Google Maps je, bez ikakve dvojbe, jedan od najboljih navigacijskih alata dostupnih na tržištu. Ali nemojmo se lagati – imaju i ove mape svojih nedostataka i problema. U slučaju da niste primijetili, svijet je ogromno mjesto s mnogo cesta koje se svakodnevno mijenjaju i nadograđuju. Google je toga jako svjestan pa su odlučili zatražiti pomoć korisnika u tome i ispraviti nabrojane nedostatke.

Kako pomoći Googleu da riješi probleme?

Google je na svom blogu najavio da će korisnici Imati tri nova načina na koji mogu pridonijeti Google Mapama i poboljšati ih za sve one koji ih koriste. Prva stvar koja nam je zapela za oko je mogućnost da dodate ili izmijenite cestu koja nedostaje, da ju preimenujete ili obrišete ako više ne postoji.

Ažurirati mapu je zapravo vrlo jednostavno. Morate otvoriti desktop verziju Google Mapsa i tapnuti na opciju “Edit the map”. Zatim ćete, recimo, odabrati opciju “Missing road” ako želite dodati cestu koja nedostaje.

Nakon toga ćete ući u “map editingmode, gdje vrlo lako možete i nacrtati cestu, preimenovati one koje se krivo zovu, promijeniti smjer ceste i slično.

Osim što možete pomoći Googleu da im je navigacija preciznija, možete im i reći da je neka cesta privremeno zatvorena. Barem u Hrvatskoj to nije problem jer se ceste konstantno popravljaju i prepravljaju, te svako malo neka lokalna cesta bude zatvorena. To će naravno pomoći drugim vozačima jer će biti na vrijeme obaviješteni, te će ih navigacija dovesti do njihovog cilja obilaznim putem.

Naravno, kada vi javite Googleu da je nešto krivo ili nešto nedostaje, oni to neće uzeti “zdravo za gotovo”. Nego će provjeriti istinitost vaše tvrdnje prije nego naprave izmjenu na mapi. Na koji način će to raditi, nije poznato.

Za kraj, spomenimo da je Google rekao da će ova mogućnost doći idući mjesec u 80 zemalja diljem svijeta. Hoće li Hrvatska biti među njima, ostaje za vidjeti. Čak i ako ne bude, vjerujemo da ćemo vrlo brzo u budućnosti dobiti ovu mogućnost.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here