Zahuktava li se utrka aplikacija za videopozive prije jeseni? Sudeći po naporu koji se ulaže oko Microsoft Teams aplikacije, može se utvrditi da su već odavno započele pripreme prije potencijalnog zatvaranja koje nas vjerojatno očekuje ako dođe do porasta brojki zaraženih.

Trend prema kojem Microsoft ide kod svoje aplikacije je stvaranje hibridnog radnog mjesta gdje se različiti segmenti radnog procesa integriraju unutar videopoziva. Jedan od novijih alata koji širi mogućnost Microsoft Teamsa je PowerPoint Live. Ovim alatom korisnici već neko vrijeme mogu međusobno dijeliti prezentacije pomoću QR koda ili poveznice unutar Microsoft Teams aplikacije.

Jednom kad se netko od korisnika pridruži prezentaciji uživo, može pratiti izlaganje i prolaziti kroz druge slajdove kako bi cjelokupne informacije bile dostupne. Tijekom prezentacija korisnici imaju mogućnost praćenja titlova na preferiranom jeziku jer PowerPoint Live omogućuje simultani prijevod. Cjelokupnu podršku ova opcija trenutno ima za engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski i kineski jezik. Potrebno je napomenuti kako je za ovu mogućnost nužno imati Windowse 10 te PowerPoint unutar Microsoft 365 pretplate.

Novost koju je Microsoft ovih dana predstavio i tako još unaprijedio PowerPoint Live je dodatna mogućnost za poboljšanu funkcionalnost prevođenja slajdova. Značajka pod nazivom „Slide translate“ omogućit će sudionicima webinara preoblikovanje i samostalni prijevod sadržaja slajdova unutar zasebnog pregleda prezentacije (private view). Ova sjajna mogućnost posebno će doći do izražaja kad se radi o webinarima ili sastancima gdje su sudionici iz različitih zemalja. „Slide translate“ omogućit će sudionicima samostalno praćenje izlaganja bez da se ometa izlagača ili ostale sudionike.

Izlaganje PowerPoint prezentacija u Microsoft Teams aplikaciji zaista je dobilo jednu novu, praktičnu, dimenziju. Izlagač na zaslonu može vidjeti uvećani trenutni slajd, a ispod njega se nalaze umanjeni slajdovi koji slijede. Izlagač također može na zaslonu istodobno vidjeti bilješke, okvir za chat sudionika te njihove profile. S druge strane, sudionici vide izlagača i njegov trenutni slajd o kojem se daju informacije, a mogu slobodno manipulirati s ostalim slajdovima, raditi njihove prijevode, komunicirati s drugim sudionicima te imati pregled nad bilješkama.

Mogućnost samostalnog prijevoda još je jedna dodatna prednost kojom se Microsoft Teams želi nametnuti na tržištu i bit će zanimljivo vidjeti u drugoj polovici godine ako će se udjeli na tržištu aplikacija s videopozivima mijenjati.

Na prikazu ispod teksta mogu se vidjeti razlike u tržišnim udjelima aplikacija za videopozive kod usporedbe 2020. i 2021. godine.

video-call-market-share-2021-vs-2020-1048x1536

 

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here