Kada želite posjetiti dark web, trebate web preglednik koji zna kako pristupiti takvim resursima i adresama. Web preglednici poput Chromea ili Safarija nisu dobri niti ih treba koristiti u ovakve svrhe. Ako ne znate koji web preglednik koristiti, nastavite čitati …

Upozorenje: Uvijek koristite VPN prije pristupanja dark webu

Mnogo puta smo već pisali o tome kako ostati siguran i relativno anoniman na Internetu, ali ponovit ćemo još jednom. Počnite koristiti kvalitetan VPN servis! Dobar i kvalitetan VPN je nešto što će kroz par godina definitivno postati “mainstream”, odnosno svi će ga koristiti kako bi se zaštitili od “znatiželjnih” očiju.

TOR

VPN treba koristiti i kada surfate “običnim” webom, a kamoli ako planirate pogledati što ima na dark webu/darknetu i onom dijelu Interneta koji nije baš pristupačan svakoj osobi.
Kako pristupiti dark webu smo već pisali, a ako niste pročitali taj tekst, možete ga naći ovdje i ovdje.

Napomena: Ako se spajate na dark web, to radite isključivo na vlastitu odgovornost! Ovaj tekst je informativne naravi, a ne tekst koji vas potiče da posjećujete mračne dijelove Interneta kao što je dark web.

1) TOR web preglednik
– Dostupan na: Windowsima, Macu, Linuxu, Androidu

TOR browser, odnosno web preglednik je godinama de facto bio vodeći preglednik za ovu vrstu surfanja dark webom. Ako ste htjeli posjetiti dark web, skinuli biste dotični preglednik i to je bilo to. Ako ne znate što je Tor projekt i Tor mreža, to možete pročitati ovdje.

Sam web preglednik je baziran na Firefoxu, ali dolazi malo modificiran. Radi Tor proxyja, ovaj web preglednik dolazi s add-onovima NoScript i HTTPS Everywhere.

Kada koristite Tor preglednik, sav Internet promet će se automatski preusmjeravati na Tor mrežu. I ona će biti aktivna dok god je i sesija aktivna. Kada završite sa surfanjem po dark webu, preglednik će odmah obrisati cookieje, povijest pretraživanja i druge podatke koji su ostali za vama.

Iako se u prvu ruku čini kao najsigurnije rješenje, i ovaj web preglednik je imao svojih problema i zato ga je preporučljivo koristiti u kombinaciji s VPN uslugom. Što više slojeva zaštite aktivirate, to ćete sigurniji biti!

2) Invisible Internet Project
– Dostupan na: Windowsima, Macu, Linuxu, Androidu

Invisible Internet Project (često ćete vidjeti i kraticu I2P) je web preglednik koji vam dozvoljava da posjećujete regularni web, ali i dark web. No, malo drugačiji dark web. On vam dozvoljava da posjetite I2P darknet. Tor ima svoj darknet, odnosno svoj dark web, dok I2P ima svoj. No, I2P ima instaliran i Orchid Outproxy Tor plugin pa s njim možete posjetiti i Torov darknet.

Ovaj web preglednik je gotovo nemoguće pratiti jer on “zamaskira” podatke toliko jako da više nitko ne može pratiti što koji korisnik radi na darknetu.

Uz to, aplikacija kriptira sve konekcije (uključujući javne i privatne ključeve) koji prolaze kroz nju. A možda najunikatniji aspekt I2P-a je podrška za decentraliziranu pohranu podataka zahvaljujući Tahoe-LAFS pluginu.

Ako ste početnik, radije koristite Tor darknet, nego I2P. Ovaj nije “plug and play”, nego ga trebate setupirati, a to nije baš lagano.

3) Firefox
– Dostupan na: Windowsima, Macu, Linuxu, Androidu, iOSu

Da, mislimo na regularnu verziju Mozillinog Firefoxa. Istog onog web preglednika koji se vrti na milijunima računala. Ako želite imati pristup Toru i dark webu, morate napraviti samo malo modifikacija na istome.

  • Otvorite Firefox
  • U adresu gore upišite “about:config” (bez navodnika)
  • Locirajte “network.dns.blockDotOnion”
  • Promijenite postavku u false
  • Resetirajte web preglednik

Prije nego posjetite bilo koju adresu na dark webu, instalirajte addonove kao što su NoScript i HTTPS Everywhere.

4) Whonix
– Dostupan na: Windowsima, Macu, Linuxu

Whonix web preglednik koristi isti source code kao i Tor preglednik, pa možete biti sigurni da ćete dobiti iste mogućnosti, ali i isto iskustvo korištenja. No, unatoč tome što su prilično slični na prvi pogled, ova dva web preglednika se jako razlikuju u nekim drugim segmentima “ispod haube”.

Ono što razlikuje Whonix od ostalih preglednika, ali i Tora, je činjenica da će ovaj web preglednik onemogućiti svim aplikacijama da nađu IP adresu korisnika koji koristi ovaj preglednik. To je napravljeno zahvaljujući tehnologiji koju koriste, odnosno virtualnim mašinama koje sakrivaju pravu IP adresu korisnika.

Programeri koji stoje iza ovog web preglednika tvrde da je tehnologija toliko robusna da ni malwarei s root privilegijama ne mogu otkriti pravu IP adresu mašine.
Nadalje, ovaj web preglednik nije samostojeća aplikacija. Ona je dio Whonix operativnog sustava koji se pokreće unutar virtualne mašine. U tom OS-u imate i aplikacije kao što su email klijent i word processor. Svakako jako zanimljiv proizvod!

5) Subgraph OS
– Dostupan na: svim desktop okolinama

Kao što samo ime sugerira, Subgraph OS je još jedan cjeloviti operativni sustav – baš kao što su to Whonix i TAILS. Ovaj OS je koristio i najpoznatiji zviždač na svijetu – Edward Snowden. Zašto? Radi sigurnosnih mehanizama koje ovaj OS nudi.

Web preglednik unutar ovog OS-a koristi također Torov source code kao osnovu. Ali aplikacija koristi još hrpu sigurnosnih slojeva kako bi povećala zaštitu i anonimnost korisnika. To uključuje “ojačavanje jezgre”, meta-proxy enkripciju, filesystem enkripciju i još mnogo toga.

Nadalje, Subgraph OS nudi izolaciju kada ga pokrenete u virtualnoj mašini i nikakve informacije neće “curiti” van.
Prema neslužbenim podacima, ovo je najkorišteniji komad softvera, odmah nakon Tor preglednika.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here