Internet je sam po sebi jedan ogroman teritorij koji je prvenstveno osmišljen kako bi zadovoljio dobar dio potreba svojih korisnika. Ipak, unatoč tomu što internet iz godine u godinu napreduje i da je to napredovanje otvorilo mnoga vrata iza kojih se kriju dobre stvari, neka od tih vrata iza sebe kriju neke stvari s kojima se ne želimo susretati. No, kako to obično biva, s onime s čime se ne želimo susretati se susrećemo stalno ili vrlo često.

Što je ono s čime ste se vi kao korisnici interneta susreli, a da vas je naživciralo? Koje su najiritantnije stvari s kojima ste se imali prilike susresti za vrijeme ”surfanja” internetom? Još bolje pitanje jest- ako se susretnemo s takvim stvarima kako da ih se riješimo? Nešto više o tome pročitajte u nastavku ovog članka.

spoilers

Spoileri i reklame

Jedna od činjenica i to ne baš tako ugodnih, a koje se odnose na internet jest ona koja govori da je internet danas prepun različitih spoilera. Radi se o reklamama za različite filmove ili televizijske serije koji se prikazuju ponovno i ponovno. Bez prestanka. Rješenje za ovakav problem je vrlo jednostavan i on se ogleda u jednostavnoj ekstenziji za internetske preglednike koji se zove ”Spoiler Protection”.


Radi se o ekstenziji koja je trenutno dostupna za Google Chrome i Mozillin Firefox. Nakon što ju instalirate možete sami ručno dodati naziv filma ili televizijske serije nakon čega će ekstenzija sakriti sve sadržaje koji su na bilo koji način povezani s blokiranim filmom i/ili serijom. Nadalje, ”Spoiler Protection” će takve sadržaje blokirati na velikoj većini internetskih portala kao što su Google News, Facebook ili Twitter.

 

Pop-up Blocker

Volite li ”pop-up-ove” ili reklame za pretplate?

S obzirom na to da živimo u svijetu reklama, na bilo koju internetsku stranicu da danas odemo preplavit će nas reklame. Neke od njih su čak i zanimljive, ne traju dugo i možemo ih prekinuti nakon 5 sekundi (što je recimo slučaj kod reklamiranja proizvoda i usluga na YouTubeu, prije nego što pogledamo željeni video zapis).

Ovo je dobro i ne smeta previše. No što je s onim reklamama koje stalno iskaču i kojih kao da se naši internetski preglednici nikako ne mogu riješiti? Na svu sreću i za takve stvari postoji adekvatna rješenja. Jedno od njih je ekstenzija za Google Chrome preglednik pod nazivom ”Pop-up Blocker”.

Ono što je posebno dobro kod te ekstenzije jest to što, osim učinkovitog onemogućivanja reklama Pop-Up Blocker će na vrlo učinkovit način onemogućiti reklame za različita pretplaćivanja na novine ili biltene (”newslettere”). Sve u svemu, ako se želite riješiti iritantnih reklama koje stalno iskaču gdje god da se okrenete i ako pritom koristite Google Chrome preglednik ne zaboravite instaliratu ovu ekstenziju.

 

Video-Autoplay

Automatsko pokretanje videa

Neke od internetskih stranica koriste ovu mogućnost bez pristanka korisnika. Osim što je to dosta iritantno, automatsko pokretanje videa će djelovati na kvalitetu pregledavanja sadražaja. Recimo, odete na neku internetsku stranicu koju često posjećujete. Kliknete i otvorite neki sadržaj, počnete ga čitati no nakon nekoliko sekundi na toj stranici se pokrene video.

Ponovno, rješenje za ovaj problem leži u instaliranju jedne od brojnih dostupnih ekstenzija za onemogućivanje automatskog pokretanja videa na internetskim stranicama. Super stvar kod ovih ekstenzija jest ta da osim što su dostupne u velikom broju, nakon što ih instalirate i pokrenete na svojim računalima nećete vidjeti gotovo nikakav udar na performanse.

