Stare verzije Windowsa, u kojima se nalazi i Internet Explorer, još uvijek koriste brojne poslovne organizacije. Toga su itekako svjesni u Microsoftu, gdje smatraju da Explorer treba postati dio prošlosti, te korisnike mole da se prebace modernije preglednike.

Chris Jackson, Microsoftov viši arhitekt za cyber sigurnost, u svom je novom blog postu napisao da upotreba Internet Explorera kompanijama donosi pregršt tehničkih problema. Ostajanjem pri browseru čija prva verzija datira iz 1995., tvrdi, stvaraju si dodatne troškove koje ne bi imali da odaberu moderno rješenje za svoje uređaje.

Isti čovjek također navodi da postoje tvrtke koje još uvijek koriste Internet Explorer 6. Šesticu je izdvojio upravo zbog toga što je stara već 20 godina i nije u mogućnosti pravilno prikazivati moderne web stranice.

Microsoft je 2016. prekinuo podršku za Internet Explorer 8, 9 i 10. Jackson je u blogu detaljno objasnio zašto preglednik mora postati dio prošlosti.

Slika koju je Microsoftov arhitekt objavio uz tekst o Exploreru

„Vidite, Interner Explorer je rješenje za kompatibilnost. Ne podržavamo nove web standarde za njega, te iako mnoge stranice još rade dobro, programeri danas više jednostavno ne rade testiranja na Internet Exploreru. Oni testiraju na modernim preglednicima. Dakle, kada bismo nastavili s prijašnjim pristupom, završili biste u scenariju gdje, optimiziranjem za stvari koje imate, ne biste mogli koristiti nove aplikacije kako one izlaze na tržište. Budući da nove aplikacije izlaze sve češće i češće, želimo vam pomoći da ne propustite (priliku istražiti) veliki dio weba!“, poručio je Jackson.

Međutim, IE je po upotrebi i dalje drugoplasirani web preglednik u svijetu s 10.46% tržišnog udjela (sve verzije Explorera zajedno). Njegov nasljednik Microsoft Edge drži četvrto mjesto s 4.3% udjela.

Za kraj pogledajte detaljan video o Internet Exploreru, njegovom usponu i padu:

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here