Korisnici pametnih telefona i tableta postaju sve mlađi, što je primijetila i prepoznala ”industrija” proizvodnje aplikacija. Bez obzira na to radi li se o njihovom vlastitom pametnom telefonu koji dobiju od roditelja, djedova i baka ili rodbine ili o tuđim uređajima, djeca sve ranije počinju koristiti pametne telefone i tablete.

S obzirom na to, od iznimne je važnosti osigurati djecu na najbolji mogući način. Jedan od načina kako korisnik može osigurati svoje dijete, ali isto tako i sebe od različitih neželjenih, internetkih stvari je putem Google Play Trgovine. U nastavku članka ćemo objasniti kako.

 

Onemogućivanje skidanja aplikacija s nepoznatih izvora

Google je nedavno dodatno unaprijedio svoje mogućnosti u pogledu zaštite korisnika, s posebnim osvrtom na zaštitu maloljetnika i djece. Iako se ne radi o bogzna kakvim metodama, opet je bolje na nekakav način barem pokušati zaštititi djecu nego ne činiti ništa i onda se iznenaditi kada nalete na različite eksplicitne sadržaje ili još bolje, ako to bude vas kao roditelja koštalo.

Prvi korak u zaštiti djece je onemogućivanje skidanja aplikacija s nepoznatih izvora. Ovo ne samo da može zaštititi vaše dijete od toga da sa interneta skine potencijalno za sigurnost štetnu aplikaciju, već može zaštititi i vas kao roditelja od posljedica koje bi bile kasnije štetne za vas. Onemogućivanje skidanja aplikacija s nepoznatih lokacija može se obaviti ako odete pod postavke – sigurnost  iako odznačite kvadratić pored ”skini aplikacije s nepoznatih izvora”.

Iako danas na internetu postoje različite stranice (izuzev Googleove Play Trgovine) sa kojih iskusniji (i odrasliji) korisnik može skinuti najrazličitije aplikacije, na ovo treba pripaziti ako vaš uređaj koristi vaše dijete. Opasnost od virusa, praćenja, skidanja eksplicitnih sadržaja seksualne ili nasilne prirode je jednostavno previsoka da bismo ovo  zanemarili.

Za drugi, dodatni način zaštite, trebate otići unutar Googleovu Trgovinu aplikacijama i odande otići pod ”Preferences”. Unutar opcija preferenci pronaći ćete dodatne opcije koje se zovu ”roditeljska kontrola” ili ”Parental Controls”. Unutar ovih opcija imat ćete dodatne mogućnosti ograničavanja skidanja aplikacija na vaš pametni telefon ili tablet sukladno dobi. Ovdje postavite dob i odredite PIN broj za svaku dob.

google play trgovina

Sve što kupite sa Google Play Trgovine trebalo bi biti zaštićeno lozinkom

Treći stupanj zaštite kojeg vi, kao korisnik možete obaviti koristeći se Google Play Trgovinom, jest postavljanje zaštite lozinkom. Svaka kupnja, sve ono što netko želi kupiti preko vašeg pametnog telefona ili tableta, odnosno preko vašeg korisničkog računa treba biti zaštićeno lozinkom. Na ovaj način ćete se vi kao roditelj zaštititi od toga da vaše dijete slučajno klikne na neku aplikaciju i sa vašeg računa vam skine novac.

Za početak idite pod postavke, odnosno ”Settings” i unutar postavki idite pod ”Password required for purchases”. Ovdje označite kvadratić pod opcijom ”For all purchases on Google Play on this device”. Nakon što ovu  opciju odaberete, niti jedna kupnja koju netko poželi obaviti na vašem uređaju, neće se moći obaviti bez prethodno utipkane lozinke.

Google Play Trgovina odličan je izvor korisnih aplikacija, bilo da se radi o besplatnim ili onima koje se plaćaju. No, baš kao i sve drugo, ako se na pogrešan način koristi, može više štetiti nego biti od pomoći. Djeca su danas sve češće u sve mlađoj dobi korisnici pametne tehnologije, čega su svjesni i ”dobri”, ali i oni ”loši” dečki. Na nama je da ih na što je moguće bolji način zaštitimo i da se pobrinemo za to da im tehnologija bude na izgradnju i na dobro.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here