Mozilla nema samo dobar web preglednik, nego će uskoro imati i kvalitetan VPN servis. Trenutačni VPN servis koji imaju izlazi iz beta testiranja i postat će komercijalan. Korisnici će ga moći kupiti za 4.99 dolara mjesečno.

Prošle godine je Mozilla krenula s testiranjem VPN kojeg su nazvali FPN, odnosno “Firefox Private Network”. Sada su čelni ljudi Mozille dovoljno sigurni u proizvod koji su razvili i odlučili su ga ponuditi na tržištu. Točnije, VPN postaje samostalni produkt namijenjen široj publici. Barem su tako napisali na svom blogu.

Addon vs. samostalni produkt

Sada dolazimo do zanimljivog dijela. Ako ste koristili FPN u beti, onda znate da je Mozilla ponudila addon za web preglednik koji ste mogli instalirati i koji bi, nakon što ga osposobite, kriptirao vaš Internet promet. Takav način rada nije najbolji jer addon kriptira samo promet unutar web preglednika. Ali ne kriptira Internet promet koje rade druge aplikacije. Uz to, korištenje ovog addona je bilo ograničeno na samo 12 sati mjesečno.

Zato će Mozillin VPN biti samostalni produkt koji ćete moći skinuti na svoj uređaj (Android, iOS, Windows PC, Chromebook), aktivirati ga, odnosno upaliti ga, te će on kriptirati sav vaš Internet promet. Bez ikakvih ograničenja u broju sati koje ga možete koristiti. Jedino ograničenje je da ga paralelno možete koristiti na maksimalno 5 uređaja što je i više nego fer.

Uz to, svi koji se pretplate na ovu VPN uslugu, koja će koštati 4.99 dolara mjesečno, dobiti će mogućnost spajanja na VPN servere u 30-ak zemalja. Tako ćete moći sami odlučiti želite li da vaš Internet promet ide preko VPN servera smještenog u Kanadi, Americi ili negdje drugdje.

Zasad usluga ekskluzivna za US

Isto tako, moramo napomenuti da ova VPN usluga zasad neće imati podršku za MacOS i Linux, te je ekskluzivna za Ameriku. Ako ne živite u US, nećete moći kupiti uslugu. Ali ne brinite – Mozilla će se postepeno širiti po svijetu, tako da će vrlo brzo na red doći i Europa. Čak postoji i waitlista na koju se možete upisati pa ćete dobiti obavijest kada VPN postane dostupan i kod nas.

Mozilla VPN servere će održavati Mullvad. Oni su poznati VPN provider, tako da ne sumnjamo da će obaviti dobar posao. Nadalje, Mozillin VPN servis ne bi trebao imati nikakvih logova što je važno za znati. Mullvadovi serveri, koje će Mozilla koristiti, koriste i Wireguard protokol kako bi imali što veće brzine prilikom korištenja VPN usluge.

Što se subskripcije tiče, da biste ju mogli kupiti (op.a. Jednom kada bude dostupna u EU), morat ćete kreirati Firefox korisnički račun. Zašto? Iz Mozille su rekli sljedeće:

Firefox sends Mozilla data about your device, operating system, version, and a unique identifier that Mozilla connects to your Firefox Account and receives data about when you install Firefox Private Network, when you use the service, and engage with our surveys and Firefox”.

I za kraj, ima li Mozilla šanse na tržištu VPN usluga? Ukratko – ima. Ako će imati kvalitetnu uslugu, bez nekih većih problema s brzinama i privatnošću/sigurnošću, vjerujemo da imaju šanse. Neki iskusniji “igrači” također imaju mnogo veću mrežu servera i nude uslugu po niskim cijenama, ali … Možda ih Mozilla natjera na još veće snižavanje cijena i možda postanu malo više inovativni kada ovo tržište postane “krcato” drugim kompanijama. U svakom slučaju, čeka nas zanimljivo vrijeme.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here