Mnogima od nas može se činiti da Amazonu ne postoji prava alternativa, jer je on na najmoćniji način simbolizirao sve ono što e-trgovina znači i što ona jest. Bez sumnje, Amazon danas nudi robustan raspon robe u kombinaciji s najboljim korisničkim iskustvom, cijenama, politikom dostave i povrata novca u slučaju nezadovoljstva korisnika ili kupaca. Zatim osim toga, postoje i pretplate na Amazon Prime i budućnost vezana oko oko Interneta stvari, zbog kojih Amazon izgleda doista nenadmašan i kao da ovoj e-trgovini ne postoji alternativa. No je li to doista tako?

Međutim, istina je da postoji nekoliko internetskih trgovina koje se ne podudaraju samo s Amazonom u smislu opsega i ponude, već i u pogledu besprijekornog korisničkog iskustva (ako nisu i bolja od Amazona). Dakle, prije nego što počnete koristiti “Amazon” kao sinonim za kupovinu putem interneta, bacite pogled na ove, vrlo dobre alternative trgovini Jeffa Bezosa, zbog kojih biste mogli čak i u potpunosti prestati koristiti Amazon, ako ga koristite.

 

Newegg kupovina online

Newegg

Iako nije baš popularan kod nas Newegg je izvrsna alternativa za sve one koji se odluče jednom zauvijek maknuti od Amazona, ali kojima ipak nedostaju Amazonove značajke i asortiman proizvoda. Zapravo, od praćenja narudžbe do provjere vaše nadzorne ploče, teško da postoji neka značajka koju Newegg izgleda nije doslovno kopirao od Amazona.

Uz to, e-trgovina podržava i lokalizirane web stranice i valute širom svijeta te tako privlači mnoge trgovce, što nije nikakvo iznenađenje. Čini se da je stranica dobrim dijelom kopirala i Amazonov prikaz sličnih proizvoda na dnu svake stavke. Postoje i “liste želja”, “dnevne ponude” i “glavne prodajne stvari na tržištu.” Naravno, imaju “prvoklasno” članstvo koje nudi besplatno probno razdoblje od 30 dana, zajedno s opcijama kao što je “besplatna brza poštarina unutar tri dana ili ranije.”

Što se tiče stvarnog asortimana proizvoda, Newegg zasigurno ni po čemu ne zaostaje za Amazonom (ako zaostaje uopće). Izvorno prodavač elektronike, Newegg nudi tisuće artikala povezanih s Internetom stvari. Cijene se u potpunosti podudaraju s onim što se nudi na Amazonu. Ali Newegg prodaje jako velik asortiman artikala i to ne samo što se tiče gadgeta i elektronike; trgovina ima u ponudi velik broj igara za igrače konzole, automobilsku opremu, softverske komponente, igračke za djecu i odjeću.

ali express

Ali Express

AliExpress je u biti internetska trgovina s potpisom Alibabe, koja nudi sličnu ponudu artikala kao i Newegg, s time da Ali Express ipak izgleda jedinstvenije i nije toliko kopija Amazona, što se izgleda tiče.

Predmete možete pretraživati kao i na bilo kojem drugom web mjestu e-trgovina. S AliExpressom dobivate potporu globalnog tržišta Alibabe, što može dovesti do toga da cijene nekih proizvoda budu nešto jeftiniji nego što bi inače bili. Raspon ponuda računalnih dijelova, elektroničkih komponenata i IoT proizvoda prilično je širok.

Na AliExpressu dobivate nevjerojatne ponude za pametne telefone, što ga čini stvarno dobrom alternativom Amazonu i u pogledu ovog segmenta. Trgovina se može pohvaliti i velikim odjeljkom za artikle kao što su nakit, odjeća i obuća. Odjeljak odjeće na AliExpressu daje dobar izbor za sve kriterije pretraživanja koje možete zamisliti.

