EU digitalne COVID potvrde za građane Republike Hrvatske dostupne se putem portala e-Građani. Sustavu se jednostavno pristupa s vjerodajnicama razine 2 ili razine 3 i nije potrebno predočavanje dodatnih podataka ili dokumentacije.

Sam sustav jednostavno dohvaća podatke iz baze podataka Ministarstva zdravstva, a dobivenu potvrdu moguće je spremiti na računalo, ispisati je ili poslati putem elektroničke pošte. Glavna obilježja EU digitalne potvrde su da vrijedi u digitalnom ili papirnatom obliku, ima QR kod, besplatna je, dostupna je na jeziku države i na engleskom jeziku, sigurna je i zaštićena te vrijedi u svim državama članicama Europske unije.

S obzirom na to da je Google službeno objavio kako uvodi opciju COVID kartice, možemo se pitati ako smo time dobili još jednu mogućnost spremanja potvrde o cijepljenju ili testiranju.

google covid kartica

Google će omogućiti podršku za prikaz certifikata vezanih uz cijepljenje i testove na Android uređajima. Korisnici Androida moći će spremiti digitalnu kopiju svojih potvrda korištenjem nove namjenske kartice koja se zove COVID Card.

Njena primjena najprije će započeti u SAD-u, a kasnije bi trebala uslijediti i u ostalim zemljama.

Korisnici neće morati instalirati neku posebnu aplikaciju za pristup COVID kartici, ali vladine agencije, zdravstvene organizacije i tijela javnog zdravstva koja imaju autorizaciju za organizaciju cijepljenja i testiranja će u matičnim zemljama morati koristiti Google Passes API-je kako bi građanima omogućili korištenje namjenske kartice.

COVID kartica pokazivat će informacije poput vrste primljenog cjepiva ili podataka kao što su, na primjer, datumi uzimanja prve i druge doze cjepiva.

Google je za primjenu modela kartice napravio ažuriranje Passes API-ja koji inače funkcionira unutar Google Pay aplikacije.

Spremanje kartice bit će omogućeno svima koji imaju uređaje s Android 5 operativnim sustavom ili s kasnijim verzijama.

Izbornik „Save to phone“ bit će dostupan na aplikaciji ili web stranici pružatelja zdravstvene skrbi kojim će se COVID kartica spremati na uređaj.

Kad se klikne na taj izbornik, dobit će se opcija spremanja kartice pomoću Chromea ili pomoću Google Pay aplikacije.

Bit će potrebno odabrati Google Pay aplikaciju, bezobzira na to što ju korisnici ne koriste ili je uopće nemaju instaliranu.

Pregled COVID kartice bit će omogućen putem odabira izbornika u sljedećim koracima: Settings-Google-Account services-Google Pay.

Pošto će COVID kartica biti na uređaju, a ne na oblaku, pokazivat će informacije i kad je uređaj offline.

Googleova namjera je olakšati korisnicima spremanje informacija o cijepljenju i testiranju te praćenje njihovog ažuriranja.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here