e postoji osoba koja nije slučajno obrisala slike, videe ili dokumente, a onda kasnije požalila što ih je obrisala. Mislite da vam nešto više nikada neće trebati, obrišete to s diska i onda u jednom trenu shvatite da vam ipak treba. S druge strane, podaci koje imate na disku (bilo internom ili eksternom) mogu se koruptirani i postati nečitljivi.

Pa izgubite podatke ni krivi ni dužni. Sva sreća, postoje softveri poput ovog koji vam mogu pomoći u navedenim situacijama. Ili barem u velikoj većini ovakvih slučajeva. Mi smo ovog puta odabrali softver iBoysoft Data Recovery, no pisali smo i o drugim sličnim softverima ovog tipa. Nije jedini na tržištu, ali nam se svidio svojom jednostavnošću.

 

Koje platforme podržava iBoysoft Data Recovery?

iBoysoft Data Recovery je dostupan Windows i Mac korisnicima. U nastavku je lista operativnih sustava koje ovaj softver podržava i prilično je impresivna.

Windows: softver podržava Windowse 7/8/10, te radi s Windows Serverima od verzije 2003 do 2019
MacOS: podržava verzije od 10.7 Lion do najnovije 10.15 Cataline

 

Zašto koristiti iBoysoft Data Recovery?

Kao što samo ime kaže, radi se o softveru koji vam može pomoći da vratite obrisane i izgubljene podatke. Podaci na disku, kada ih vi obrišete, i dalje postoje, ali ne postoji putanja do njih.

Tako da je mnoge datoteke moguće vratiti, osim ako OS preko toga nije zapisao nove podatke. Ali to nećete nikada znati, osim ako ne pokrenete ovakav neki softver i vidite što je sve ostalo na disku.
No, o tome nešto kasnije u tekstu. Vratimo se na to zašto koristiti ovaj softver.

Kada prvi puta pokrenete aplikaciju, vidjet ćete da je korisničko sučelje vrlo čisto i jednostavno za korištenje. Tu ćete vidjeti sve vaše diskove i particije, te eksterne diskove i USB stickove ako su spojeni na računalo ili Mac. Nema nikakvog bloatwarea koji bi vam odvraćao pozornost.
iBoysoft Data Recovery ima dva moda rada. “Quick Scanning Mode” koji je brz i koji se vrti po defaultu kada pokrenete softver. Drugi mod je “Deep Scanning Mode” koji sporije radi, ali mnogo temeljitije i često pronalazi više datoteka na disku od prvog spomenutog moda.

Vratite gotovo bilo koji tip datoteke

iBoysoft Data Recovery vam vraća, kao što smo rekli, obrisane ili izgubljene datoteke na disku. Ovaj softver ne radi razliku među tipovima podataka, tako da možete vratiti gotovo sve što on uspije naći na disku. To mogu biti slike, videi, dokumenti i slično.

Nakon što nađe datoteke, vi ćete si označiti one koje želite vratiti, stisnuti gumb “Recover” i pustiti ga da odradi svoje. I to je to. On će vam na disk vratiti odabrane datoteke kao da ih nikada niste obrisali.

Radi i s eksternim uređajima

Ovaj softver može vratiti podatke s gotovo bilo kojeg medija na koji je moguće pohraniti podatke. To uključuje eksterne diskove, USB stickove, SD kartice … Da biste povećali šanse za vraćanje podataka, važno je brzo djelovati. O tome smo već govorili. Na disku podaci postoje dok operativni sustav nešto ne spremi preko tih podataka.

Zato što prije shvatite da nešto trebate, a obrisali ste, to prije biste trebali pokrenuti ovaj program. I velika je šansa da ćete vratiti izgubljene podatke. Mi smo testirali na obrisanim slikama s USB sticka i uspjeli smo vratiti cca. 90 posto obrisanih slika. A formatirali smo disk sa slikama prije toga. To dovoljno ilustrira činjenicu da možete vratiti podatke s medija koji su formatirani ili koruptirani.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here