Google Chrome ima ugrađen Ad-blocker ili potprogram koji služi blokiranju reklama koje su same po sebi invazivne i iritantne. Ipak Ad-blocker će neke reklame s određenih web-stranica ”pustiti”, a to koje će reklame moći proći a koje neće ovisi o tome kakva je reklama. Ako vam se ne sviđa ideja da vaš preglednik (u ovom slučaju Google Chrome) ima kontrolu nad time koje ćete reklame moći vidjeti, a koje nećete dobra je stvar da Ad-blocker možete i sami onemogućiti.

Postoje dva načina na koji se mogu dopustiti reklame: možete ili dopustiti sve reklame ili možete unutar Google Chromea označiti kakve reklame želite vidjeti, a kakve ne. Oba slučaja ćemo obraditi u nastavku članka. Jednu stvar koju trebate imati na umu prije nego što krenemo jest to da je Ad-blocker dostupan samo na Google Chromeu 64 i iznad. Ako vaša verzija Google Chromea nema ovu mogućnost, nadogradite svoj Google Chrome internet preglednik.

 

Na koji način preglednik dopušta sve reklame

Kako biste u cijelosti ostvarili kontrolu nad reklamama, ono što prvo trebate učiniti jest to da trebate otići pod postavke Google Chromea. Postavke su označene trima točkicama koje se nalaze u gornjem desnom kutu preglednika. Kliknite na te točkice i nakon toga idite pod Settings. Nakon što ste došli u izbornik postavki, listajte prema dolje sve dok ne dođete do Advanced opcije. Kliknite na nju. Sada listajte još malo sve dok ne dođete do Privacy and Security opcije. Unutar tih opcija pronađite Content Settings opciju i kliknite na nju.


ADBLOCKER Content Settings

Ovdje ćete vidjeti jako velik broj opcija. Ono što nas ovdje zanima su opcije pod naslovom ”Ads” ili reklame. Kliknite na nju. Ono što je zanimljivo kod ove opcije jest to da je ona omogućena na predefinirani način (to znači da je ona već označena kao ”On” ili bi barem trebala biti) unatoč tomu što izgleda kao da je onemogućena. Umjesto da ovu mogućnost onemogućite, omogućite je tako što ćete kliknuti na Allow Ads. Malo kontradiktorno, ali tako je kako je.

 

Kako omogućiti reklame za određene internetske stranice

Ako želite omogućiti reklame od samo određenih internetskih stranica, a ne od svih općenito i to možete učiniti. Idite do one internetske stranice od koje želite da vam se pokaže reklama i nakon toga samo kliknite na područje lijevo od mjesta gdje piše lokacija stranice (gore na mjestu gdje piše web adresa bi vam se trebao pokazati maleni lokot i natpis ”Secure”).

Ad-blocker

U novim opcijama kliknite na Site Settings. Pronađite dio koji se zove ”Ads” ili reklame i nakon toga jednostavno označite ”Allow” ili Dopusti. Od sada pa za ubuduće sve reklame s te internetske stranice će biti dopuštene. Ovaj postupak možete ponoviti za bilo koju internetsku stranicu za koju želite da reklame budu odobrene.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here