Programi i aplikacije za sigurnost računala su itekako potrebni, pogotovo danas kada raznorazne internetske opasnosti vrebaju gotovo iza svakog ugla. Zato ih i koristimo. No stvat kod velikog broja takvih programa je u tome što oni obično troše jako puno resursa naših računala. Instaliramo neki sigurnosni program, pokrenemo ga i vidimo da se odjednom potrošnja radne memorije računala ”skočila” za 500 megabajta.

Ipak, postoji rješenje i za takve probleme. Premda su sigurnosni programi važni za svako računalo, bez obzira na to koliko ono novo ili staro bilo, stvar je u tome da ti programi ne moraju nužno ”teško padati” na performanse računala. U nastavku ovog članka nešto više ćemo reći o najboljim programima za sigurnost računala koji, osim što su jako dobri su i vrlo ”lagani” za potrošnju resursa računala.

PWGen

  1. PWGen

Svi oni koji se malo bolje razumiju u sigurnost računala znaju da je sigurnost puno više od antivirusnih programa i vatrozida. Kod korištenja online usluga prva crta obrane je naravno korištenje lozinki. Što je lozinka snažnija i kompliciranija to ju je u pravilu teže ”provaliti”.

No problem kod lozinki leži baš u tome. Kako bi bile što učinkovitije trebaju biti i dovoljno dugačke i komplicirane, no to ih onda čini težim za zapamtiti. Ovdje do izražaja dolazi ovaj program. Osim što je ”lagan” za resurse računala, PWGen je sigurnosni alat koji se može koristiti za kreiranje jedne ili više lozinki odjednom.

Kako bi stvari bile bolje i kako bi se sigurnost još više povećala, PWGen nudi vrlo širok spektar različitih uvjeta i kriterija za stvaranje što raznolikijih i boljih lozinki. Sve u svemu, ako trebate odličan generator lozinki koji neće ”teško” pasti na rad vašeg računala odaberite PWGen.

 

Avira Antivirus free

  1. Avira Free Security Suite

Windows Defender je dosta poboljšan u odnosu na svoje prošle verzije, što je svakako dobra i pozitivna stvar. No kako sigurnosti i osiguravanja nikad nije dosta, uvijek je dobra ideja dodatno se osigurati i tu je gdje Avira-ino sigurnosno sučelje dolazi najviše do izražaja.

Prva i jedna od najboljih stvari kod Avire jest ta što, iako se radi o sigurnosnom sučelju koje u sebi ima više toga za ponuditi, a ne samo antivirus, je ono vrlo ”lagano” za računala, odnosno neće trošiti puno resursa. Ako imate neko starije računalo i tražite način osiguranja računala koji bi bio lagan na potrošnju resursa i pouzdan, definitivno trebate isprobati Aviru.

S obzirom na to da se radi o sigurnosnom sučelju, a ne samo o antivirusnom programu Avira Security Suite u sebi sadrži velik broj dodatnih alata za poboljšavanje sigurnosti. Neke od njih su VPN za privatno pregledavanje interneta, upravitelj lozinkama, alat za ubrzavanje sustava, i dr. Odlične stvari kod Avire su ta što je cijelo sučelje jako pouzdano, nadogradnje su redovito dostupne i naravno, iako postoji i premium verzija, velik broj alata dostupan je i ako odaberete besplatnu verziju sučelja.

 

TinyWall

  1. TinyWall

Kao što sam već rekao Windowsov vatrozid je sam po sebi dosta dobar i pouzdan, no može biti malo problematičan za konfigurirati, pogotovo ako ste nov i neiskusan korisnik. TinyWall pokušava stvari pojednostaviti i ono što je posebno dobro jest to što mu u tome ide jako dobro (plus to što za vrijeme korištenja ovog programa nećete biti neprestano bombardirani reklamama).

