Kada surfate Internetom na svom Android telefonu, najčešće ćete završiti koristeći defaultni web preglednik koji dođe s telefonom ili Chrome (op.a. defaultni web preglednik na Androidu ponekad može biti Chrome).

To može biti praktično, jer je sve vezano za Google korisnički račun, ali postoje neke druge opcije koje mogu biti bolje za vas i mogu vam dati bolje iskustvo korištenja web preglednika na mobilnom uređaju.

Nekoliko web preglednika koje smo probali su posebno napravljeni da budu “lightweight” što je više moguće, dok recimo Chrome to nije. Bolje je koristiti neki lakši web preglednik jer vam troši manje resursa na telefonu, a samim time i manje baterije, te ih je lakše upogoniti na slabijim telefonima. Nemaju svi high end uređaje. Dapače – veliki broj Android uređaja ima slabije telefone.

Neki od preglednika koje smo probali su i mnogo bolji za vašu privatnost, manje podataka spremaju, blokiraju cookieje i reklame koje vas mogu pratiti po Internetu.
Ako ste zainteresirani za tako nešto, pročitajte u nastavku teksta o 5 web preglednika s kojima neće pogriješiti.

1) Firefox Focus

Puna mobilna verzija Firefoxa je odličan izbor (možda ne na prvu, ali ima podršku za ekstenzije), ali nam je ipak mnogo draži Firefox Focus. Focus je relativno nov web preglednik koji je na tržište došao u srpnju 2017. godine.

Ono što nas je tada oduševilo je da je to web preglednik koji ima mogućnosti kao što su sugestije kod pretrage i Google Safe Browsing koja provjerava linkove da se ne rade o phishing stranicama.

Kada zatvorite aplikaciju, svi tragovi vaših pretraga se brišu, ali možete obrisati i trenutačnu sesiju tako da kliknete na ikonicukante” u donjem desnom kutu dok vam je web preglednik otvoren.

Uz to, Mozilla svako malo izbaci nove mogućnosti za ovaj web preglednik i svakom novom verzijom je sve bolji i bolji. Svakako naša preporuka!

2) Opera Touch

Kao i Mozilla, Opera je poznata po svojim mogućnostima koje daju korisniku da si sam prilagodi web preglednik. Od postavki privatnosti do elemenata na ekranu koje možete dodati, premještati ili ukloniti.

Tu govorimo naravno o Operi za desktop računala, ali Opera je napravila fantastičan posao i u obliku mobilne aplikacije. Naša omiljena Opera za mobitele je Opera Touch, koja je posebno dizajnirana za korištenje s jednom rukom.

Mnoge korisnike je posebno iznenadio gumb koji se pojavljuje pri dnu ekrana, jer to baš nije uobičajeno za mobilne web preglednike. S tim gumbom možete lako pristupiti često upotrebljavanim kontrolama kao što su refresh page, close, search … Nadalje, tu je i pretraga Interneta uz pomoć glasovnih komandi što je ponekad izuzetno korisno, a vrlo ju je lako upotrijebiti.

I za kraj spomenimo da je ovo odlična aplikacija za sve one koji paze na svoju privatnost. S jednim kikom možete blokirati reklame i zaštitu vašeg telefona od cryptominera.

3) Microsoft Edge

Iako ćete na čitanje ovog podnaslova misliti da smo pogriješili, pročitajte ovaj paragraf do kraja. Znamo da vas Edge vjerojatno iritira ako ste Windows 10 korisnik i da ga ne želite koristiti, ali baš zbog toga niste svjesni da postoji i mobilni Edge koji je mnogo bolji od desktop verzije istoga.

Mobilna verzija Edgea je razvijena od potpuno drugog tima – onog koji je radio Edge za desktop računala. I ako usporedite ta dva proizvoda, vidjet ćete da se razlikuju u mnogo toga.

Ono što je nas oduševilo kod mobilne verzije Edgea je činjenica da je lightweight, kao i drugi preglednici na ovom popisu, ali i upozorenje koje vam iskoči kad recimo čitate portal koji je poznat po lošim člancima. Ako odete na portale koji često imaju fake news ili jednostavno lažu u svojim člancima, možete na mobitelu dobiti upozorenje za to!

Nadalje, ako se u mobilni Edge logirate s Microsoftovim accountom kojeg koristite i na Windowsima 10, moći ćete jako brzo sinkronizirati spremljene web stranice, te s jedne platformu na drugu “poslati” web stranicu. To znači da ako čitate nešto na Edgeu na mobitelu, možete bez problema stisnuti gumb i otvoriti Edge s istim URL-om na desktop računalu!

Ako i niste fan Edgea, vrijedi mu dati priliku na mobitelu. Pogotovo ako koristite Microsoftove alate na dnevnoj bazi.

4) Puffin

Puffin je definitivno jedan od najbržih web preglednika koje smo do sada probali, a probali smo ih mnogo! Teško je reći da li je najbrži u svim situacijama, ali u velikoj većini jest.

Neki će reći da brzina ništa ne znači ako to znači da se “žrtvuje” sigurnost, i slažemo se s time. Pogotovo jer ovdje to nije istina. Puffin je brz preglednik, ali i preglednik koji štiti vašu privatnost na Internetu, automatski kriptira sve konekcije i ima ugrađeni ad-blocker.

Spomenimo još da kada igrate preko njega igrice u pregledniku, on će vam na ekranu stvoriti virtualni kontroler. Ako ne znate što to jest, pogledajte gornji video. Sve u svemu, fantastičan web preglednik, iako nije toliko poznat kao neki drugi konkurenti.

5) Flynx

Flynx je vrlo neuobičajen Android web preglednik. Umjesto da “okupira” cijeli ekran na vašem mobitelu ili tabletu, ova aplikacija će “plutati” na vrhu ekrana bez obzira na to što radite u otvorenoj aplikaciji iz koje ste otvorili ovaj web preglednik.

To je izuzetno korisno kada koristite, npr. mobilnu aplikaciju Facebook, i otvorite neki link koji ste vidjeli na Facebook zidu.

Znamo da aplikacije poput Facebooka i Pinteresta imaju svoje ugrađene web preglednike, ali Flynx je mnogo ugodniji i praktičniji za koristiti i pomoći će vam da ne zaboravite što radite u pozadini, te vas neće odvraćati od određenih stvari. Jako zanimljiv web preglednik.

 

Piše: B.P.

1 komentar

  1. Zainteresirali ste me sada za operu touch.
    Trenutno imam OH browser koji ste preporučili u jednom članku. I odličan je.
    Sve je na dohvat jedne ruke, tako da uopće ne moramo protezati prste da bi smo dohvatili gornji dio ekrana kao na većini internet pretraživača.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here