Uvođenje GDPR-a u Europi podiglo je donekle svijenost građana o tome da trebaju pažljivije odabirati mjesta gdje će dijeliti svoje podatke i da su njihovi podaci zapravo vrlo osjetljiva kategorija koju je potrebno čuvati. S druge strane, tvrtke su podigle svijet o tome da se podaci moraju čuvati na adekvatan način pa unatoč tome što se nisu u potpunosti prilagodile GDPR uredbi, barem su poduzele neke mjere zbog kojih će podaci korisnika biti sigurniji.

I dok je malenim tvrtkama i lokalnim kompanijama to znatno jednostavnije srediti, problem nastaju kada veliki kompanije usmjerene na online biznis pokušavaju zaštiti podatke svojih korisnika. Nevjerojatna je količina podataka o korisnicima kojom barataju društvene mreže i razno razni online servisi. Jedan od najvećih IT divova čije je poslovanje bazirano isključivo na internet je svakako Google. Iako posljednjih mjeseci nisu bili u centru pozornosti i nisu zadobili udarac zbog lošeg čuvanja podataka, ipak su odlučili poduzeti neke dodatne mjere zaštite kako bi korisnicima omogućili veći nivo sigurnosti.

Google je odlučio korisnicima u svojim servisima pojednostaviti pristup osobnim podacima i načinu na koji korisnici mogu upravljati svojim podacima. Konkretno, uvedene su promjene u izgledu korisničkog profila zahvaljujući kojima je moguće na jednostavniji način zaštiti svoju privatnost. Olakšan je pristup uređivanju osobnih podataka, uređajima s kojima je korisnik sinkroniziran, metodama plaćanja i reznim pretplatama te rezervacijama i kontaktima. Dostupnost svega toga sada je znatno veća za samog korisnika i on može lakše upravljati nabrojanim podacima.

Ove novosti za sada su uvedene za korisnike pametnih telefona na Android sustavu, no iz Google-a su najavili kako će uskoro biti dostupne i za iOS korisnike. Potrebno je još spomenuti kako je Google razvio i sustav pomoći za osobe koje se ne snalaze najbolje u cijelom tom sustavu. Pokrenuli su forum na kojem korisnici mogu postavljati pitanja, a stručnjaci zaduženi za sigurnost odgovarat će i usmjeravati ih na pravi put.


Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here