Android je najpopularniji operacijski sustav na svijetu i tu titulu sasvim sigurno nije zaslužio bez pokrića. Inženjeri u Googleu trude se svakodnevno unaprijediti sistem i prilagoditi ga novim zahtjevima tržišta i korisnika, a sve s ciljem kako bi stvorili jedno moderno okruženje u kojem će korisnik istinski uživati u radu na pametnim uređajima. Zanimljivo, jedan od minusa kod Android sustava bio je sustav stvaranja sigurnosne kopije podataka, koji bi se novom nadogradnjom trebao uvesti i tako spriječiti gubitak podataka korisnika.

Zamislite da se nešto desi vašem pametnom telefonu pa poželite napraviti potpuni reset ili da želite prodati uređaj, ali podatke želite zadržati za sebe. U oba slučaja dobro bi vam došla mogućnost stvaranja sigurnosne kopije podataka. Do sada je ta opcija postojala putem Google Drive servisa, ali se radila automatski i korisnik nije mogao na nju utjecati.

Zanimljivo, uređaj je trebao biti spojen na WiFi i na punjaču, da bi se aktivirao sustav koji bi napravio sigurnosnu kopiju. No, prema najnovijim informacijama takav način sigurnosne pohrane podataka trebao bi dobiti novu nadogradnju kod koje bi korisnik samostalno mogao napraviti backup kada bi za time osjetio potrebu.

I dok bi mnogi možda pomislili kako će ova novost biti rezervirana samo za korisnike koji koriste najnovije verzije sustava, činjenica je da ova funkcionalnost neće biti vezana u Android sustav. Ako ćete poželjeti dobiti mogućnost sigurnosnog spremanja podataka, morat ćete nadograditi svoju aplikaciju Google Drive jer upravo je ona zaslužna za spremanje podataka s vašeg pametnog telefona ili tableta.

Iako još nije službeno poznato, vjeruje se kako će ova mogućnost biti na raspolaganju svim korisnicima Androida, što bi bilo od velike koristi posebno onima koji žele stare uređaje zamijeniti novima, a pri tome ne žele izgubiti svoje podatke. Dio korisnika već je dobio ovu funkciju, a svi vi ostali koji još niste – možete je očekivati u nekoj od sljedećih nadogradnji vaših aplikacija.

Piše: M.Ž.

2 Komentari

  1. Nije mi skroz jasno i da li novinar misli na običan backup, ali na Huaweiu imam sigurnosno kopiranje godinama. Nikakav Google Drive, i mogu birati da spremi u unutarnju memoriju, SD karticu ili računalo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here