Unatoč tomu što se radi o jednom od najpopularnijih (ako ne i o najpopularnijem) internetskom pregledniku na svijetu, kojeg danas koriste na stotine milijuna korisnika, Google Chrome baš i nije poznat po čuvanju privatnosti korisnika.

Ako se odlučite na korištenje ovog preglednika, a želite da vaše informacije i osobni podaci budu maksimalno sigurni, trebat ćete se malo potruditi oko toga kroz određene ekstenzije. U nastavku ovog članka govorit ćemo o nekim od najboljih i najkvalitetnijih Google Chrome ekstenzija, uz pomoć kojih će vaši podaci ostati sigurni.

Popis koji slijedi uključivat će i neke od najčešćih načina kako korisnici samo mogu uzrokovati to da njihove informacije budu izvrgnute opasnosti, kao i opis ekstenzija koje će to spriječiti i tako sačuvati sve ono što se nalazi na vašem računalu ili pametnom uređaju.

 

Upravljanje kolačićima unutar Google Chromea

Kolačići su maleni dijelovi informacija koje internetske stranice šalu na korisnikovo računalo. Zahvaljujući kolačićima, internetska stranica bilježi aktivnosti koje korisnik radi na toj stranici. Neki od kolačića automatski nestanu odmah nakon što korisnik napusti tu internetsku stranicu, dok u nekim slučajevima kolačići ostanu i služe prepoznavanju ponovnog posjeta tog korisnika internetskoj stranici ili kod prepoznavanja ulogiravanja.

Stvar kod kolačića jest ta da je velika većina njih potpuno bezopasna, no isto tako, neki od kolačića dodatno olakšavaju praćenje aktivnosti korisnika, što može dovesti do različitih rizika. Iz tih razloga, ne bi bilo loše blokirati neke ili sve od kolačića.

Kako biste obrisali sve kolačiće svaki puta nakon što isključite preglednik, u tome će vam jako pomoći ekstenzija pod nazivom Cooke AutoDelete. Nakon što je instalirate u Chrome, ona će se otvoriti u novoj kartici. Nakon što se pokrene, kliknite na CAD s lijeve strane i ondje omogućite automatsko čišćenje.

Ono što isto tako možete učiniti jest stvaranje iznimki kod kolačića za određene internetske stranice. One stranice za koje znate da su pouzdane i koje često posjećujete možete staviti na popis iznimki. Jednostavno utipkajte naziv stranice i označite kvadratiće pored ”Keep Local Storage” i ”Keep All Cookies”.

HTTPS Everywhere

Posjećivanje stranica koje nisu sigurne

Danas je velika većina internetskih stranica osmišljena na temelju HTPPS certifikata, odnosno na temelju sigurne verzije putem koje se mogu prebacivati datoteke. No i dalje postoje neke stranice koje ne koriste HTTPS i koje su samim time vrlo rizične. Posjet takvim stranicama izvrgava podatke korisnika riziku.

Iz tog razloga i za tu svrhu postoji ekstenzija za Google Chrome pod nazivom HTTPS Everywhere. Nakon što nju skinete i postavite u Chrome, ona će automatski sve stranice koje nisu osigurane ovim certifikatom, na njih staviti HTTPS. Ovo je jako dobra stvar iz više razloga: osim što će vaši podaci biti sigurniji, HTTPS vas štiti od potencijalnih napada hakera, koji mogu pokušati špijunirati vaše aktivnosti, provaliti u vaš korisnički račun i raditi slične vrste nereda.

Unshorten.link

Klik na poveznice koje su skraćene

Ponekad će internetska stranica skratiti poveznicu na neku stranicu. To se često zna dogoditi u slučaju da je dostupan samo ograničen broj simbola, kao što je recimo slučaj kod Twittera. Skraćena verzija poveznice na internetsku stranicu također se može koristiti za stvaranje jednostavne URL za reklame ili za ”čišći” izgled stranice na internetu.

