Aplikacija Google Maps prilikom svog rada prati i bilježi sve informacije o lokacijama koje smo posjetili, pretraživali ili do kojih smo koristili pomoć navigacije. Tko želi ovaj aspekt rada Google Mapsa kontrolirati, može se poslužiti jednim od načina kontrole privatnosti – Incognito mode.

Podatke koje Google Maps koristi moguće je i ručno podesiti. Potrebno je kliknuti u gornjem desnom kutu aplikacije na sliku profila. U padajućem izborniku odabire se opcija „Your timeline“ ili na hrvatskom „Vaša vremenska traka“. Ovdje postoji niz izbornika unutar kojih su moguća podešavanja korištenja podataka i informacija unutar aplikacije.

Incognito mode je svakako praktičnije rješenje jer se odabirom ove opcije stvari automatski odvijaju.

Incognito mode se koristi kad ne želite da se vaša aktivnost prikazana u Google Mapsu snimi na vaš Google račun. Njegovim uključivanjem neće se utjecati na način rada u web preglednicima, drugim aplikacijama i ostalim Google servisima, ali određene stvari se unutar Google Maps aplikacije mijenjaju.

Uključivanje Incognito modea je jednostavno. Kad se uđe u aplikaciju Google Maps, potrebno je u gornjem desnom kutu kliknuti na sliku svog profila i u padajućem izborniku izabrati „Turn into Incognito mode“. Odabirom ove opcije slika vašeg profila bit će zamijenjena prikazom šešira i naočala s crnom pozadinom, a točka s lokacijom na karti nije više plava nego crna.

Kad je Icognito mode uključen, Google Maps na vašem uređaju više neće:

  • spremati pretrage na vaš Google račun i neće slati notifikacije
  • ažurirati vašu povijest lokacija ili dijeljene lokacije
  • koristiti vašu aktivnost kako bi se karta personalizirala.

Uključivanjem Incognito modea dio značajki unutar aplikacije poput poruka, offline karata ili povijesti pretrage više neće biti moguće koristiti.

Posebno treba napomenuti da ni povijest lokacija neće biti dostupna jer će se s uključivanjem Incognito modea staviti na pauzu. To znači da povijest lokacija neće biti dostupna na cijelom uređaju, a ne samo u Google Mapsu.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here