Jeste li već počeli koristiti najnoviji Mozilla-in internetski preglednik Firefox Quantum? Ako niste, a htjeli biste, nikada nije kasno. U slučaju da niste dovoljno upućeni o čemu se radi, Mozilla je nedavno u opticaj pustila svoj najnoviji internetski preglednik koji se zove Firefox Quantum.

Radi se o novoj i u svakome pogledu poboljšanoj inačici Mozilla Firefox internetskog preglednika (više o tome zbog čega bi bilo dobro početi koristiti Firefox Quantum možete pročitati ovdje).

Ako ste počeli koristiti Firefox Quantum onda ste se već manje-više upoznali s time kako radi. Brzina, jednostavnost korištenja koja je ogledava u pojednostavnjenom korisničkom sučelju  i ono što je najbolje od svega, a to je da se radi o potpuno besplatnom internetskom pregledniku su samo neke od stvari koje krase Firefox Quantum.

Ipak, kao i kod svakog drugog internetskog preglednika, tako i Firefox Quantum sadržava neke stvari koje će korisnik možda poželjeti ili isključiti ili u potpunosti maknuti (radi još jednostavnijeg korištenja). Mi ćemo u nastavku ovoga članka nešto više reći o tome što je to Pocket servis unutar Firefox Quantuma, čemu služi i kako ga se može onemogućiti.


 

Firefox Quantum POCKET

 

Pocket servis za čitanje datoteka

Ako koristite Mozilla Firefox internetski preglednik već duži niz godina onda ste vrlo vjerojatno primijetili neke dodatke na Firefox-u koji služe, ili recimo lakšem čitanju datoteka ili spremanju istih ili nečemu trećem. Firefox Quantum je naslijedio neke od tih dodataka. Jedan od spomenutih dodataka za Firefox Quantum je i Pocket dodatak.

O čemu se ovdje radi? Radi se o servisu koji služi za kratkotrajno spremanje datoteka i podataka koje onda korisnik može po želji kasnije pogledati ili pročitati. S obzirom da je Pocket integrirani dio Mozilla-inog internet preglednika, to isto tako znači i da je Pocket u vlasništvu Mozilla-e.

 

pocket u firfoxu

 

Pocket ili na hrvatskom ”džep” se može pronaći na traci za upisivanje adrese. Ondje se nalazi malena ikonica koja podsjeća na džep. Unutar knjižnice postoji i opcija koja se zove ”View Pocket List”, a svaki puta kada otvorite neku novu karticu, ako vam je tako predefinirano određeno, odnosno ako niste ništa mijenjali, vidjeti ćete ponuđene izbore predloženih članaka iz Pocket-a koje možete čitati.

Unatoč tomu što Pocket može biti koristan i što može poslužiti svrsi, siguran sam da će se naći barem jedan dio korisnika koji će se pitati postoji li način kako onemogućiti ili isključiti Pocket. Iako se to ne vidi jer je ta opcija skrivena, Pocket se može onemogućiti, to jest Mozilla unutar Firefox Quantum internet preglednika nudi korisnicima mogućnost isključivanja Pocket-a, samo što se ta mogućnost ili opcija ne vidi. Barem ne ”na prvu.”

Kao što sam već rekao, Pocket može biti odličan i svrsishodan servis koji može poslužiti svakom korisniku, ali s obzirom da jedan dio korisnika vrlo vjerojatno neće htjeti koristiti Pocket, već će ga htjeti isključiti, dobro bi bilo znati kako se to može učiniti.

 

Micanje tipke za Pocket se može obaviti vrlo brzo

Onemogućivanje Pocket-a se može obaviti na dva načina: ili micanjem tipke, to jest dijela unutar internetskog preglednika koji služi za pokretanje aplikacije ili da se u potpunosti deinstalira Pocket i da ga se makne sa Firefox Quantuma. Ako samo želite maknuti Pocket sa alatne trake, odnosno sa mjesta gdje se on nalazi na traci za pretraživanje, to se može učiniti na vrlo jednostavan i lak način.

