Internet je mjesto na kojemu je vrlo teško ostati anoniman. Velik broj korisnika internetskih usluga, bilo da se radi o korisnicima pametnih telefona ili računala, svaki puta nakon što se spoje na internet i u tražilicu upišu ono što žele pronaći na internetu stavljaju svoju sigurnost na kocku. Iako raznorazne agencije jamće sigurnost svojim korisnicima, pa su tu onda i državne vlasti, pitanje je koliko možemo i možemo li uopće mi biti sigurni nakon što se spojimo na internet i nakon što postanemo umreženi ili ”online”.

Osim što je internet sve osim mjesta na kojemu možete biti anonimni, internet je isto tako prepun različitih prijetnji. Hakeri, virusi, crvi, trojanski konji i ostale vrste opasnosti samo su od nekih načina na koji nama netko želi i može nauditi – izravno ili neizravno – ako nismo dovoljno oprezni. U svemu ovome čovjek ne može, a da se ne zapita – postoji li ipak neki način kako se barem do neke mjere zaštititi?

Postoji li neka sigurnosna metoda koja će nam pomoći ili koliko-toliko omogućiti da budemo anonimni na tom internetu, da se ne sazna baš apsolutno sve što radimo, koje stranice posjećujemo, gdje smo sve upisivali lozinke i slično? Odgovor na ovo pitanje glasi da – postoji.

Iako nema te sigurnose mjere koja će omogućiti da vaše pregledavanje interneta bude 100% sigurno i ”nepraćeno”, ipak postoji nešto što svatko od nas može učiniti ne bi li na taj način poboljšao svoju anonimnost za vrijeme pregledavanja interneta. O tome nešto više ćemo govoriti u nastavku ovoga članka.


 

vatrozid na računalu

Ako koristite Windows računala prva stvar koju trebate imati je vatrozid (firewall). I to ne samo onaj koji dobivate preko Windowsa.

Windows, pogotovo najnovija verzija- Windows 10, koliko je ”dobar” toliko je i pogodan za različite vrste pokušaja provaljivanja i/ili krađe osobnoh podataka korisnika. Svako nezaštićeno ili nedovoljno zaštićeno računalo postaje izravna meta za takve napade. Zato je vrlo važno zaštititi svoje računalo i sebe odmah, prije nego što uopće krenemo pregledavati internet.

Windows operacijski sustav dolazi s ugrađenim vatrozidom. Radi se o sigurnosnom programu koji služi zaštititi vašeg računala od pokušaja različitih neovlaštenih upada. Iako je vatrozid u posljednjih nekoliko godina dosta napredovao, pogotovo ako usporedimo recimo vatrozid sa Windowsa XP i vatrozid sa Windowsa 10, stvari još uvijek nisu savršene. U biti nisu niti blizu toga. Zato bi bilo jako dobro i poželjno da uz vatrozid koji već dolazi s Windowsima imamo još jedan vatrozid.

Jedan od možda najboljih vatrozida koji postoje danas na tržištu je recimo Symantec Norton Security Premium. Iako se ovaj plaća, svaka uložena lipa će vam se itekako isplatiti. Ako vam se ne da instalirati dodatni vatrozid, možete si ostaviti i ovaj Windowsov. Istina je da je vatrozid sa Windowsa 10 puno bolji od svih dosadašnjih, ali ako želite dodatnu zaštitu, ne bi bilo na odmet instalirati još neki. Naravno, ne zaboravite redovito nadograđivati bazu podataka vatrozida.

 

privatnost na internetu

Ako koristite pametni telefon razmislite o tome koje opcije želite imati uključene

Pregledavanje interneta putem pametnih telefona je sve raširenije i nema sumnje da je samo pitanje vremena kada će pametni telefoni prestići računala i u ovome području. Razlog tomu je ponajviše taj što je pregledavanje interneta na pametnim telefonima vrlo jednostavno i brzo. Sve što vam treba je internet (podatkovni ili Wi-Fi veza), neki dobar internetski preglednik i to je to. Spremni ste za pregledavanje. Sad se postavlja samo pitanje koliko je pregledavanje putem pametnih telefona anonimno i kako povećati tu anonimnost.

Imate li običaj na vašem uređaju imati stalno upaljene opcije kao što su GPS, lokacija za Google Maps i slične? Ako je odgovor da, razmislite još jednom o tome. Isto tako, ne bi bilo loše da za vrijeme pregledavanja interneta na pregledniku uključite anoniman mod pregledavanja. Gotovo da svaki preglednik ima i ovaj mod, tako da bi bilo dobro uključiti ga. Davanje informacija vezanih uz vašu lokaciju i to gdje se nalazite, bez obzira radi li se o Google Maps (kada su takve informacije nužne) ili ako vas to Google zatraži je udarac na vašu privatnost.

