, recimo, na gmail.com i želite notifikacije s te stranice, moći ćete ih uključiti.

Ovo i nije neka novost jer je tu istu stvar napravio i Firefox 72, koji je došao prije par dana. Ako ste ga isprobali, onda ste vidjeli da unutar URL-a imate ikonicu na koju možete stisnuti i tada možete upravljati notifikacijama. Isti pristup će uzeti i Chrome. Kao što smo rekli, to će se dogoditi početkom veljače.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here