Firefox 55 je izašao jučer, a jedan značajan dodatak ove inačice Firefoxa je i WebVR. Dok je Mozilla ovaj put malo zakasnila sa ovom značajkom, jer Chrome i Edge već neko vrijeme uključuju ovu funkcionalnost, korisnici sustava Windows koji imaju HTC Vive ili Oculus Rift headset sada mogu doživjeti VR bez potrebe za preuzimanjem Firefox Nightly dodatka.

Ovaj API je izvorno zamišljen još davne 2014. i omogućava web preglednicima da otkriju, i aktiviraju relevantni hardver priključen na računalo za korištenje VR headseta.

Drago nam je što možemo najaviti da će se WebVR sada standardno prepoznavati i aktivirati svim korisnicima sustava Windows s priključenim HTC VIVE ili Oculus Rift headsetovima u najnovijojoj verziji Firefoxu 55 (koja se pojavila za besplatan download 8. kolovoza). WebVR pretvara virtualnu stvarnost (VR) u vrhunski doživljaj na webu, dajući mu beskrajne mogućnosti otkrivene u otvorenosti i novim funkcionalnostima web platforma.

Kada se kombiniraju s WebGL-om za prikaz 3D grafike, ti API-ovi pretvaraju preglednik u platformu koja omogućuje objavljivanje VR sadržaja na webu i trenutačno konzumiraju s bilo kojeg VR uređaja.


WebVR je nova eksperimentalna značajka preglednika koja je omogućila da web sadržaj izrađen pomoću programa Javascript i WebGL bude doživljen u VR-u. Što je WebVR i kako to izgleda uživo možete pogledati u ovom kratkom videu:

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here