Treba li se Google Play Trgovina zabrinuti?

Prošle godine jedan od događaja koji je svakako obilježio svijet pametne tehnologije bila je svojevrsna svađa na relaciji Sjedinjene Američke Države- Kina. Točnije, američki predsjednik Trump – Huawei, ali to je slično.

Ako ste malo pratili medije i vijesti, mogli ste dobiti barem neku informaciju o tome što se događalo: Amerika je optužila Kinu za špijuniranje, na što je Amerika odgovorila zabranom poslovanja svojih tvrtki sa Huaweijem i zabranu uvoza svih Huaweijevih pametnih uređaja.

Kasnije se situacija malo smirila i ”omekšala”, no Huawei nije zaboravio ovo. Štoviše, iz Huaweija su rekli kako se spremaju na, ako za to bude potrebe, svoj vlastiti operacijski sustav i svoju vlastitu trgovinu aplikacija. Sustav se zove Harmony OS i djelomično je zaživio (no samo u Kini), no što je s trgovinom aplikacija? Planira li Huawei nešto konkretnije napraviti po tom pitanju?

Najnovije vijesti pokazuju da planira. Da stvar bude bolja, Huawei nije u tome sam. Naime, osim Huaweija, tvrtke Oppo, Xiaomi i Vivo žele se ujediniti i same stvoriti svoju vlastitu trgovinu aplikacija. O čemu se točno radi? Pročitajte u nastavku!

 

Nova trgovina ili ”Global Developer Service Alliance”

Prije manje od 24 sata na internetu su osvanuli podaci koji govore o tome kako Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo rade na vlastitoj trgovini aplikacija. Ta trgovina bi trebala biti osmišljena na načelu saveza više tvrtki i trebala bi se zvati ”Global Developer Service Alliance” (ili ”Globalni savez usluga programera”), kraće poznat kao GDSA. O čemu se detaljnije radi?

Radi se o tome da bi, zahvaljujući ovom savezu programera, programeri tih četiriju tvrtki mogli na poseban server (koji bi služio kao trgovina aplikacija) učitati svoje novo-osmišljene aplikacije. Nakon tog učitavanja, te aplikacije mogli bi koristiti svi uređaji tih firmi. Na primjer, ako Huaweijevi stručnjaci osmisle neku aplikaciju i učitaju je na GDSA stranicu, odande bi ju mogli skinuti i koristiti korisnici Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo pametnih uređaja.

 

GDSA dodatno bi pomogao razvitku ovih kineskih tehnoloških divova, ali bi služio i kao izazov Googleovoj Trgovini aplikacija

Dvije su svrhe postojanja ove trgovine: jedna je usmjerena prema još boljem i bržem razvoju ove četiri tvrtke, dok je druga usmjerena na svojevrsno ”bacanje rukavice” u lice Googleu i njegovoj Trgovini aplikacija. GDSA, ako zaživi i ako bude poslovala uspješno, pomoći će ovim četirima tvrtkama u još boljem i uspješnijem poslovanju.

Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo zauzeli su gotovo 40% sveukupne prodaje pametnih uređaja u četvrtoj četvrtini prošle fiskalne godine. Nadalje, ovaj savez proizvođača trebao bi omogućiti da se tvrtke još bolje, brže i učinkovitije prošire u određene dijelove svijeta (Huawei ima za cilj Europu, Vivo i Oppo Jugoistočnu Aziju, dok se Xiaomi još više želi implementirati u Indiju).

 

Za početak samo devet država u svijetu

GDSA je još uvijek u nastanku i implementacija ove nove trgovine tek treba zaživjeti. U skladu s time, GDSA će najprije biti isproban u devet država svijeta (tri od tih devet bit će Rusija, Indija i Indonezija). Kada bi GDSA mogao biti ”pušten u korištenje”?

Ožujak je trebao biti prvi mjesec, no s obzirom na corona virus, stvari su se dosta promijenile. Ipak, dobro bi bilo vidjeti potencijalno treću trgovinu aplikacija. Još bi bilo bolje vidjeti kako će Google reagirati na ovo.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here