 

web-cookies

Različiti ”tragači” i ”kolačići”

Još jedna stvar kod reklamiranja preko interneta leži u činjenici da će svaka stranica koja se želi reklamirati na vaše računalo na njemu ostaviti jednu ili obje vrste podataka koji služe u tu namjenu: kolačiće ili ”tragače”. O čemu se ovdje točnije radi? Radi se o malenim dijelovima informacija čija je namjena stvaranje digitalnog profila korisnika. Na temelju njih internetska stranica zna kakav sadržaj vam treba prikazivati čim kliknete na nju, čak i ako niste ulogirani.

Postoji više načina kako možete onemogućiti tragače i kolačiće. Jedan od načina je da za pregledavanje interneta koristite internetske preglednike koji su više orijentirani prema zaštiti privatnosti korisnika (kao što je recimo Mozillin Firefox). Drugi način je da na svoje računalo instalirate neku od ekstenzija. Nakon instalacije ekstenzije ona će automatski brisati sve tragače i/ili kolačiće koji nastanu nakon što ste pregledavali određen sadržaj na internetu.

vRate

Neprimjeren medijski sadržaj

Postoje (ili će postojati) situacije kada ćete pregledavati željeni internetski sadržaj na svojim omiljenim internetskim stranicama i odjednom ćete naletjeti, ničim izazvani na eksplicitne, odnosno na neprimjerene medijske sadržaje.

Kako biste bili sigurni da će takva vrsta medijskog sadržaja biti skrivena čak i u slučajevima kada algoritam pojedinih internetskih stranica u tome zakaže, zaštitite se korištenjem neke od dostupnih ekstenzija ”trećih strana”, odnosno ”third-party” ekstenzijama.

Jedna od vrlo korisnih ekstenzija za tu namjenu je vRate jer će ona automatski analizirati sve fotografije koje se nalaze na internetskoj stranici koju pregledavate ne bi li ondje pronašla neke neprimjerenog sadržaja.

 

Lažne vijesti

Lažne vijesti su se u proteklih nekoliko godina internetom proširile poput požara. Ono što je još teže ovdje jest otkrivanje koje su vijesti lažne, a koje nisu. Iako trenutno ne postoji 100%-tno rješenje za ovaj problem postoje neke ekstenzije koje vam na dosta precizan način mogu reći je li izvor odakle su vijesti došle pouzdan ili nije. Za Chrome je jedna od takvih (i jedna od najboljih za tu namjenu) ZenMate SafeSearch.

 

Universal Password Manager

Previše lozinki i previše mjesta na koja smo se ”pretplatili”

Mnoštvo mrežnih, korisničkih računa znači da ćemo trebati imati i mnoštvo lozinki. Osim ako ne volite pamtiti sve lozinke koje koristite za ulogiravanje na određene korisničke račune, instalirajte si neki od dostupnih upravitelja lozinki ili ”password managera” (jedan od najboljih je LastPass).

Internetski sadržaj je danas toliko bogat da je vrlo vjerojatno to da se svatko od nas pretplatio barem na nekoliko vrsta sadržaja. Pretplate ili ”subscriptions” na takve sadržaje, iako zanimljive ispočetka (pogotovo ako su besplatne), s vremenom mogu prerasti u pravu gnjavažu (pogotovo kada nam počnu zatrpavati Gmail-ov sandučić za poštu i pogotovo kada počnu isticati i dodatno se same naplaćivati s naših kartica).

Jedno od rješenja za ovakav problem je internetska stranica pod nazivom ”TrackMySubs”. Ovdje ćete moći pratiti sve stranice na koje ste pretplaćeni, dobivat ćete informacije o tome kada koja pretplata ističe, kada će vam se koja pretplata automatski obnoviti kao i to koja će od pretplata za to trebati određenu svotu novca. TrackMySubs je pravo mjesto gdje trebate biti ako želite sve svoje internetske pretplate imati pod svojom kontrolom.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here