 

zaštita privatnosti na webu

Pregledavajte internet na sigurniji i privatniji način

Ovaj savjet je zapravo ”nadogradnja” u odnosu na ono o čemu sam pisao iznad, a odnosi se na poboljšavanje privatnosti pregledavanja interneta. Svaki puta nakon što se spojite na internet i odete na neku stranicu, vaš preglednik, a samim time i internet bilježi različite podatke o vama. Ti podaci se bilježe u obliku slika, kolačića, povijesti pregledavanja (čak vam i neki preglednici daju mogućnost snimanja onoga što ste upisivali radi ”lakšeg snalaženja” ubuduće) i sličnih informacija.

Zbog svega toga vrlo dobro bi bilo pregledavati internet sa uključenim modom za privatnost. Ti modovi se drugačije zovu, ovisno od preglednika do preglednika. Recimo kod Google Chromea taj se mod zove Incognito mod, dok je kod Mozille Firefox to Private Browsing ili Privatno pregledavanje (koji je samo da usput kažem puno bolji od Chromeovog Inkognito pregledavanja, pogotovo zbog ugrađenih zaštita).

Nakon što omogućite ovaj mod, značajno ćete si povećati stupanj zaštite privatnosti prilikom pregledavanja, ali ćete onemogućiti snimanje recimo lozinki ili bilo kakvih podataka koje ste upisivali ili koje bi preglednik, u slučaju da mod nije uključen, snimao i bilježio o vama.

Ako recimo želite imati internet preglednik koji se koristi naveliko, a koji je besplatan i koji u sebi ima ugrađen VPN kao što je Opera. Isto tako, ako imate često puta običaj sve tražiti preko Googleove tražilice, pokušajte ovdje uvesti malo promjena. Recimo DuckDuckGo je jedna od tražilica koje niti će vam nešto pokušati prodati (putem neograničenog broja reklama) i koja vas neće pratiti, čime će vaša privatnost biti dodatno zaštićena.

 

Proton Mail

Pazite na spam poruke i povećajte si privatnost kada šaljete elektroničku poštu

Spam poruke koje nam znaju doći u pretinac elektroničke pošte su jedan od načina na koji netko može na neovlašten način doći do naših podataka te tako ugroziti našu privatnost. Savjet koji vrijedi u vezi spam poruka jest da nikada ne otvarate niti jednu spam poruku.

One će vrlo često biti automatski smještene unutar odjeljka Spam unutar servisa koji koristimo za slanje i primanje elektroničke pošte. Ipak, ako i ne budu, a vidite da je u vaš pretinac nedavno došla poruka s ”neobičnim” nazivom ili poslana od neobičnog pošiljatelja – ne riskirajte. Odmah je ”bacite” u koš za smeće i obrišite je.

Jeste li ikada čuli za Proton Mail? Radi se o servisu za slanje i primanje elektroničke pošte koji je navodno vrlo dobar i čak bolji od mnogih drugih. Radi se o servisu koji koristi način zaštite sličan onome koji koristi Tor mreža. Jest da će vas koštati (5 eura mjesečno), ali ako želite maksimalnu sigurnost i kada se govori o slanju i primanju elektroničke pošte, Proton Mail je broj jedan u tome.

 

Privacy Badger

Što je sa IP adresama?

Svaki puta kada mi kao korisnici odemo na neku internetsku stranicu, naše računalo, to jest- mi toj stranici dajemo podatke o nama koje onda ta stranica vidi kao IP adresu. Radi se o podacima koji toj stranici govore točno gdje se nalazimo, u kojoj smo državi, gradu, regiji, županiji i slično. Odlična stvar za pošiljatelje i kreatore reklama, ali loša stvar za nas jer se na taj način može izravno saznati gdje se nalazimo.

Privacy Badger – servis koji služi praćenju internetskih stranica koje prate vas može vam pomoći u tome da vidite sve ono što neka stranica (i koja) vidi sve o vama. Ipak, pravi način zaštite IP adrese vašega računala je putem korištenja VPN servisa. Njih danas ima dosta puno, razlikuju se po tome koliko gigabajta podatkovnog prometa pregledavanja će vam omogućiti i naravno- po cijeni. Neki od njih su recimo NordVPN ili HotSpot Shield.

Privatnost je nešto oko čega bi svaki korisnik interneta trebao brinuti. Iako ne postoji nešto što će nas kao korisnike u cijelosti zaštititi na način da internet ne zna baš ništa o nama, ipak postoje neke mjere koje možemo poduzeti kako bismo našu privatnost, a samim time i našu sigurnosti povećali do najveće moguće razine.

Piše: T.J.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here