Trebate jeftino mjesto za spavanje u skupom gradu? ili pak želite provesti noć u talijanskoj vili? Ili vam je možda draži svjetionik? Za sve to, tu je Airbnb.

Stranica Airbnb.com omogućava vam da pronađete stan, kuću ili sobu za najam diljem svijeta. Kao iznajmljivač se na nju može prijaviti doista svatko pa se tu može naći niz jedinstvenih životnih prostora, za razliku od nekih stranica, gdje se nude samo tipični hoteli. Airbnb namijenjen je svakom tipu putnika, od onih koji traže jeftina noćenja, do onih koji si mogu priuštiti nešto luksuzno ili pak žele nešto avanturistički.

Pa krenimo redom…

Da biste rezervirali sobu na Airbnb-u, trebaju vam tri stvari:

 • – Airbnb račun,
 • – kreditna kartica,
 • – odredište.

Da biste ga koristili, morate biti i stariji od 18 godina.


 

Kako početi?

Idite na Airbnb.com, kliknite na Sign Up u gornjem desnom kutu. Možete koristiti svoj Facebook ili Google račun ili pak e-mail adresu.

airbnb-kreiranje profila

Da biste napravili svoj profil, držite pokazivač miša iznad ikone Profile u desnom kutu i kliknite na Edit Profile. Osnovni profil sadržava sliku, vaš broj mobitela, lokaciju i opis samog sebe, pod opisom samo sebe budite opušteni, jer netreba previše detaljizirati oko toga.

Možete dodati i druge informacije, npr. koje jezike govorite, vaše kontakte u hitnom slučaju i sl. (koje će vidjeti samo domaćin kod kojeg ste odsjeli).

 

Traženje smještaja

Recimo da vi i prijatelj ili prijateljica želite odsjesti u Parizu od 15. do 25. kolovoza i treba vam soba za spavanje. Na početnoj stranici unesite odredište, datume i broj gostiju pa kliknite Search. Izbacit će vam se rezultati pretrage.

airbnb tražilica

S lijeve strane su slobodni smještaji, a s desne strane mapa Pariza. Ako pokazivač miša držite iznad neke od slika, lokacija tog smještaja pokazat će se na karti kako biste dobili informaciju gdje se u Parizu smještaj nalazi.

 

Korištenje filtera

Ako ne koristite filtere, Airbnb vam daje nasumične podatke različitih slobodnih smještaja na vašem odredištu. Njih možete suziti uz pomoć filtera.

airbnb-vrsta sobe

Room type (vrsta sobe); Neki domaćini nude cijeli dom, a drugi samo sobu. Odaberite opciju koja vama odgovara.

airbnb cijene smještaja

Price adjustment (prilagodba cijene): U slučaju da vam je budžet ograničen i na noćenje možete izdvojiti određenu maksimalnu svotu, kliknite i vucite desni krug na Price range liniji sve dok ne dođete do željene cifre. Airbnb će automatski prilagoditi rezultate.

airbnb-filteri

Other filtering options (druge opcije): Ovdje možete tražiti smještaj sa specifičnostima poput bežičnog interneta ili klimom. Možete čak tražiti domaćine koji govore određeni jezik ili žive u određenom kvartu.

Da biste filtrirali svoje rezultate pretrage, kliknite na Filters. Možete odabrati koliko god filtera želite, Jednom kad to učinite, kliknite na Apply filters na dnu.

 

Provjera detalja

Kad ste pronašli smještaj koji vam izgleda zanimljivo, moći ćete pročitati sažetak onog što se u njemu nudi, uključujući detaljan opis prostora, usluga i cijena.

Kako Airbnb ima veliku zajednicu, najbolji način provjere kvalitete smještaja je pročitati recenzije na dnu stranice. Njih pišu ljudi koji su tamo odsjeli. Što više ocjena s pet zvjezdica smještaj ima, to bolje. Pozorno pročitajte što kažu oni koji su već odsjeli tamo.

airbnb recenzije

Obavezno provjerite cijeli sažetak smještaja prije nego ga rezervirate, da biste bili sigurni da u potpunosti odgovara vašim potrebama. Ako imate dodatnih pitanja, možete kontaktirati domaćina klikom na Contact host u About this listing ili Your host odjeljcima.

 

Rezervacija smještaja

Nakon što ste potvrdili da smještaj odgovara vašim standardima, možete ga bukirati klikom na crveni gumb s desne strane, na kojem piše Book ili Request to Book. Što ovo znači?

airbnb rezervacija

Book znači da će bukiranje biti potvrđeno čim unesete podatke o svojoj kreditnoj kartici na idućoj stranici. Request to book znači da će domaćin morati odobriti vaš zahtjev prije nego rezervacija bude potvrđena, što može trajati do 24 sata. Domaćini imaju pravo odbiti zahtjev da ostanete kod njih.

airbnb zahtjev za rezervaciju

Da biste dovršili bukiranje, unesite podatke o kreditnoj kartici. Imajte na umu da tim podacima vaš domaćin nema pristupa.

Jednom kad domaćin potvrdi vaše bukiranje, bit će vam poslan e-mail potvrde, u kojem će pisati ulica smještaja i kontakt informacije vašeg domaćina.

 

Što ako…?

Ništa u životu nije sigurno pa tako ni Airbnb. Ako se slučajno pojave problemi, dobro je razmišljati o sljedećim stvarima:

 • – imajte rezervni smještaj za slučaj da morate hitno napustiti svoj Airbnb smještaj,
 • – ako putujete u stranu zemlju naučite kako kontaktirati hitne službe,
 • – ako je narušena vaša osobna sigurnost odmah zovite policiju,
 • – slušajte svoj instinkt; ako vam se čini da sa domaćinom ili smještajem nešto ne štima, radije otiđite.

 

Kako se ponašati?

Kao korisnik Airbnb-a, dio ste globalne zajednice koja se drži određenih pravila ponašanja:

 • – javite domaćinu kad točno planirate doći; ako kasnije, javite se,
 • – poštujte prostor; netko drugi živi u mjestu koje posjećujete,
 • – ako postoji problem, recite domaćinu; ako ga ne riješite, kontaktirajte Airbnb,
 • – ostavite recenziju smještaja; i domaćin će recenzirati vas.

Piše: Z.K.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here