 

remove pocket u firfoxu

 

Desnim klikom na tipku otvoriti će vam se dodatne opcije vezane uz Pocket. Odabirom opcije ”Remove from Address Bar” možete maknuti tipku sa trake za upisivanje internetskih adresa. Ono što je isto tako činjenica jest to da, barem sa Firefox Quantuma, na ovaj način možete maknuti sve što želite maknuti i sve što se može maknuti sa Quantuma. To je još jedna od dobrih stvari vezanih uz Firefox još od ”davnih” dana, to što je Mozilla-in internet preglednik vrlo pogodan namiještanjima i customiziranjima onako kako to korisnik poželi.

Ako pak želite u potpunosti maknuti Pocket iz Firefox Quantum internet preglednika i to je izvedivo, ali je malo kompliciranije i zahtijevati će neke dodatne radnje.

 

Micanje Pocket-a ”u potpunosti” iz internet preglednika

Da biste u potpunosti maknuli Pocket dodatak sa Firefox Quantuma, prva stvar koju ćete trebati učiniti jest to da ćete trebati otići pod Firefoxovu about:config stranicu. Pristup Firefoxovoj about:config stranici odakle je moguće u cijelosti mijenjati postavke vezane uz Firefox, pa tako i trajno micati dodatke, trebati ćete upisati about:config u Firefoxovu tražilicu, odnosno u polje gdje inače upisujete internet adrese.

 

firefox quantum micanje pocketa

 

Nakon što ovo upišete i nakon što pritisnete Enter vidjeti ćete, to jest odmah će vam se pokazati poruka upozorenja. Na poruci će pisati nešto kao ”This might void your warranty!” ili u prijevodu- ”ovo bi moglo poništiti vaše jamstvo.” Ono što je u biti svrha ove poruke jest da korisnike upozori na to da opcije internet preglednika ne treba mijenjati ”tek tako” i da se njihovo mijenjanje ne treba shvaćati olako.

Ono što je vrlo lako moguće ovdje učiniti ako se samo jedan korak pogriješi jest to da možete zeznuti stvari nakon čega vam internet preglednik možda više neće raditi kako treba ili neće raditi uopće. Iz tog razloga je dobro slijediti savjete onih koji su to već pokušali i koji znaju kako stvari funkcioniraju.

Sljedeći korak je klik na ”I accept the risk!” ili na to da prihvaćate rizik. Nakon toga u tražilici koja se nalazi na vrhu stranice upišite ”pocket.” Nakon toga biste trebali vidjeti nekoliko stvari koje se odnose na onaj Pocket koji mi tražimo.Sljedeći korak uključuje dvostruki klik na ”extensions.pocket.enabled” opciju i klik na ”false.”

 

pocket extenzija onemogući

 

Nakon ovoga bi Pocket i sve njegove mogućnosti u potpunosti trebale nestati iz Library ili knjižnice Firefox Quantuma. Ako nakon nekog vremena poželite ponovno omogućiti Pocket, samo se vratite ovdje i dvostrukim klikom lijeve tipke miša kliknite na ”extensions.pocket.enabled” nakon čega kliknite na ”true.”

 

firefox pocket tips

 

Kako onemogućiti članke i sadržaj koji se odnosi na Pocket

Čak i ako trajno onemogućite Pocket, to neće spriječiti da na vašim karticama koje budete otvarali budu prikazivani sadržaji i članci vezani uz Pocket. No, postoji način kako možete i ovo onemogućiti.

Otvorite novu karticu i kliknite na zupčanik koji se nalazi u gornjem, desnom kutu stranice pored kojeg piše ”Customize Your New Tab Page.” Nakon toga odznačite ”Recommended by Pocket” opciju i kliknite na ”Done” kada ste gotovi. Nakon ovoga sve ono što se odnosi na Pocket se više neće pojavljivati unutar vašeg Firefox internet preglednika.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here