Adobe već neko vrijeme radi na razvoju alternativa kako bi u potpunosti zamijenio svoju zastarjelu tehnologiju Adobe Flash Player. Ova tehnologija iznimno se puno koristila u nekim davnim vremenima na web stranicama koje su danas poprilično zastarjele. Unatoč tome, danas još uvijek neka web mjesta koriste Adobe Flash Player – no kako se čini takvo što neće potrajati još dugo. Iz kompanije Adobe su naglasili kako krajem ove godine u potpunosti gase Adobe Flash Player, kao i svu podršku za tu tehnologiju.

Gašenje ove tehnologije najavljeno je već prije 3 godine, a u tom periodu Adobe je surađivao s raznim stručnjacima i razvijateljima najpopularnih web preglednika – kako bi što bezbolnije svoju staru tehnologiju zamijenio novim rješenjima. Umjesto Adobe Flash Playera, trebala bi se koristiti moderna rješenja u vidu HTML5, WebGL-a ili Web Assembly-a. Vjerujemo kako je taj period prilagodbe prošao u očekivanjima i kako je veći dio zastarjele Adobe tehnologije maknut s interneta.

Zanimljivo, Adobe već neko vrijeme svojim korisnicima nagoviješta odlazak Adobe Flash Playera te istima preporučuje da se klone ove tehnologije u širokom luku. Unatoč tome, dio korisnika još uvijek se koristi tom tehnologijom, iako više nije podržana na web preglednicama. S godinama se na Adobe Flash Playeru nakupila gomila sigurnosnih problema – a to je zasigurno jedan od ključnih razloga zašto se Adobe želi riješiti te tehnologije.

Bilo kako bilo, krajem ove godine Adobe Flash Player odlazi jednom za svagda u ropotarnicu povijesti. Adobe će stopirati sve mogućnosti preuzimanja ove tehnologije, kao i u potpunosti ukinuti podršku za korištenje Adobe Flash Playera. Ovu ćemo godinu dakle zaključiti još jednim velikim oproštajem od tehnologije koja je mnogima među nama obilježila rane korake na internet i web mjesta. Svima onima koji još uvijek imaju instalirane verzije Adobe Flash Playera na svojim računalima, Adobe poručuje da je vrijeme za deinstalaciju i potpuno micanje od te tehnologije. Sigurnost korisnika je ipak na prvom mjestu, a ta tehnologija postala je suviše nesigurna i nedovoljno moderna za današnje suvremene web stranice.

 

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here