Možda je korisničko sučelje nešto kompliciranije i suhoparnije od onoga na Amazonu, no ono što je dobro su niže cijene gotovo svih proizvoda, u odnosu na one koje ćete pronaći na Amazonu.

AliExpress nije početnik u e-poslovanju. Trgovina nudi slična jamstva povrata novca i pravovremene isporuke za proizvode kao Amazon.

rakuten online

Rakuten

Ova japanska internetska trgovina osvaja vrlo visoke ocjene zbog minimalističkog sučelja i širokog asortimana proizvoda. Rakuten ima drugačiji model e-trgovine, gdje se uspoređuju proizvodi iz različitih internetskih trgovina, tako da možete odabrati onu mogućnost koja je cjenovno najprihvatljivija za vas.

Neke trgovine koje podržavaju Rakuten uključuju Amazon, eBay, Walmart, Walgreens i Kohl’s. Kako biste mogli obaviti kupnju, ne morate otići s internetske stranice Rakutena, jer se te trgovine koriste samo za ispunjenje ponude. Gotovo svi proizvodi koji su vam potrebni mogu se naći u za to odgovarajućoj trgovini. Rakuten je izuzetno opsežan i nudi povrat proizvoda i jamstva kao i bilo koja druga trgovina.

ebay kupovina online

eBay

eBay je i dalje veliki konkurentni igrač u segmentu e-trgovine. Trgovina nudi gotovo sve iste proizvode koje nudi i Amazon i njemu slične trgovine, što znači da ćete ponudom i asortimanom biti itekako zadovoljni.

Putem eBay-a moći ćete kupiti također raznovrsnu robu i proizvode; s time da je glavni naglasak stavljen na elektroničku opremu, kao što su igraće konzole, pametni telefoni, mobiteli, igre, računalne komponente, igraći kontroleri, do softverskih artikala, što znači da putem eBay-a možete za pristupačnu cijenu pronaći Windows 10 Home CD ključ. Trgovina naravno nudi povrat novca u slučaju nezadovoljstva kupca. Sve u svemu, još jedna vrlo solidna alternativa Amazonu.

Thrive Market

Thrive Market

Veliki razlog zbog kojeg se mnogi ljudi sada okreću od Amazona jest Amazonova etička strana, koja je definitivno jedna od najlošijih strana ove e-trgovine: od loše plaće radnika do potkopavanja poslovne prakse, Amazon nije najbolje mjesto za kupnju ako želite kupovati i pritom imati čistu savjest, što je vjerujem, barem nekima od nas čak i danas važna stavka.

Thrive Market svoju pažnju stavlja na organsku i etički proizvedenu hranu i namirnice; čineći tako pristupačniju alternativu Whole Foods e-trgovini, koja je, što i nije neko iznenađenje, sada u vlasništvu Amazona. Za malu mjesečnu naknadu od 5 USD mjesečno ostvarujete popuste od 25% do 50% na mnoge visokokvalitetne proizvode, što je dodatni razlog zbog kojeg vrijedi iskušati ovu trgovinu.

Thrive Market sadrži mnoge iste korisne značajke kao i Amazon Fresh, poput mjesečne pretplate na određene proizvode, ali s puno većim fokusom na zdravu hranu, zdrave grickalice i specijalističku prehranu (kao i na općenite svakodnevne proizvode). Najbolje od svega je što dolazi s 30-dnevnim besplatnim pokusnim razdobljem, tako da ne morate odmah obvezati.

Amazon je e-trgovina koja je redefinirala i etablirala načine i mogućnosti kako korisnik putem interneta može kupiti gotovo svaki artikl. Tijekom godina, međutim, Amazon je imao svoje pluseve i minuse, što ne bi bilo neobično da ti minusi nisu, barem danas, znatno vidljiviji i uočljiviji od pluseva, pogotovo zbog one etičke strane medalje. No, ono što je dobro u cijeloj ovoj priči jest da danas postoji određen broj vrlo dobrih alternativa Amazonu, koje također zaslužuju priliku.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here