Ako ste osoba koja “kronično” otvara hrpu tabova, ne brinite – Microsoft je možda našao rješenje za ta taj problem.

Kako je Microsoft odlučio odbaciti stare web preglednike i ne ulagati više u njih, tako su sve resurse prebacili na Edge web preglednik. Kako smo već davno pisali, Edge se bazira na Chromiumu što mu daje odličnu poziciju da se natječe s Googleovim Chromeom i Mozillinim Firefoxom. Zato, da bi učinili Edge malo boljim i privlačnijim korisniku, najavili su da testiraju “sleeping tabs”. S time bi trebali “jako” smanjiti potrošnju resursa koje web preglednik troši.

Kako će “sleeping tabovi” pomoći Edgeu?

Microsoft je nedavno najavio na svojoj web stranici “Microsoft Tech Community” da rade na novoj featureu. Kao što smo rekli, radi se o “sleeping tabovima”, a Microsoft je pokušao opisati što je to, kako radi i kako ćete vi od toga imati koristi.

Kada Edge preglednik detektira da vi ne koristite određeni tab, oni će ga “zamrznuti”. Ova tehnologija koristi Chromeov ugrađeni “freezing feature” koji pauzira sve skripte na stranici koja je otvorena. No, Edge ide i korak dalje. Kada detektiraju da duže vrijeme niste pogledali određeni tab, oni će ga staviti na “spavanje”. Tada će Edge otpustiti sistemske resurse koje ta stranica koristi, pa će računalo bolje raditi, odnosno ti resursi se mogu koristiti za nešto drugo.

Vremenski period o kojem se radi je – dva sata. Ako imate web preglednik otvoren cijeli dan i imate otvoreno hrpu tabova, velika je šansa da oni stoje otvoreni za situaciju – “ako vam slučajno zatrebaju”. To vrijeme se mjeri u satima, a nekad i danima. Zato dva sata što se nama čini kao razumno vrijeme. Ako se vi ne slažete s time, možete taj timer sami odrediti i reći da Edge stavi stranicu u spavanje za X minuta ili X sati. Kako god vama odgovara.

Pitanje je koliko resursa vam takav feature može “uštedjeti”? Microsoft je napravio neke testove i rekli su da prvi (rani) testovi i pokazuju memorijsku uštedu od oko 26 posto. Što znači da ako vam neki tab uzima 400 MB RAM-a, on će nakon što ode u sleep uzimati “samo” 300 MB RAM-a. Naravno, na manjim stranicama će apsolutni iznos biti manji, ali shvaćate poantu.
Nadalje, neki testovi su pokazali da će “uspavljivanje” tabova smanjiti potrošnju baterije za 29 posto što znači duži vijek trajanja baterije.

Ako koristite Edge i ne možete dočekati ovaj feature, bacite oko na dva Microsoftova kanala – Microsoft Edge Canary i Dev channel.

Pitanje koje se postavlja samo – što će Microsoft u idućoj nadogradnji još donijeti? Vjerujemo da je ovo dobar napredak i da će ova funkcionalnost biti korisna mnogima, ali teško da će se netko “odvojiti” od Chromea ili Firefoxa zbog ovoga. Zato se nadamo da će nas Microsoft u budućnosti pozitivno iznenaditi.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here