TinyWall ima dva načina rada. Jedan je način rada pomoću crnih lista, dok je drugi pomoću takozvanih ”bijelih” lista (odnosno aplikacija će vam omogućiti onemogućivanje drugih aplikacija da pristupe internetu ili dopuštanje da pristup internetu imaju samo određene aplikacije koje vi odredite). Uz to TinyWall ima u sebi i automatski način detekcije koja sama po sebi obavlja jako dobar posao u određivanju toga koja od aplikacija bi trebala imati pristup internetu, a koja bi trebala u tome biti spriječena.

Iako je aplikacija ”malena” TinyWall odrađuje posao koji bi trebao odrađivati bez ikakvih problema. Ono što je posebno dobro jest to što vi kao korisnik imate potpunu kontrolu nad svojom internetskom povezivošću (što vam daje mogućnost da svoje računalo osigurate na mnoštvo različitih načina). Ako želite na svoju vatrozid dodati još koju ciglu sigurnosti odaberite TinyWall.

 

KeePass

  1. KeePass

Prilikom pristupanja internetu danas će nas gotovo svaka stranica, usluga ili aplikacija tražiti lozinku za ostvarivanje pristupa. Lozinka, kako bi bila korisna i upotrebljiva, treba ispunjavati neke stvari (kao što su duljina, kompliciranost kako bi ju bilo što teže shvatiti, itd.), kao što sam već napisao. Kako vama ide pamćenje velikog broja lozinka? Osim ako ne morate upamtiti 3-4 lozinke koje su oblika Pokemon1 ili Jabuka123 znate da ćete trebati paziti kako ih ne bi zaboravili.

Tu dolazi KeePass – aplikacija koja služi pohranjivanju svih informacija koje su potrebne za ulogiravanje u određene internetske stranice. KeePass čuva jedna glavna lozinka, tako da ćete morati zapamtiti samo nju, a sve ostale ćete bez ikakvog straha moći ”dati na čuvanje” ovoj aplikaciji.

Sve lozinke koje ovdje odlučite pohraniti bit će organizirane u skupine radi lakšeg snalaženja. Osim toga, možete i dodavati lozinke u različitim formatima (što je posebno korisno ako se prebacujete sa različitih upravitelja lozinki). KeePass u sebi sadrži i prilagodljiv generator lozinki uz pomoć kojeg možete kreirati vrlo snažne lozinke za ulogiravanje u aplikaciju. Osim što je ”lagana”, pouzdana i besplatna, KeePass aplikacija je ”must-have” za sve one koji koriste velik broj lozinki, a ne žele ih pamtiti.

 

Eraser

  1. Eraser

Kada nam neka datoteka ili mapa ne treba ono što ćemo najvjerojatnije učiniti jest da ćemo ih obrisati. Nakon brisanja većina nas zaboravi da su te datoteke ikada i bile na računalu. No jesu li one zaista obrisane? I da i ne. Ako netko koristi poseban program on (ili ona) stvari koje ste obrisali može vratiti.

Ako želite biti 100% sigurni da su stvari koje ste obrisali ostale obrisane za tu namjenu će vam trebati program kao što je Eraser. Radi se o vrlo jednostavnoj, ”laganoj” aplikaciji koja ima dvije namjene: označavanje svega što je obrisano od strane korisnika kao nemogućim za vraćanje i nakon toga prepisivanje nekoliko puta prostora kojeg su te stvari (aplikacije, datoteke, i sl.) zauzimale u memoriji.

Nakon instalacije Eraser biva integriran u Windows OS, što znači da možete desnim klikom miša kliknuti na bilo koju datoteku ili direktorij koji želite obrisati na siguran način i samo ih obrisati, bez straha da će ono što ste obrisali jednom netko možda moći pronaći. Jednostavan za korištenje, ”lagan” za resurse računala i vrlo koristan, Eraser je aplikacija koja će definitivno dodatno pojačati mjere zaštite privatnosti kod svakog korisnika.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here