No i tu postoji jedan problem. Ponekad takve skraćene internetske stranice korisnika mogu odvesti na neke stranice koje nisu sigurne i čije je otvaranje vrlo riskantno. Takve neugodnosti možete izbjeći ako skinete Chromeovu ekstenziju pod nazivom Unshorten.link.

Svrha te ekstenzije jest vraćanje poveznice internetskih stranica na njihovu originalnu duljinu, kao i skeniranje poveznica u potrazi za različitim štetnim programima. Ako je neka od tih skraćenih stranica bila potencijalno opasna, ova ekstenzija će vam to odmah dati do znanja. Uz to, Unshorten.link automatski će brisati sve kolačiće za praćenje s poveznice internetske stranice.

 

Click&Clean

Ostavljanje previše informacija tamo gdje to ne biste trebali

Povijest pregledavanja govori u stvari ono što radite i što ste radili na internetu. Vrlo loša stvar je što te informacije o vama mogu dobiti i hakeri. Googleov Chrome u sebi pohranjuje podatke kao što su lozinke i financijske informacije, a za takve informacije sigurno ne želite da ih se dokopaju prevaranti. Zato postoji ekstenzija pod nazivom Click&Clean.

Ta će ekstenzija na vrlo brz i jednostavan način obrisati sve informacije iz Chromeove pohrane, kao što su informacije cache memorije, povijest pregledavanja, povijest skidanja, privremene podatke i naravno, sve kolačiće. Osim toga, Click&Clean vrlo uredno čisti SQL baze podataka, traži bilo kakve štetne stvari i briše povijest klikova. Sve u svemu, vrlo korisna stvar.

blur-security-extension

Izlaganje lozinki i adresi elektroničke pošte

Blur je ektenzija koja će stvoriti vrlo snažnu lozinku za sve internetske stranice koje posjećujete. Na neki način, Blur služi kao odličan Upravitelj lozinki, no to nije jedina svrha te ekstenzije. Osim stvaranja lozinki, Blur može skrivati adrese elektroničke pošte, što će dodatno otežati posao prevarantima u slučaju da se oni pokušaju dokopati vaše e-mail adrese.

Blur također sadrži i mogućnosti skrivanja podataka kreditnih kartica i telefonskih brojeva. Ako želite da vaši osobni i najosjetljiviji podaci budu maksimalno zaštićeni, svakako bacite oko na ovu ekstenziju.

Fair Adblocker

Reklamni sadržaji i pop-up sadržaji

Ekstenzija za blokiranje reklamnih sadržaja pod nazivom Fair Adblocker osmišljena je kako bi zaustavila sve one dosadne i naporne reklame ili videozapise, koji se znaju samo pojaviti kada otvorimo neke stranice. Osim toga, ova ekstenzija u sebi također ima i mogućnosti zaštite od praćenja te poboljšane mogućnosti vezane uz privatnost.

Fair Adblocker je vrlo oštar i rigorozan po pitanju onih napornih reklama, no ono što je još jedna dobra stvar u vezi ove ekstenzije jest to što omogućuje korisniku odobravanje određenih vrsta reklamnih sadržaja, što dopušta reklamiranje legitimnim oglašivačima, odnosno onima koji se uglavnom nalaze na legitimnim stranicama. Ekstenzija će vam čak dopustiti i broj reklamnih sadržaja koje smatrate prihvatljivima i za koje želite dopustiti da se očitaju na jednoj, internetskoj stranici.

 

Sigurnosti nikada dovoljno

Čak i kada dajemo sve od sebe kako bismo pazili na sigurnost tijekom pregledavanja interneta, nismo dovoljno sigurni. Stvari se mogu dogoditi, koje onda mogu dovesti do različitih, neželjenih i ponekad opasnih posljedica. Dodavanje neke od ovih ili svih ekstenzija za Google Chrome daleko će poboljšati vašu sigurnost na internetu. Ako koristite Chrome, svakako provjerite i isprobajte ove ekstenzije.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here